Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Έχουν εντοπίσει ένα ολοκαίνουργιο τύπο κύματος βαρύτητας, οι επιστήμονες

Περιμένοντας την καθιερωμένη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων  ξαφνικά τρία από αυτά έρχονται μαζί με τη μία!

Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μία από τις τελικές αποδείξεις του σχετικιστικού σύμπαντος του Αϊνστάιν έχει ληφθεί σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις από το παρατηρητήριο βαρυτικών κυματοδρομιών (LIGO) με λέιζερ συμβολόμετρο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές οι κυματισμοί δημιουργήθηκαν από καταστροφικές συγχωνεύσεις κολοσσιαίων μαύρων τρυπών, με την πιο πρόσφατη ανίχνευση να είναι η μεγαλύτερη απόσταση σε απόσταση 3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Τώρα, όπως ανέφερε ο New Scientist, ένας νέος τύπος βαρυτικού κύματος μπορεί να έχει καταγραφεί από τη LIGO και τον ευρωπαίο ομόλογό της, τον VIRGO.

Υποδηλώνει έντονα ότι έχει εντοπιστεί ένα νέο βαρυτικό κύμα, το οποίο θα το καθιστούσε το τέταρτο από την αρχική ανακάλυψη. Οι άνθρωποι γρήγορα επεσήμαναν ότι αν αυτό είναι αληθινό, τότε η LIGO θα έπρεπε να έχει κάνει την ανακοίνωση με μια επισκόπηση από ομοτίμους, και όχι μεμονωμένο ερευνητή.

Το πιο σημαντικό όμως είναι που στέλνει τον κόσμο της αστροφυσικής σε ένα γύρισμα. «Πηγή με οπτικό αντίγραφο» αναφέρεται στο γεγονός ότι η σύγκρουση που προκάλεσε τα κύματα βαρύτητας να ακτινοβολούν μέσω του σύμπαντος έχει επίσης μια ορατή υπογραφή.

Οι μαύρες τρύπες είναι πασίγνωστες ότι «ρουφούν» το φως, οπότε η μόνη πιθανή δυνατότητα που είναι γνωστή στην επιστήμη είναι η σύγκρουση ή η συγχώνευση των νετρονίων.

Τα αστέρια ουδετερόνης είναι τα καταρρέοντα, μικροσκοπικά υπολείμματα υπερμεγέθων αστεριών, αυτά που ήταν αρχικά 10-29 φορές η μάζα του Ήλιου μας. Παρά το γεγονός ότι τελικά έχουν μάζα περίπου διπλάσια από εκείνη του Ήλιου, απέχουν μόνο περίπου 10 χιλιόμετρα (6.2 μίλια), γεγονός που τα καθιστά μερικά από τα πιο πυκνά αντικείμενα στον Κόσμο.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάποιο χρονικό διάστημα ότι είναι πιθανές οι συγκρούσεις αστρικών νετρονίων, ιδιαίτερα σε συστήματα δυαδικών αστεριών που έχουν φτάσει στα άκρα της ζωής τους. Τώρα φαίνεται ότι μια συγκέντρωση, κάπου εκεί έξω, έχει οδηγήσει στη δημιουργία βαρυτικών κυμάτων – ένα ολοκαίνουργιο είδος και ένα αξιοσημείωτο πρώτο στην επιστήμη.

Έχει υποθέτεί ότι ο ελλειπτικός γαλαξίας NGC 4993, ο οποίος βρίσκεται σε εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι ο οικοδεσπότης της συγκέντρωσης αστέρων νετρονίων. Τα οπτικά τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο είναι τώρα εκπαιδευμένα σε αυτό, ελπίζοντας να βρούν αυτό το λαμπερό, ενδεικτικό. Όπως σημειώνει ο Forbes , το Hubble έχει βρει ήδη ένα υποψήφιο φλας.
Το LIGO πρόκειται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες. Τοποθετήστε τα στοιχήματά σας τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου