Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΜΟΛΟΣ - ΜΟΛΙΟΝΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΟΝΙΔΕΣ

ΜΟΛΟΣ

Νόθος γιος του Δευκαλίωνα από μιαν εταίρα, πατέρας του ήρωα Μηριόνη του Τρωικού πολέμου και της Μολιόνης. Τον γνωρίζουμε περισσότερο από μια γιορτή που τελούνταν στην Κρήτη ως την όψιμη αρχαιότητα. Κατασκευαζόταν ακέφαλο ομοίωμα ανθρώπου που το αποκαλούσαν Μόλο και το περιέφεραν στους δρόμους σε ανάμνηση μιας ασεβούς πράξης του Μόλου. Λεγόταν ότι είχε επιχειρήσει να βιάσει μια Νύμφη, το γεγονός μαθεύτηκε αλλά ο δράστης εξαφανίστηκε. Μετά από καιρό βρέθηκε ακέφαλο το πτώμα του. Την ιστορία τη διασώζει ο Πλούταρχος (Περί των εκλελοιπότων Χρηστηρίων, 417.E.1-5).
 
ΜΟΛΙΟΝΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΟΝΙΔΕΣ
 
Κόρη του νόθου γιου του Δευκαλίωνα Μόλου, σύζυγος του Άκτορα, αδελφή του βασιλιά της Ήλιδας Αυγεία, μητέρα δύο δίδυμων παιδιών, του Εύρυτου και του Κτέατου, γνωστά με την επωνυμία Μολιονίδες. Γι' αυτά τα δίδυμα παιδιά λεγόταν ότι πατέρας τους ήταν είτε ο θνητός σύζυγός της είτε ο Ποσειδώνας και ότι ήταν ενωμένοι, συμφυεῖς τοῖς σώμασι, σιαμαίοι (Πλούταρχος, Περί φιλαδελφείας 479.C.6). Ο Ίβυκος παραδίδει ότι η Μολιόνη γέννησε από τον Ποσειδώνα ένα ασημένιο αυγό από το οποίο βγήκαν τα δίδυμα -εδώ ο μύθος πλησιάζει εκείνον της Λήδας στη Λακεδαίμονα, λίγο πιο κάτω από την Ήλιδα. Ενίοτε παρουσιάζονται σαν ένα τέρας με δύο κεφάλια.
 
Ωστόσο, στην Ιλιάδα εμφανίζονται σαν δύο άνθρωποι με πολύ μεγάλες ικανότητες, όμως μέσα στα ανθρώπινα πλαίσια. Ο Νέστορας τους πολέμησε, την εποχή που ο πατέρας του Νηλέας της Μεσσηνίας μαχόταν τους γείτονές του Επειούς της Ήλιδας. Από την ορμή του Νέστορα τους έσωσε ο Ποσειδώνας που τους έκρυψε σε σύννεφο.
 
Παντρεύτηκαν τις κόρες του Δεξαμενού Θηρονίκη και Θηραιφόνη και έκαναν δυο γιους, τον Αμφίμαζο και τον Θάλπιο, αρχηγοί των Επειών στην Τροία.
 
Ο Αυγείας κάλεσε τους ανεψιούς του Μολιονίδες να τον βοηθήσουν εναντίον του Ηρακλή, όμως εκείνος τους σκότωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου