Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας: ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΘΕΟΙ - ΑΡΗΣ, Διόνυσος, Αλωάδες, Αχιλλέας και Ενυάλιος

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓίγαντεςΆρης και Διόνυσος

Για τον Όμηρο και οι δυο θεοί είναι άγριοι, και οι δυο κατάγονται από τη Θράκη, και οι δυο υπερβαίνουν τα όρια. Στη Γιγαντομαχία ο Διόνυσος εμφανίζεται ως ισχυρός πολεμιστής που πολεμά και με δόρυ και συμπορεύεται με τον Άρη. Εξάλλου, ο Διόνυσος εμφανίζεται και ως κατακτητής της Ανατολής, πρότυπο αργότερα για τον Μ. Αλέξανδρο. Και ακόμη: Και οι δυο θεοί σχετίζονται με τη Θήβα, ο Άρης ως γενάρχης των Θηβαίων και του βασιλικού οίκου της πόλης, ο Διόνυσος ως γόνος της κόρης του ιδρυτή της πόλης Κάδμου από τον Δία.

Άρης και Αλωάδες

Όταν οι γιοι του Ποσειδώνα Ώτος και Εφιάλτης, που επονομάζονται Αλωάδες απείλησαν με πόλεμο τους θεούς, εξουδετέρωσαν τον Άρη δένοντάς τον με αλυσίδες μέσα σε χάλκινο δοχείο για δεκατρείς μήνες. Η μητριά των Αλωάδων Ηερίβοια φανέρωσε τον τόπο της φυλακής του και κρυφά τον ελευθέρωσε ο Ερμής, ενώ η Άρτεμη εξόντωσε τους Αλωάδες στη Νάξο με δόλο (Απολλόδωρος 1.7)

Άρης και Αχιλλέας

Πριν καν από τη γέννηση του Αχιλλέα η μητέρα του Θέτις προμαντεύει τόσο τη γέννηση όσο και τον θάνατο του γιου της από τον Πηλέα και τον περιγράφει συγκρίνοντάς τον με τον Άρη: στα χέρια όμοιος με τον Άρη, όπως και στα σαν τον κεραυνό γρήγορα πόδια (Πίνδ., Ισθμ. 8.37).
 
Ο Άρης θέλησε να εκδικηθεί τον Αχιλλέα, γιατί ο ήρωας σκότωσε την κόρη του Αμαζόνα Πενθεσίλεια. Περιφρονητικά προς τις Μοίρες που άλλα όριζαν για τον Αχιλλέα κινήθηκε εναντίον του. Τον σταμάτησε ο Δίας με χτύπημα του κεραυνού του.
 
Άρης και Ενυάλιος
 
Ο Ενυάλιος ήταν Κάρας θεός του πολέμου, γνωστός στην Ελλάδα, που συγχωνεύτηκε με τον Άρη και έμεινε ως ένα άλλο όνομα του θεού ή ως επωνυμία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου