Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Μικρός γαλαξίας που περιστρέφεται γύρω από το δικό μας εμφανίστηκε από το πουθενά

Επιστήμονες έχουν βρει ένα αντικείμενο που μοιάζει με έναν εξαιρετικά μικρό γαλαξία που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δικό μας Γαλαξία, ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε ανιχνευτεί. Ονομάστηκε Hydrus 1 (γιατί βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας) και βρίσκεται περίπου 90.000 έτη φωτός από τη Γη, ανάμεσα σε δύο άλλους δορυφόρους του Γαλαξία μας – το Μικρό και Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος (SMC και LMC).
Η τοποθεσία του  νάνου γαλαξία είναι ανάμεσα στο Μεγάλο Νέφος και στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Βρέθηκε χρησιμοποιώντας την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας (DECam) στο τηλεσκόπιο Blanco στη Χιλή.  Μια δημοσίευση που περιγράφει τα ευρήματα έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Σεργκέι Κοπόσοφ από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU) στην Πενσυλβανία.
 
Το Hydrus 1 είναι ένας νάνος γαλαξίας, που περιγράφεται ως εξαιρετικά εξασθενημένος. Απέχει μόνο, περίπου, 326 έτη φωτός που είναι αρκετά λίγο σε σύγκριση με τον Γαλαξία μας, ο οποίος έχει μήκος 100.000 έτη φωτός. Είναι τόσο μικρός που μπορεί να είναι ένα σφαιρωτό αστρικό σμήνος, μια χαλαρή συλλογή από αστέρια. Αυτό θα βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν το περιβάλλον του Γαλαξία μας πιο εύκολα.
 
Ανακαλύφθηκε μέσα στη Γέφυρα του Μαγγελάνου, ένα ρεύμα αερίου που συνδέει τόσο το Μικρό (SMC) με το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC). Βρίσκεται στον αστερισμό Ύδρα που σημαίνει «αρσενικό φίδι» και  περιγράφεται ως «φίδι στα νέφη».
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο γαλαξίας Hydrus 1 έχει άστρα που είναι σχετικά φτωχά σε μέταλλα, κάτι παρόμοιο με άλλους νάνους γαλαξίες όπως αυτός. Οι γαλαξίες περιγράφονται ως «νάνοι» αν έχουν περίπου 100 εκατομμύρια έως μερικά δισεκατομμύρια αστέρια, πολύ λιγότερα από τα 400 δισεκατομμύρια περίπου αστέρια στον δικό μας Γαλαξία.
 
Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι ο γαλαξίας περιστρέφεται, καθιστώντας τον «πρώτο περιστρεφόμενο εξαιρετικά εξασθενημένο νάνο γαλαξία» που εντοπίστηκε ποτέ, έγραψαν στην εργασία τους. Και δήλωσαν επίσης ότι πιθανότατα κυριαρχείται από την σκοτεινή ύλη, η οποία μπορεί να είναι αρκετά εύκολη για μελέτη λόγω της εγγύτητάς της.
 
Αυτή τη στιγμή η σύνδεση μεταξύ του Hydrus 1 και των κοντινών SMC και LMC δεν είναι αρκετά σαφής. Αλλά ελπίζουμε ότι τα δεδομένα από την αποστολή Gaia, η οποία πρόσφατα κυκλοφόρησε έναν εκπληκτικό χάρτη κοντινών αστεριών, θα μπορούσαν να μας δώσουν κάποιες ζωτικές ενδείξεις και να μας μιλήσουν λίγο περισσότερο για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου