Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Πλάνο, πίστη, πάθος

Σχετική εικόναΣυχνά ακούω φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, ν’ αποθαρρύνονται με τη δουλειά τους, να νιώθουν ότι συνέχεια είναι μ’ ένα άγχος και κυνηγάνε τον χρόνο, κι όλο αυτό δεν έχει σταματημό.

Υποχρεώσεις, deadlines, σφήνες και μια μόνιμη τρέλα. Κάπου εκεί ανάμεσα χάνεται το κέφι, χάνεται το κίνητρο κι εμείς γινόμαστε διεκπεραιωτικά όργανα, εκτελεστικές μηχανές, χωρίς ενδιαφέρον γι’ αυτό που κάνουμε.

Όσοι ήδη εργάζεστε θα ‘χετε συνειδητοποιήσει ότι οι συνθήκες σπάνια είναι ιδανικές, χωρίς εμπόδια. Είναι αναγκαίο ο καθένας λαμβάνοντας υπόψιν του τα δυνατά του σημεία –ευτυχώς είμαστε όλοι προικισμένοι–, τα σημεία που χρειάζεται να βελτιώσει και, ξέροντας τον στόχο του, ν’ αναπτύξει τη δική του στρατηγική με όραμα την εξέλιξή του και την επαγγελματική του επιτυχία.

Το να κάνει κάποιος την καθημερινότητά του ευχάριστη στη δουλειά του, ν’ αυξήσει την παραγωγικότητά του και να στοχεύσει σε μια πορεία εξέλιξης δεν είναι ακατόρθωτο. Ανασταλτικοί παράγοντες είναι ο φόβος ν’ αναλάβουμε ευθύνη, οι πεποιθήσεις μας που περιορίζουν τις επιλογές μας, τα στερεότυπά μας, ή το βόλεμα στα γνώριμα που νιώθουμε ότι μειώνει τον κίνδυνο να εκτεθούμε, σε αντίθεση με το να πάρουμε ρίσκο. Αν σταθούμε εκεί όμως, κάνοντας τα ίδια πράγματα, με τις ίδιες γνώριμες διαδικασίες, θα ‘ρθει η στασιμότητα –στην καλύτερη περίπτωση– κι η επιτυχία που ονειρευόμαστε δε θα φτάσει ποτέ. Η εξέλιξη κι η ανοδική πορεία έρχονται βήμα-βήμα καθημερινά, δομώντας τη δουλειά μας και βάζοντας μικρούς στόχους. Αυτοί οι μικροί στόχοι μας οδηγούν στην επιτυχία, με το λιγότερο δυνατό κόπο.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι απαραίτητο ν’ αφιερώσουμε χρόνο στο πλάνο μας. Προσωπικά κάνω κάτι τέτοιο κάθε βράδυ, ο χρόνος που αφιερώνω δεν ξεπερνά τα πέντε έως δέκα λεπτά. Καταγράφω τις δουλειές μου, τις ιεραρχώ και στη συνέχεια ορίζω με συγκεκριμένα βήματα τι θα κάνω και πότε. Κάθε πρωί, με τον καφέ μου, αφιερώνω λίγα λεπτά για να εντάξω τις τελευταίες αλλαγές στο πρόγραμμα της ημέρας, αρχίζοντας πάντα απ’ τα δύσκολα. Αυτό με βοηθάει τις ώρες που είμαι πιο παραγωγική να ‘χω ολοκληρώσει και τα κομμάτια που απαιτούν μεγαλύτερη ενέργεια. Αυτά τα πέντε λεπτά βράδυ και πρωί είναι ελάχιστα μπροστά στον χρόνο που θ’ αναλώσουμε και θα χάσουμε, αν δεν κάνουμε πλάνο.

Σημαντικό σημείο επιτυχίας: Συγκεντρωνόμαστε στη δράση, κάνουμε τη δουλειά μας κι όπου κολλήσουμε πάμε στις λύσεις μόνοι μας.

Ξεκινάμε με πίστη στον εαυτό μας και μ’ εμπιστοσύνη στην ομάδα. Αν πιστεύουμε τον στόχο μας, θα τον κατακτήσουμε. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας έχουμε ήδη κατακτήσει πολλούς στόχους. Η σωστή συνεργασία με την ομάδα κι όχι ο συγκεντρωτισμός είναι σημείο κλειδί. Εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον, είναι βέβαιο ότι ο συνάδελφος έχει ικανότητες που αν δεν τον αφήσετε να τις δείξει, θα περνάνε όλα απ’ τα χέρια σας. Μοιραστείτε γνώση με την ομάδα και μη δίνετε απλώς εντολές για ν’ εκτελέσουν κομμάτια.

Για σίγουρη επιτυχία προσθέστε πάθος! Το πάθος για τη δουλειά, μεταφράζεται σ’ αγάπη γι’ αυτό που κάνω. Η αγάπη είναι συστατικό επιτυχίας, αγαπήστε τη δουλειά σας, αγαπήστε τον στόχο σας κι η επιτυχία είναι μπροστά σας. Με δομημένη σκέψη θα κατακτήσετε ό,τι θελήσετε, αφού εσείς είστε καπετάνιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου