Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Οι υπεριώδεις υπέρ εκλάμψεις μπορούν να απειλήσουν την κατοικησιμότητα των εξωπλανητών κοντά στους νεαρούς ερυθρούς νάνους

Οι αστρικές υπερ-εκλάμψεις από τους νέους ερυθρούς νάνους μπορεί να καταστήσουν τις συνθήκες δύσκολες για κατοικία σε νέους πλανήτες, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα της έρευνας Ζώνες Κατοικησιμότητας και δραστηριότητα Μ νάνων (HAZMAT).

Η εντύπωση ενός καλλιτέχνη για έναν κατοικήσιμο εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο.

Περίπου το 70% των αστεριών στον Γαλαξία μας είναι ερυθροί νάνοι – μικροί, χαμηλής επιφανειακής θερμοκρασίας αστέρες με φασματικό τύπο Κ ή Μ.
 
Οι περισσότεροι από τους εξωπλανήτες σε κατοικήσιμη ζώνη του Γαλαξία μας – οι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα αστέρια τους σε απόσταση όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά μέτριες, ώστε να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια τους – πιθανόν να βρίσκο0νται σε τροχιά γύρω από αυτά τα αστέρια .
 
Στην πραγματικότητα, το πλησιέστερο αστέρι στον Ήλιο μας, ένας κόκκινος νάνος που ονομάζεται Proxima Centauri, έχει έναν πλανήτη με τη μάζα της Γης στην κατοικήσιμη ζώνη του.
 
Ωστόσο, οι νεαροί κόκκινοι νάνοι είναι ενεργά αστέρια, που παράγουν υπεριώδες εκλάμψεις (UV) που διασκορπίζουν τόσο πολλή ενέργεια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ατμοσφαιρική χημεία και ενδεχομένως να απογυμνώσουν τις ατμόσφαιρες των νεοσύστατων πλανητών.
 
Αυτά δε τα αστέρια χαμηλής μάζας είναι σημαντικά για την κατανόηση της πλανητικής ατμόσφαιρας.
 
Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble οι αστροφυσικοί εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης εκλάμψεων σε 12 κόκκινους νάνους στην ομάδα που εξέταζαν. 
 
Η ομάδα ανίχνευσε 18 υπερ-εκλάμψεις, που είναι 100 έως 1.000 φορές πιο ενεργητικές από ό, τι όταν τα αστέρια είναι παλαιότερα.
 
Ένα από αυτά τα γεγονότα, που ονομάστηκε «Hazflare», ήταν πιο ενεργητικό από ό, τι η πιο δυνατή έκλαμψη που καταγράψαμε ποτέ από τον Ήλιο.
 
Θα μπορούσαν με τις υπερ-εκλάμψεις τέτοιας έντασης υπεριώδους ακτινοβολίας και τέτοιας συχνότητας να βρεθούν νεαροί πλανήτες, ώστε να χάσουν για πάντα τις πιθανότητες κατοίκησης;
 
Ναι, γιατί αυτές οι εκλάμψεις έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν την ατμόσφαιρα από έναν πλανήτη.
 
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την απώλεια της ζωής στον πλανήτη. Απλώς μπορεί να είναι διαφορετική ζωή από όσο φανταζόμαστε. Ή μπορεί να υπάρχουν άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Είναι σίγουρα ένα σκληρό περιβάλλον, αλλά διστάζουμε να πούμε ότι είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου