Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο «μαζικός αφανισμός» που εξαφάνισε το 80% της ζωής στην Γη - Ο μεγαλύτερος στην ιστορία του πλανήτη

Επιστήμονες στον Καναδά έφτασαν σε μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη. Μετά από μια σειρά ερευνών ανακάλυψαν πως ο μεγαλύτερος μαζικός αφανισμός στην Γη, δεν ήταν αυτός που νομίζαμε. Έγινε πριν περίπου 2 δισεκατομμύρια χρόνια, και εξαφάνισε το 80% της τότε ζωής από τον πλανήτη.

Ο μαζικός αυτός αφανισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος από κείνον που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια αλλά και από το «Μεγάλο Θανατικό» πριν από 252 εκατομμύρια χρόνια.

Μετά από λίγα χρόνια, η νέα ανακάλυψη ήρθε να ανατρέψει την κορυφή της λίστας. Γιατί ο μεγαλύτερος μαζικός αφανισμός φαίνεται ότι έγινε πολύ παλιότερα. Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πετρώματα και επικεντρώθηκαν στο θειικό άλας, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα οξυγόνου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα της Γης. Μελετώντας το οξυγόνο, το θείο και το βάριο στα πετρώματα, ανακάλυψαν πως ο πλανήτης υπέστη μεγάλες αλλαγές, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τότε έγινε ουσιαστικά η αρχή του «Γεγονότος Μεγάλης Οξείδωσης», του φαινομένου, δηλαδή, που αποτέλεσε τον καταλύτη για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας. Για πρώτη φορά απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα μια τεράστια ποσότητα οξυγόνου που πολλαπλασίασε την μικροβιακή ζωή.

Αυτό όμως όπως φαίνεται προκάλεσε έναν μαζικό αφανισμό της προηγούμενης κατάστασης, αφού με το οξυγόνο οι αναερόβιοι οργανισμοί εξαφανίστηκαν, δίνοντας την θέση τους σε μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες αερόβιες μορφές ζωής, που χρησιμοποίησαν το οξυγόνο για να επιβιώσουν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως περίπου το 80% της τότε ζωής στη Γη έπαψε να υπάρχει πριν από 2.05 δισεκατομμύρια χρόνια, κάτι που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μαζικό αφανισμό στην ιστορία μας. «Το γεγονός ότι διατηρήθηκε αυτή η γεωχημική υπογραφή και τη βρήκαμε εμείς σήμερα, είναι πολύ περίεργο», δήλωσε ένας επιστήμονας και συνέχισε: «Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε αυτούς τους βαρύτες είναι ότι είχαν μία, σαφώς, περίπλοκη ιστορία. Αποδείχθηκε ότι ακόμη και όταν η βιολογία στη Γη αποτελούταν εξ ολοκλήρου από μικρόβια, ήταν δυνατό να συμβεί κάτι, τόσο τρομερό, που θα προκαλούσε την εξαφάνισή τους».

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για την ιστορία των μορφών ζωής στον πλανήτη και μένει πλέον να δούμε, αν υπήρξε ακόμα μεγαλύτερο «θανατικό» από αυτό που μόλις ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου