Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Το MagLab δημιουργεί μαγνητικό πεδίο παγκόσμιας εμβέλειας με μικρό, συμπαγές πηνίο

Ένας νέος πολύ μικρός μαγνήτης πήρε τον τίτλο του «ισχυρότερου μαγνητικού πεδίου στον κόσμο» 45,5 Tesla που ζυγίζει 390 γραμμάρια μόνο και  σε μέγεθος μόλις το μισό ενός χαρτονένιου ρολό χαρτιού τουαλέτας.  Βασίζεται στη νέα υπεραγώγιμη ένωση  REBa2Cu3Ox, όπου RE = Y, Gd ή REBCO (Rare Earth Barium Copper Oxide).

O υπεραγωγός REBCO μπορεί να μεταφέρει πάνω από το διπλάσιο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με υπεραγωγό νιοβίου ίδιου μεγέθους.  Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό ή ηλεκτρομαγνήτη, τόσο μεγαλύτερης έντασης είναι το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται. από το μεταλλικό τιτάνιο που το κράτησε για δύο δεκαετίες στο Εθνικό Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Πώς μπορεί κάτι τόσο μικρό να δημιουργήσει ένα μεγάλο πεδίο; Χρησιμοποιώντας έναν ελπιδοφόρο, νέο αγωγό και ένα νέο σχεδιασμό μαγνητών.

Τόσο ο μαγνήτης 45-T όσο και ο μαγνήτης δοκιμής 45,5-T είναι χτισμένοι εν μέρει με υπεραγωγούς, μια κατηγορία αγωγών με ειδικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τέλεια απόδοση.

Και οι κατασκευαστές του λένε ότι δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα: Ένας εξαιρετικά υψηλού πεδίου μαγνήτης 60 Tesla  θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα πορτοφόλι, λένε οι επιστήμονες και μηχανικοί του MagLab. Αυτοί έχουν βρει έναν τρόπο να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρομαγνήτες που να είναι ισχυρότεροι, μικρότεροι και πιο ευέλικτο από ποτέ.

Συγκριτικά, οι ισχυρότεροι μαγνητικοί τομογράφοι στα διαγνωστικά κέντρα στην Ελλάδα έχουν ένταση τρία Tesla.

Μέχρι σήμερα ο ισχυρότερος στον κόσμο μαγνήτης συνεχόμενου μαγνητικού πεδίου ήταν ένα τεράστιο μηχάνημα βάρους 35 τόνων, που είχε δημιουργηθεί στο ίδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα και κρατούσε το παγκόσμιο ρεκόρ με 45 Tesla από το 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου