Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Η τέχνη του διαλόγου

Η τέχνη είναι εκείνο το εξαίρετο δημιούργημα του ανθρώπου που διεγείρει το μυαλό και γεννά συναισθήματα, τόσο ψυχικά όσο και εγκεφαλικά. Μπορεί να δώσει ζωή σε ένα άψυχο αντικείμενο, να φτιάξει εικόνες σε έναν άχαρο λευκό τοίχο και να ξεκολλήσει τις λέξεις από ένα χαρτί, κάνοντάς τες να χορεύουν στον ρυθμό της.

Είναι το μαγικό σύμπλεγμα μυαλού και ψυχής, που οδηγεί το χέρι να κινείται μελωδικά σε ό,τι δημιουργεί. Η βάση της στηρίζεται πάνω στο έμφυτο ταλέντο, είτε στην εμπειρία που χαρίζει η συνεχής ενασχόλησή της. Αν κάνεις ένα πέρασμα με τη σκέψη σου στις τέχνες, θα διαπιστώσεις πως σε όλες επικρατεί η ίδια λειτουργία. Το μυαλό γεννά την ιδέα και το χέρι την αποτυπώνει, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα φτιαγμένο από ψυχισμό και συναίσθημα.

Ο γνωστός Γάλλος ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά, είχε πει πως η «τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Μια τέχνη που δε χρειάζεται οπτικό αποτέλεσμα για να πάρει το βάπτισμα, δε χρειάζεται καν τη δεξιοτεχνία για να εφαρμοστεί. Αυτή, δεν είναι άλλη από τη «δια-λόγου» τέχνη.

Ο διάλογος, έχει την ιδιότητα να γοητεύει και να μετατρέπει την επικοινωνία από μια απλή «λέξη» στο ζητούμενο του αναγραμματισμού της, την «έλξη»! Είναι το συναίσθημα που σου προκαλεί εκείνος ο άνθρωπος που κάνει έναν σωρό από συνηθισμένα λόγια να μοιάζουν με σμήνος από ασυνήθιστες σκέψεις. Δεν είναι οι λέξεις, όμως, που πυροδοτούν την έλξη. Είναι ο τρόπος που τις χειρίζεται ο καθένας, σαν να είναι μέλη του σώματός του. Σε αφήνει άφωνο με το πόσο απλή μπορεί να είναι μια περίπλοκη σκέψη, βάζοντάς σε κι εσένα σε αυτή τη μαγική διάσταση. Με διακριτικότητα και συνοχή, σου δείχνει τις γνώσεις, τις αξίες και τη μαγεία της συνάντησης δύο ψυχών.

Μέσα απ’ τον διάλογο χάνεσαι μαζί του σε ένα ταξίδι γεμάτο από νέα συναισθήματα, έντονες εικόνες και έξυπνες ιδέες. Η συζήτηση κυλά σαν ορμητικό ποτάμι, βγάζοντας στην επιφάνεια οτιδήποτε ήταν κρυμμένο μέσα σου. Διαβάζει κάθε σου σκέψη διαπερνώντας όλα τα αμυντικά τείχη που είχες χτίσει. Πίσω από κάθε του λέξη, κρύβεται το μυστήριο που σε κάνει διακαώς να το ερευνήσεις. Ένα μυστήριο ερωτικό και σαγηνευτικό. Ο έρωτας μπορεί να αποτυπώνεται σε ένα φυσικά όμορφο πρόσωπο και να ανάβει πάνω σε ένα καλαίσθητο κορμί.

Ο εγκεφαλικός έρωτας, όμως, είναι τέχνη. Θέλει τέχνη να κάνεις έρωτα σε ένα μυαλό χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις. Λέξεις που χορεύουν αισθησιακά γύρω σου και σε παρασύρουν. Που κάνουν τις σκέψεις σου να γυρνούν με την ανάποδη φορά και ξαφνικά να τις νιώθεις πιο καθαρές και έτοιμες να ελευθερωθούν.

Κι αφού ξεπεράσεις το πρώτο κύμα ενθουσιασμού, φτάνεις στο σημείο που η απορία σε τρομάζει. Πώς καταφέρνει κάποιος με μια απλή συζήτηση να ενεργοποιεί όλες μου τις αισθήσεις; Πώς γίνεται η επιθυμία για μία ακόμα βόλτα στα άδυτα του μυαλού, να με πολιορκεί;

Είναι η τέχνη του διαλόγου που είναι τόσο θαυμαστή. Καταφέρνει ανόμοιους ανθρώπους να μοιάζουν μέσα σε μια νύχτα. Φέρνει κοντά δύο ξένους εν μέσω μιας άγνωστης παρέας. Ενώνει τα άκρα στη μέση.

Η επικοινωνία είναι αυτό που καθένας από εμάς αναζητά. Όταν αυτή βρεθεί, μπορεί να αντιστρέψει απόψεις, σκέψεις, ακόμη και γούστα. Λένε πως όσο περισσότερο επικοινωνείς με κάποιον, τόσο πιο όμορφος φαίνεται στα μάτια σου. Δεν είναι η εξωτερική ομορφιά αυτή που στην ουσία ψάχνουμε. Είναι ο «καλλιτέχνης» που θα ενώσει τη σύνδεση μυαλού, ψυχής και καρδιάς. Δε μας νοιάζει ποιος είναι ή πώς είναι. Ούτε αυτόν τον νοιάζει. Σημασία έχει μόνο ο τρόπος επικοινωνίας, που αν και ποικίλει, είναι ξεχωριστός σε κάθε του εκδοχή. Μοναδικός, όμως, στη συγκεκριμένη.

Γιατί ένας ζωγράφος μπορεί να σου περνά εικόνες και συναισθήματα μέσα από τα ζωηρά χρώματα που αποδίδει στον καμβά. Ένας μουσικός, μπορεί να σου γεννά συγκίνηση και θύμισες μέσα από τις νότες που ενορχηστρώνει σε μια γλυκιά μελωδία. Ο διάλογος, όμως, καταφέρνει να ζωγραφίζει με χρωματιστές λέξεις στην ψυχή. Να μελοποιεί με μουσικά λόγια τις σκέψεις του μυαλού και να σου αποδεικνύει πως οι τέχνες τελικά δεν είναι μόνο εννιά.

Αν, λοιπόν, είσαι λάτρης της τέχνης, άσε για μια στιγμή τις νότες και τους καμβάδες στην άκρη. Παραμέρισε για λίγο τη λογοτεχνία και τα ποιήματα που βαραίνουν τις σκέψεις σου, και δοκίμασε να κάνεις κάτι πολύ απλό. Μπες μέσα σε μια συζήτηση και αφέσου στη μαγεία της. Προσπάθησε να γνωρίσεις τον ιδιαίτερο κόσμο της.

Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις πως η μεγαλύτερη τέχνη είναι αυτή του διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου