Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Αστρονόμοι βρήκαν το πρώτο στοιχείο για πίδακες που εκτοξεύονται από ισχυρά μαγνητικό άστρο νετρονίων

Μια απρόσμενη ανακάλυψη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων διαψεύδει υπάρχουσες θεωρίες σχετικά με το πώς εκτινάσσονται αστροφυσικοί πίδακες από τα άστρα νετρονίων. Η ομάδα βρήκε ότι καθώς τα ισχυρού μαγνητικού πεδίου άστρα νετρονίων συσσωρεύουν ή αναπτύσσονται καταναλώνοντας υλικό στο διάστημα, εκτινάσσουν πίδακες – μια ανακάλυψη που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήταν δυνατή. Όταν αντικείμενα όπως τα άστρα νετρονίων και οι μαύρες τρύπες συσσωρεύουν ύλη, ορισμένη από αυτή απελευθερώνεται με εκτίναξη προς τα έξω που δημιουργεί τους πίδακες.

«Υπάρχουν καλά εστιασμένες εκροές υλικού που συχνά κινούνται με ταχύτητες κοντά σε αυτή του φωτός», λέει ο Gregory Sivakoff, αστρονόμος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Alberta και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ανακοίνωσης της ανακάλυψης, που δημοσιεύθηκε στο Nature. Οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά με τους πίδακες για περισσότερο από 50 χρόνια, όμως είναι μικρή η κατανόηση σχετικά με τη φυσική του πώς εκτοξεύονται αυτοί οι πίδακες, σημειώνει ο Sivakoff.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ισχυρά μαγνητικό άστρο νετρονίων που ονομάζεται Swift J0243, χρησιμοποιώντας το Very Large Array ραδιοτηλεσκόπιο στο Εθνικό Ραδιο-Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Νέο Μεξικό και στο τροχιακό Παρατηρητήριο Swift, Neil Gehrels, της NASA. Όπως αναφέρεται από την ομάδα των ερευνητών το φάσμα του Swift J0243 στην περιοχή των ραδιοκυμάτων είναι το ίδιο όπως αυτό των πιδάκων από άλλες πηγές και εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο. Η φωτεινότητα των ραδιοκυμάτων ακολουθεί αυτή ενός αερίου που πέφτει προς το άστρο, όπως φαίνεται σε άλλα συστήματα που δημιουργούν πίδακες. Έτσι, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πίδακα από ένα άστρο νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα ήταν αδύνατο για τους πίδακες να δημιουργηθούν από ισχυρά μαγνητικά άστρα νετρονίων λόγω των ισχυρών μαγνητικών πεδίων τους που θεωρείτο ότι εμποδίζουν το υλικό να φτάσει το άστρο νετρονίων. «Η μελέτη είναι σημαντική επειδή δείχνει την πρώτη καθαρή παρατήρηση ενός ισχυρά μαγνητικού άστρου νετρονίων που συσσωρεύει υλικό και εκτοξεύει πίδακα», προσθέτει ο Sivakoff. «Αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίναμε λιγότερα από ότι θεωρούσαμε ότι κάναμε όταν ασχολούμασταν με τους πίδακες».

Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί μια καλή γνώση των πιδάκων επειδή αποθηκεύουν τεράστια ποσά ύλης και ενέργειας στον περιβάλλοντα χώρο τους. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο άμεσο περιβάλλον και μπορεί να επηρεάζει το πώς σχηματίζονται ολόκληροι γαλαξίες. «Ο στόχος μας είναι να μελετήσουμε περισσότερα ισχυρά μαγνητισμένα άστρα νετρονίων στο μέλλον, για να βρούμε εάν το σύστημα που παρατηρήσαμε στη μελέτη αυτή είναι τυπικό ή μη τυπικό των ισχυρά μαγνητισμένων συστημάτων άστρων νετρονίων», αναφέρει ο Sivakoff.

Δείτε το ενδιαφέρον video:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου