Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Όμηρος και ιστορία, Ένα συμπέρασμα

Ομηρικά έπη και ιστορία

Παρότι κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι η σχέση των ομηρικών επών με την Ιστορία προκύπτει αβίαστα από όσα παρατέθηκαν παραπάνω είναι σκόπιμο να αναφερθεί και πάλι η άποψη των σύγχρονων ιστορικών για το ζήτημα, όπως τη συνοψίζει ο Ρ. Όσμπορν (R. Osborne):
 
«η Ιλιάδα και η Οδύσσεια δε μας δίνουν την εικόνα της Ελλάδας σε μια συγκεκριμένη εποχή», τα ποιητικά αυτά έργα «χρησιμοποιούν το παρελθόν για να στοχαστούν πάνω στο παρόν και να ασχοληθούν με αυτό. Το γεγονός ότι περιλαμβάνουν … αντικείμενα και θεσμούς που δεν τα αναγνωρίζει το κοινό της εποχής τους δεν οφείλεται σε τυφλή επανάληψη στίχων ή αποσπασμάτων διατυπωμένων από προηγούμενους ποιητές, αλλά στην κριτική χρησιμοποίηση μιας κληρονομιάς προκειμένου να φωτιστούν προβλήματα του παρόντος. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν στον κόσμο που σκιαγραφούν τα ποιητικά έργα, στοιχεία που τα απομακρύνουν από το παρόν και που αποκλείουν την ταύτιση των ακροατών με πρόσωπα του έπους, αλλά και την ταύτιση των επικών προσώπων με πρόσωπα της δικής τους κοινωνίας» (Osborne 2000: 232).
 
Αν τα ομηρικά έπη διαβάζονται έχοντας τις παραπάνω διαπιστώσεις κατά νου είναι δυνατό να αποφεύγουμε τις γοητευτικές μεν, αλλά μη ιστορικές τελικά παρανοήσεις και τα λογικά άλματα που τις συνοδεύουν σχετικά με την ιστορικότητα των γεγονότων και των προσώπων των ομηρικών επών. Ίσως, τελικά, να μην είναι και τόσο σημαντικό αν υπήρχαν ο Οδυσσέας και ο Αχιλλέας ή οι Μυκήνες και η Ιθάκη, αλλά οι πράξεις των ομηρικών ηρώων και οι ομηρικές αξίες έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται σε ένα κατεξοχήν λογοτεχνικού χαρακτήρα κείμενο, τα έπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου