Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα ταξίδι είναι η ζωή

Συνήθως ο κοινός νους έχει τοποθετήσει με ορισμένο τρόπο τα πράγματα στη ζωή και θεωρεί ότι αυτά ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία γιατί έτσι πρέπει, γιατί έτσι συμβαίνει και στους άλλους ή γιατί αυτό λένε και οι περισσότεροι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία αποτελούν κοινά σημεία αναφοράς ενώ η όποια ελάχιστη διαφορά τους φαντάζει ψήγμα στον ωκεανό.

Άλλωστε ας μη ξεχνάμε, τα κοινά αισθητηριακά όργανα μέσω των οποίων αισθάνεται κανείς τον πλούτο της ζωής μαρτυρούν τις κοινές καταβολές του ανθρώπινου είδους. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν έρχεται η ώρα της ερμηνείας κάθε φαινομένου, κάθε είδους κατάστασης.

Η ανάγκη κατασκευής κοινών σημείων αναφοράς έτσι ώστε λίγο έως πολύ να επιτυγχάνεται μια λειτουργική συμβίωση και να μπαίνει σε μια σειρά ένας χαοτικός κόσμος φαντάζει επιτακτική. Πέρα από κάθε είδους ανθρώπινη κατασκευή όμως υπάρχει το ατομικό βίωμα το οποίο πολλές φορές αμόλυντο καθώς είναι από οποιαδήποτε μετέπειτα κατασκευασμένη ερμηνεία μαρτυρά την αλήθεια της ψυχής.

Μια αλήθεια η οποία έχει την ικανότητα να εξιδανικεύει αχαρτογράφητους τόπους και όσο εύκολα έχει την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο άλλο τόσο εύκολα μπορεί στη συνέχεια να αποκαθηλώνει τη βιαστική αλήθεια που έχει πλάσει γι’ αυτούς. Ένα ταξίδι είναι η ζωή όπως και κάθε ταξίδι το οποίο πραγματοποιείται μέσα σε αυτή.

Μπορεί ο προορισμός κάθε ταξιδιού να θεωρείται ως το κύριο σημείο αναφοράς γύρω από τον οποίο να περιστρέφονται οι περισσότερες συζητήσεις πριν αυτό πραγματοποιηθεί αλλά η διαδικασία μετάβασης κλέβει λίγο από τη δόξα του μετά από κάθε επιστροφή. Η απόλαυση του ταξιδιού πολλές φορές περιστρέφεται γύρω από το τρόπο που ο καθένας πλάθει και ελπίζει την ομορφιά του τελικού προορισμού καταλήγοντας στο τέλος να κρατά τις στιγμές κατά τη διάρκεια των οποίων ήλπιζε ότι μια εσωτερική του επιθυμία θα πραγματοποιούνταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου