Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ρουά ματ… στα λάθη

“Όταν ξεκινάς ένα παιχνίδι σκάκι, είναι σαν να μπαίνεις στο άγνωστο, να προβλέπεις ασαφείς δυνατότητες, να συναντάς συνθέσεις γνωστές αλλά και απροσδόκητες” – Robert Desjarlais
Η ζωή, σαν ένα παιχνίδι σκάκι είναι. Σκέψου το. Κινήσεις μαθαίνεις να κάνεις σύμφωνα με τις εμπειρίες σου και στη συνέχεια προχωράς. Μερικές φορές, οι επιλογές που κάνεις είναι λογικές. Μερικές φορές παράλογες. Και κάποιες άλλες φορές, οι επιλογές σου όλες, μοιάζουν ένα μεγάλο στοίχημα.

Πώς κερδίζεις το παιχνίδι;Με τακτική και στρατηγική. Όχι απέναντι στους άλλους, αλλά σε σχέση και πάνω απ’ όλα με το μέσα σου. Τα υπόλοιπα έπονται. Στη ζωή και το σκάκι λοιπόν… Τακτική είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, όταν υπάρχει κάτι να κάνεις. Στρατηγική είναι να γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις.
  
Λάθη πάντα γίνονται και λάθη θα συνεχίσεις να κάνεις. Δεν μπορείς να ζήσεις ή να παίξεις σκάκι χωρίς να κάνεις λάθη. Και παρόλο που δεν μπορείς να ακυρώσεις τις κινήσεις σου – στο σκάκι ή στη ζωή – μπορείς πάντα να επιλέξεις να κάνεις μια βελτιωμένη κίνηση την επόμενη φορά. Υπάρχουν βέβαια κανόνες, επιλογές και κινήσεις που αν θες μπορείς να ακολουθήσεις, για να αποφύγεις παγίδες και να λάβεις πιο παραγωγικές αποφάσεις για τον εαυτό σου:

Βασική κίνηση 1: Μην κολλάς στη λάθος επιλογή. Κινήσου.

Στο σκάκι και στη ζωή είναι απαραίτητη η δράση για να κερδίσεις. Ένας παίκτης σκακιού προσπαθεί πάντα να βρει την καλύτερη κίνηση ανεξάρτητα από τη δεδομένη κατάσταση, γιατί γνωρίζει ότι κάθε κίνηση είναι σημαντική.

Προχώρα λοιπόν και μη παραιτείσαι. Μη τα τινάζεις όλα στον αέρα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πόσο γρήγορα είσαι πρόθυμος να σηκωθείς και να ξαναρχίσεις μετά από κάθε πτώση. Τα κέρδη και οι απώλειες, τα σωστά και τα λάθη είναι μέρος της πραγματικότητάς μας. Κάθε κομμάτι όμως πρέπει να συνεχίσει να κινείται. Χωρίς εσύ να κινείσαι, τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ. Στη ζωή «τα πάντα ρει».

Βασική κίνηση 2: Προστάτευε πάντα το Βασιλιά σου

Στο σκάκι, η ασφάλεια του βασιλιά έχει προτεραιότητα σε όλα τα στάδια του παιχνιδιού. Το ίδιο και στη ζωή. Οποιαδήποτε συνήθεια προκαλεί βλάβη ή απειλεί την ασφάλεια σου ως βασιλιά και σε εκθέτει σε επιθέσεις, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Προστάτευσε τον εαυτό σου από ανθρώπους και καταστάσεις που δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Δεν είναι σπάνιο για τοξικές συνθήκες ή άτομα να σαμποτάρουν εντελώς τις προσπάθειές σου για αυτο-βελτίωση.

Συνειδητοποίησε ότι δεν είσαι υπεύθυνος για τις αδυναμίες, τις αποτυχίες και τις κακές επιλογές άλλων. Άρθρωσε περισσότερα όχι. Βάλε όρια. Ευθυγράμμισε τον εαυτό σου με ανθρώπους που σκέφτονται σαν εσένα, έχουν έναν σκοπό σαν τον δικό σου, ονειρεύονται τα ίδια όνειρα.

Βασική κίνηση 3: Μη χαρίζεις τα κομμάτια σου

Επέλεγε σοφά τις μάχες σου. Μερικές φορές η απειλή αντιμετωπίζεται καλύτερα με μια κίνηση που βελτιώνει τη δική σου θέση. Μην παγιδεύεσαι σε άσκοπες συγκρούσεις που απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας και χρόνου. Απέφυγε κινήσεις αυτολύπησης, θυμού ή αντεκδίκησης. Αντ’ αυτού, εξοικονόμησε όλη αυτήν την ενέργεια για την φροντίδα του εαυτού σου και για σχέσεις που είναι πραγματικά υγιείς.

Βασική κίνηση 4: Η προνοητικότητα κερδίζει

Στη ζωή όπως και στο σκάκι η προνοητικότητα κερδίζει και η πρόβλεψη είναι το κλειδί. Κοίταξε πέρα από το προφανές. Το σκάκι μας διδάσκει να κοιτάμε μπροστά και να σχεδιάζουμε. Προσπάθησε να αποστασιοποιηθείς, να δεις το σύνολο και πού οδηγεί.

Κοίτα τα πράγματα και την «σκακιέρα» από ψηλά και μην κολλάς στην απομόνωση του λάθους και της εκάστοτε στιγμής. Τι θα συμβούλευες κάποιον φίλο στη δική σου θέση; Η καλύτερη κίνηση εντοπίζεται εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις και αξιολογώντας πιθανές μελλοντικές θέσεις.

Βασική κίνηση 5: Θετική νοοτροπία

Η θετική νοοτροπία μπορεί να βοηθήσει έναν παίκτη και κάθε άνθρωπο να γευτεί το καλύτερο. Στο σκάκι, οι πιθανές κινήσεις είναι στην πράξη άπειρες. Εσύ, δες τη ζωή με το ίδιο φως των ατελείωτων επιλογών. Να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Στη ζωή χρειάζεται να μπορούμε να κάνουμε το καλύτερό μας ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες.
Λάβε υπόψη σου ότι το παιχνίδι αλλάζει με κάθε κίνηση που κάνεις. Θυμήσου ότι τίποτα δεν τελειώνει και τίποτα δεν είναι ατελείωτο.

Βασική κίνηση 6: Έχε υπομονή

Τα μεγάλα θαύματα αποκαλύπτονται και τα μεγάλα πράγματα εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι σκακιού, μια σχέση, ένα επαγγελματικό σχέδιο ή ένα σχέδιο που αλλάζει τον κόσμο, οι καλύτερες στρατηγικές απαιτούν χρόνο για να εκδηλωθούν.  Όταν λοιπόν κάνεις επιλογές και παίρνεις αποφάσεις που αλλάζουν το παιχνίδι – στο σκάκι και στη ζωή – άφησε την αρετή της υπομονής να αποσαφηνίσει τη σκέψη και τη δράση σου.

Βασική κίνηση 7: Μάθε από τα λάθη. Περιόρισε τις απώλειές

Όπως στο σκάκι, έτσι και στη ζωή, υπάρχουν πράγματι στιγμές που ακόμα και η πιο σοφή / προγραμματισμένη σου απόφαση μπορεί να σου στοιχίσει. Οι επιτυχημένοι σκακιστές όμως δεν αποθαρρύνονται ποτέ. Πάντα εξετάζουν γιατί έχασαν ένα παιχνίδι. Πού και πώς, μπορεί να έκαναν μια λάθος κίνηση ή να μην αντιλήφθηκαν μια συγκεκριμένη απειλή.

Το σκάκι μας ενθαρρύνει να μάθουμε από τα λάθη μας και να γίνουμε σοφότεροι μέσα από κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε -για να οδηγηθούμε σε μια θέση νίκης αργότερα. Ομοίως στη ζωή, ένας συναισθηματικά ώριμος άνθρωπος ξέρει να αναγνωρίζει τα λάθη του και να αποδέχεται την ευθύνη του γι ‘αυτά. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιεί τις απώλειές και προχωρά.

Βασική κίνηση 8: Κέρδιζε πάντα. Ακόμη κι όταν «χάνεις»

Το σκάκι και τη ζωή, μπορείς να την κερδίσεις μόνο αν καλλιεργήσεις τη δική σου καλή κρίση, μάθεις από τα λάθη σου, δεις τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών επιλογών που έχεις κάνει στο παρελθόν και ενισχύσεις την ικανότητα να κατανοείς πώς να κάνεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Έτσι ακόμα κι όταν «χάνεις», δεν χάνεις ποτέ το μάθημα και τελικά βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου