Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Η αποστολή DES για την έρευνα της σκοτεινής ενέργειας ολοκληρώθηκε

Μετά από έξι χρόνια σάρωσης στο ένα τέταρτο του νότιου ουρανού και την καταλογογράφηση εκατοντάδων εκατομμυρίων μακρινών γαλαξιών, η Έρευνα για τη Σκοτεινή Ενέργεια (DES) ολοκλήρωσε την λήψη δεδομένων.  Είναι μια διεθνής συνεργασία που άρχισε να χαρτογραφεί μια μεγάλη περιοχή στον ουρανό στις 31 Αυγούστου 2013, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, τη μυστηριώδη δύναμη που επιταχύνει την επέκταση του σύμπαντος.
 
Χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή σκοτεινής ενέργειας DECam, μία ψηφιακή φωτογραφική κάμερα 520 megapixel που τοποθετήθηκε στο τηλεσκόπιο Blanco 4 μέτρων στο ιντερνετικό παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή, οι επιστήμονες του DES πήραν δεδομένα για συνολικά 758 νύχτες.
 
Κατά τις νύχτες αυτές, κατέγραψαν δεδομένα από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια μακρινούς γαλαξίες. Περισσότεροι από 400 επιστήμονες από περισσότερα από 25 ιδρύματα ανά τον κόσμο συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο φιλοξενείται από το Εργαστήριο Fermi. 
 
Το DES παραμένει μια από τις πιο ευαίσθητες και ολοκληρωμένες έρευνες για τους μακρινούς γαλαξίες που έγιναν ποτέ. Η κάμερα σκοτεινής ενέργειας είναι ικανή να βλέπει φως από τους γαλαξίες σε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, συλλαμβάνοντας το σε μια πρωτοφανή ποιότητα. 
 
Σύμφωνα με τον Alistair Walker του Εθνικού Παρατηρητηρίου Οπτικής Αστρονομίας, ένα μέλος της ομάδας DES και ο επιστήμονας τηλεσκοπίων Blanco, εξοπλίζοντας το τηλεσκόπιο με την Dark Energy Camera, το μεταμόρφωσαν σε μια υπερσύγχρονη μηχανή έρευνας. 
 
«Η DECam ήταν απαραίτητη για την εκτέλεση του DES, αλλά δημιούργησε επίσης ένα νέο εργαλείο για την ανακάλυψη από το ηλιακό σύστημα έως το μακρινό σύμπαν», λέει ο Walker. «Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια του Δία με τον DECam και την ανίχνευση μακρινών γαλαξιών που σχημάτιζαν νέα άστρα στο πρώιμο σύμπαν, όταν το σύμπαν ήταν κλάσμα της σημερινής του ηλικίας, κι αυτή η ανακάλυψη έδωσε νέες ιδέες για το τέλος τις κοσμικής σκοτεινής εποχής (κοσμικός μεσαίωνας).»
 
Τώρα θα ξεκινήσει η εργασία της ανάλυσης αυτών των δεδομένων και οι επιστήμονες “καταδύονται” τώρα στην πλούσια παρακαταθήκη των καταγεγραμμένων εικόνων από τα πρώτα χρόνια των δεδομένων, αναζητώντας στοιχεία για τη φύση της σκοτεινής ενέργειας.
 
Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τον επιστήμονα Fermilab και του Πανεπιστημίου του Σικάγου Josh Frieman, πρώην διευθυντή της DES, είναι να βρει το σήμα σε όλο το θόρυβο.
 
Η συνεργασία DES συνεχίζει να απελευθερώνει επιστημονικά αποτελέσματα από την αποθήκη των δεδομένων της. Τα κυριότερα από τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβάνουν:
  • Η ακριβέστερη μέτρηση της δομής της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν και η σύγκρισή της με το κοσμικό μικροκυματικό υπόβαθρο οδηγεί στην ανίχνευση της εξέλιξης του κόσμου
  • Η ανακάλυψη πολλών δορυφόρων γαλαξιών που περιστρέφονται γύρω από το Γαλαξία μας, οι οποίοι παρέχουν δοκιμές των θεωριών της σκοτεινής ύλης 
  • Η δημιουργία του ακριβέστερου χάρτη σκοτεινής ύλης του σύμπαντος 
  • Η ανίχνευση του πιο απομακρυσμένου σουπερνόβα που εντοπίστηκε ποτέ
  • Η δημόσια απελευθέρωση των δεδομένων των πρώτων τριών ετών της έρευνας , επιτρέποντας έτσι στους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο να κάνουν επιπλέον ανακαλύψεις
Οι επιστήμονες της DES κατέγραψαν επίσης το πρώτο ορατό αντίγραφο των βαρυτικών κυμάτων που εντοπίστηκαν ποτέ, μια σύγκρουση από δύο αστέρια νετρονίων που συνέβησαν πριν από 130 εκατομμύρια χρόνια. Το DES ήταν μία από τις πολλές έρευνες για τον ουρανό που ανίχνευσαν αυτήν την πηγή των βαρυτικών κυμάτων, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε ένα νέο είδος αστρονομίας.
 
Πρόσφατα, το DES εξέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα κοσμολογίας που βασίζονται σε σουπερνόβα (207 από τα πρώτα τρία χρόνια των δεδομένων DES), χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που πριν από 20 χρόνια παρείχε την πρώτη απόδειξη για κοσμική επιτάχυνση. Πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα για τη σκοτεινή ενέργεια αναμένονται μέσα στα επόμενα χρόνια.
 
Το έργο της συγκέντρωσης μιας τέτοιας περιεκτικής έρευνας δεν ήταν ένα μικρό επίτευγμα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, εκατοντάδες επιστήμονες κλήθηκαν να εργαστούν στην κάμερα σε νυχτερινές βάρδιες υποστηριζόμενες από το προσωπικό του παρατηρητηρίου. Για να οργανώσει αυτή την προσπάθεια, το DES ενέκρινε μερικές από τις αρχές των πειραμάτων φυσικής υψηλής ενέργειας, όπου όλοι οι εργαζόμενοι στο πείραμα συμμετέχουν στη λειτουργία του με κάποιο τρόπο.
 
Όμως η κάμερα σκοτεινής ενέργειας DECam θα παραμείνει τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο Blanco στο Cerro Tololo για άλλα πέντε έως 10 χρόνια και θα συνεχίσει να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για επιστημονικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο. Ο διευθυντής του Διαμερικανικού Παρατηρητηρίου Cerro Tololo Steve Heathcote λέει ότι προβλέπει ένα λαμπρό μέλλον για την DECam. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου