Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Δε γνωρίζουμε τίποτα αν δε γνωρίζουμε τον εαυτό μας

Την εποχή που διανύουμε (σχεδόν) όλοι μας αναζητούμε κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη, μελετούμε τις επιστήμες και τα δεδομένα της εργασίας μας. Ξεκινώντας απ’ το σχολείο εστιάζουμε στην καλύτερη γνώση της εξεταστέας ύλης, εν συνεχεία στην έρευνα του πανεπιστημίου μας κι αργότερα στην άρτια εκμάθηση του επαγγελματικού μας χώρου. Παραμερίζουμε, όμως, την ύψιστη γνώση της ζωής μας· τη γνώση του ίδιου μας του εαυτού. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να φτάσει στο φεγγάρι και δυσκολεύεται να φτάσει στην αυτοσυνειδησία του.    

Το βασικότερο πράγμα που μπορεί να μας κάνει να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι είναι η αυτογνωσία. Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν τον εαυτό τους. Δεν αφιέρωσαν ποτέ λίγο χρόνο για να ανακαλύψουν τις ιδέες τους, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Έχουμε μάθει να ζούμε σε μια γυάλα, θεωρώντας τον εαυτό μας αψεγάδιαστο. Με ευκολία κρίνουμε καθετί γύρω μας, αρνούμενοι πάντοτε να κρίνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στην πραγματικότητα, ο εαυτός μας χρειάζεται τη μεγαλύτερη έρευνα. Πρέπει να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε· να ξέρουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε. Το να παραπονιόμαστε πως δεν έχουμε χρόνο να αναζητήσουμε τον εαυτό μας είναι σαν να λέμε πως δεν έχουμε χρόνο να βρούμε βενζινάδικο για να εφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας με καύσιμα. Η έλλειψη βενζίνης θα μας αφήσει στη μέση του δρόμου. Το ίδιο θα συμβεί και με τον εαυτό μας. Αν δε βρίσκουμε χρόνο να μεριμνήσουμε γι’ αυτόν, έτσι κι αυτός θα πάψει να βαδίζει, να πηγαίνει μπροστά.

Η αυτογνωσία είναι η βασιλική οδός για να γίνουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας. Ο Ρόμπιν Σάρμα είχε πει πως οι άνθρωποι που μελετούν τους άλλους είναι σοφοί, όμως οι άνθρωποι που μελετούν τον εαυτό τους είναι φωτισμένοι. Άλλωστε, η αυτογνωσία είναι το DNA της φώτισης. Είναι αυτό που θα σε κάνει να σκέφτεσαι, να αναζητάς, να εκτιμάς και να σέβεσαι -κάποιες φορές και να μετανιώνεις.

Η γνώση του εαυτού μας κι ο αυτοέλεγχος μας καθιστούν δυνατούς και θαρραλέους. Μόνο αυτοί που αναζητούν, βρίσκουν. Αναζητώντας τον εαυτό μας θα ζήσουμε πιο ουσιαστικά, πιο αρμονικά, πιο ποιοτικά. Η ποιότητα στη ζωή μας έρχεται πάντα μέσα απ’ τη σωστή αναζήτηση.

Απ’ τα αρχαία χρόνια το «γνώθι σαυτόν» ήταν πρωταρχικός όρος αυτοκάθαρσης, αυτοενδοσκόπησης, προσπάθεια πνευματικής ανόδου κι ηθικής τελειοποίησης. Ας επαναπροσδιορίσουμε, λοιπόν, τον εσωτερικό μας κόσμο, κοιτώντας πιο βαθιά σε αυτόν, προσπαθώντας περισσότερο για την εσωτερική μας ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα θα ‘ναι θεαματικά για εμάς και για τους γύρω μας.

Μπορούμε μέσα μας να βρούμε θησαυρούς που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί πως υπάρχουν. Και ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλειώδες στο να ‘σαι ανώτερος από κάποιον άλλον άνθρωπο. Το αληθινά μεγαλειώδες έγκειται στο να ‘σαι ανώτερος απ’ τον προηγούμενο εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου