Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Μέσα στον Γαλαξία μας υπάρχει τα «ίχνη» ενός παλαιότερου

Τα «ίχνη» ενός γαλαξία που έπεσε στον Γαλαξία μας πριν από περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια εντόπισαν επιστήμονες, γεγονός που ενδεχομένως να αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη διαφοροποίηση του δικού μας γαλαξία, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. 
 
Τα παραπάνω αποτελούν το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που βασίζεται σε 2 δισεκατομμύρια μετρήσεις του πως τα άστρα κινούνται μέσα στο Γαλαξία μας. Βάσει αυτών των μετρήσεων, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να διαπιστώσουν ότι περίπου 33.000 άστρα δε γεννήθηκαν στον γαλαξία μας, αλλά μεταφέρθηκαν από αλλού. 
 
«Ο Γαλαξίας μας είναι ένας κανίβαλος». «Ήταν εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν», δήλωσε η Kathryn Johnston, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, που συμμετείχε στην ομάδα που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα. 
 
«Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια αστυνομική έρευνα. Ο γαλαξίας που εξετάζουμε δεν υπάρχει πια, είναι ένας νεκρός γαλαξίας, οπότε πρόκειται για μία κάπως διασκεδαστική έρευνα», τόνισε η Kathryn Johnston.
 
Η  συγκεκριμένη μελέτη ήταν δυνατή γιατί τα αστέρια εμπεριέχουν μια μορφή δαχτυλικού αποτυπώματος της καταγωγής τους. Μέσα στην κίνησή τους διατηρούν μια μνήμη του τόπου όπου γεννήθηκαν», τόνισε η Amina Helm του Πανεπιστημίου του Γκρένιγκεν στην Ολλανδία, που ηγήθηκε της έρευνας.
 
Τα άστρα – «πρόσφυγες»
Η Amina Helm και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Gaia που χαρτογραφεί με απαράμιλλη ακρίβεια 1 δις άστρα στον Γαλαξία και εντόπισαν περί τα 33.000 άστρα που κινούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος των άστρων του γαλαξία μας.
 
Εξάλλου, η επιστημονική ομάδα μελέτησε επίσης και τη χημεία περίπου 600 από αυτά τα άστρα- πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας στοιχεία από τηλεσκόπια στη Γη, στοιχεία που επίσης επιβεβαίωσαν τη διαφορετική προέλευση των αστεριών.
 
Και ήταν τέτοιο το μέγεθος των δεδομένων, που επέτρεψε στους επιστήμονες να υπολογίσουν τόσο το μέγεθος όσο και την ηλικία του γαλαξία που κανιβαλίστηκε από τον Γαλαξία μας.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, ο εν λόγω γαλαξίας είχε το 1/5 του μεγέθους του δικού μας. Και ενώ δεν είναι η μόνη σύγκρουση γαλαξιών που έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες, πρόκειται για μια τεράστια σύγκρουση.
 
Η ερευνητική ομάδα ονόμασαν τον κανιβαλισμένο γαλαξία: Gaia-Enceladus προκειμένου να τιμήσουν το διαστημικό όργανο που βοήθησε στην ολοκλήρωση της έρευνας.
 
Στην ελληνική μυθολογία, ο Εγκέλαδος ήταν ο Τιτάνας γιος της Γαίας, που ετάφη κάτω από το ηφαίστειο στη Σικελία, προκαλώντας έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η εν λόγω γαλαξιακή ταφή θα είχε προκαλέσει κι αυτή με τη σειρά της πολλές συμπαντικές αναταράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου