Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Μην στηρίζεις την γνώμη σου στη χολή και το κόμπλεξ των τρίτων

Περιτριγυρίζεσαι καθημερινά από δεκάδες ανθρώπους που δεν γνωρίζεις τι σκέφτονται, τι προθέσεις έχουν, τι έχουν ζήσει ή ζουν και σε ποιες μάχες ματώνουν.

Ακούς λόγια από τρίτους που στοχοποιούν πρόσωπα χωρίς τη παρουσία τους, λέξεις εύκολες, αφιλτράριστες, που κρύβουν θυμό και ζήλεια, μικρότητα και απρέπεια, κουτσομπολιό και δηλητήριο.

Κρίσεις άστοχες από στοχαστές της πεντάρας, τέλειους και αξιοκράτες που σταυρώνουν ανθρώπους απερίσκεπτα και για λόγους που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως.

Ενίοτε συμβαίνει και για τον χαβαλέ της στιγμής! Περιγελούμε ανθρώπους απλώς για να γελάσουμε, για να νιώσουμε υποσυνείδητα ανώτεροι στο ηλίθιο μυαλό μας ώρες ώρες. Κρίνεις και διαμορφώνεις άποψη για άτομα από λόγια που άκουσες, από ανθρώπους πιθανόν κακόβουλους, απαίδευτους, ηλίθιους ή και πληγωμένους.

Ενστερνίζεσαι απόψεις για ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους απέναντι σου. Συμφωνείς και επαυξάνεις σε κάθε κομμάτι χολής που θα σου σερβίρουν για εκείνους. Ίσως έρθει και στη θύμηση σου μια κουβέντα που σου είπαν κάποτε πάνω σε μία άτυχη στιγμή τους και που ποτέ δεν ξέρεις σε τι ψυχική κατάσταση βρισκόντουσαν.

Αλλά εσύ απρόσκοπτα θα την συσχετίσεις με την εκάστοτε κακιασμένη άποψη που με πειθώ θα σου σερβίρουν! Λες και κρίση εσύ δεν έχεις, λες και εσύ δεν έχεις προσωπική άποψη για εκείνον, λες και σου πετάνε το τυράκι και εσύ το αρπάζεις μονομιάς..

Αν την επόμενη φορά βρεθείς σε ναρκοπέδιο που θα στήνεται με περίσσια ελαφρότητα από ανθρώπους τέτοιους, κάνε ένα βήμα πίσω, ράψε το στόμα, κούρδισε το μυαλό σου και ενεργοποίησε το θυμικό σου.

Διαμόρφωσε άποψη μόνος σου επιτέλους και πάντα να την κρατάς για σένα, χωρίς τη βοήθεια δήθεν διδασκάλων και αναμάρτητων κομπλεξικών!

Κι αν κάπου διαπιστώσεις πως οι απόψεις σας ίσως και να ταυτίζονται, έστω και ελάχιστα ρε φίλε.. κράτα το στόμα σου κλειστό. Μην ταΐσεις κι άλλο τα φτυάρια τους με χώμα.

Μπορεί στο επόμενο φτυάρισμα τους να λερώσουν και εσένα..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου