Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Μην πληγώνεις επειδή πληγώθηκες

Φαντάσματα πρώην στοιχειώνουν νυν και δηλητηριάζουν το παρόν φέρνοντας στην επιφάνεια απωθημένα, εσωτερικευμένους, ανεπιτυχώς πνιγμένους, θυμούς κι αθεράπευτες ανασφάλειες.

Έφυγε όταν είχες την παρουσία ανάγκη περισσότερο από ποτέ και τώρα διψάς για εκδίκηση, θέλοντας να κάνεις εκείνο το πρόσωπο να πονέσει όπως ακριβώς πόνεσες κι εσύ. Δεν είναι πια στη ζωή σου. Άθελά σου πονάς και στην απελπισία σου εκδικείσαι, μα τον λάθος άνθρωπο. Βρήκες κάτι καινούργιο μετά από ένα διάστημα που δε θες να θυμάσαι, που θες να το σβήσεις από μέσα σου. Φοβάσαι να αφεθείς στη νέα σου σχέση, συγκρατείς τα συναισθήματά σου γιατί δε θέλεις να επαναλάβεις τα λάθη του παρελθόντος και καταλήγεις να αδικείς κατ’ επανάληψη τον άνθρωπο που βρίσκεται τώρα στη ζωή σου.

Το μεγαλύτερο απωθημένο σου είναι εκεί να σου θυμίζει πόσο πληγώθηκες, πόσο άδικα σου συμπεριφέρθηκαν. Είναι εκεί για να μπλοκάρει κάθε καινούργιο έρωτα, να απαγορεύει στην καρδιά να χτυπήσει ξανά σαν τρελή, κάνοντάς σε να παραιτείσαι από οτιδήποτε όμορφο, με τον φόβο μια ενδεχόμενης άσχημης κατάληξής του. Φέρεσαι απότομα κι υιοθετήσεις συμπεριφορές που σε κανέναν δεν αρμόζουν κι ύστερα απολογείσαι, λέγοντας ότι έχεις πληγωθεί στο παρελθόν κι εκείνο φταίει για τα τωρινά σου λάθη.

Ο νυν σύντροφός σου δε φταίει σε τίποτα από όσα προσπαθείς να του χρεώσεις. Είναι απλά ένας πελάτης στο εστιατόριό σου που απολαμβάνει ακόμα το φαγητό του κι εσύ γίνεσαι ένας αγενής σερβιτόρος που φέρνει τον λογαριασμό και τον χτυπάει στο τραπέζι χωρίς κανένας να τον έχει ζητήσει. Ένας λογαριασμός παραφουσκωμένος, χρεωμένος με πιάτα που ούτε καν δοκίμασε. Απογοητευμένος θα αναγκαστεί να φύγει. Και μάλλον δε θα ‘ρθει ξανά.

Μη χρεώνεις, λοιπόν, τίποτα και σε κανέναν. Δε φταίει το νυν ταίρι σου που δεν μπορείς εμπιστευτείς, γιατί το παρελθόν σου είπε ψέματα. Δε σε απάτησε επειδή καθυστέρησε να απαντήσει στο μήνυμα, γιατί ο πρώην σύντροφός σου ήταν άπιστος. Δεν μπορείς να ξεσπάς το θυμό σου για τα παλιά σπασμένα σου στο τώρα και να ‘χεις μάλιστα και την απαίτηση να στα μαζέψουν και να στα κολλήσουν άνθρωποι που δε σε ράγισαν.

Αν πληγώθηκες, αν πονάς ακόμα στη σκέψη, είναι δικαίωμά σου να μείνεις για λίγο στην άκρη του διαδρόμου. Είναι εντάξει να πάρεις τον χρόνο σου για να το ξεπεράσεις όλο αυτό. Μέχρι κι οι πιο δυνατοί αθλητές κάνουν στην άκρη όταν δε νιώθουν έτοιμοι να συνεχίσουν. Πάρε τον χρόνο και τον χώρο σου και μη βιαστείς να πηδήξεις σε μια καινούργια σχέση για να ξεχάσεις τα παλιά. Μείνε μόνος και βρες τα με τον εαυτό σου πριν κάνεις ακόμα ένα λάθος. Είναι άδικο για τον οποιονδήποτε να τον χρησιμοποιείς σαν παυσίπονο, προσπαθώντας να θεραπεύσεις πονοκεφάλους που προκάλεσαν άλλοι.

Σε αντίθεση με ‘κείνους που ‘φυγαν, η νέα σου σχέση είναι εδώ και πρέπει να της δώσεις όλην την προσοχή και τον σεβασμό που αξίζει. Μην την υποτιμήσεις, μην την συγκρίνεις με και μην ψάχνεις ομοιότητες που θα σου προκαλέσουν θυμό ή θα σου θυμίσουν τον πόνο που πάλεψες να ξεπεράσεις.

Αν δεν αφεθείς ολοκληρωτικά στο τώρα σου, τότε η σχέση αυτή θα αποτύχει και θα φταις εσύ. Εσύ που βιάστηκες να βγεις εκεί έξω και να φλερτάρεις, εσύ που θέλησες να δεις το επόμενο επεισόδιο χωρίς να ‘χεις τελειώσει το προηγούμενο. Αν, λοιπόν, δεν είσαι έτοιμος να μπεις σε μια καινούργια σχέση και να νιώσεις τη μαγεία της, τότε μην το κάνεις μόνο και μόνο επειδή οι φίλοι σου σού είπαν πως «ο έρωτας με έρωτα περνάει». Δεν είναι πάντα έτσι. Αν δεν πληρώσεις τους παλιούς λογαριασμούς, πώς να πας παρακάτω; Αν δε θεραπευτείς απ’ τις παλιές πληγές, πώς θα προχωρήσεις σε κάτι καινούργιο κι υγιές;

Ο χρόνος είναι πάλι εδώ. Να θεραπεύσει, να σε κάνει να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις απ’ την επόμενή σου σχέση, κι αν όντως θέλεις μια σχέση.

Υ.Γ.  Μην πληγώσεις κανέναν επειδή σε πλήγωσαν. Δεν είναι έτσι η αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου