Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Έχεις δύο εναλλακτικές. Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος;

Λέγεται για έναν Σούφι μυστικιστή, τον Μπεϊαζίντ, ότι ήταν ένας τρομερά ευτυχισμένος άνθρωπος, σχεδόν εκστατικός. Κανείς δεν τον είχε δει ποτέ δυστυχισμένο, κανείς δεν τον είχε δει ποτέ στενοχωρημένο, κανείς δεν τον είχε δει ποτέ να βαρυγκωμά, να παραπονιέται. Ό,τι κι αν συνέβαινε ήταν ευτυχισμένος. Αυτό δεν ήταν πάντα καλό, δεν ήταν σωστό για τους άλλους. Μερικές φορές δεν υπήρχε φαγητό, αλλά ήταν ευτυχισμένος. Μερικές φορές ζούσε για ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά ήταν ευτυχισμένος. Μερικές φορές δεν είχε ρούχα, αλλά ήταν ευτυχισμένος. Μερικές φορές έπρεπε να κοιμάται κάτω από τον ουρανό, αλλά ήταν ευτυχισμένος. Η ευτυχία του παρέμενε αδιατάρακτη. Ήταν απόλυτη.

Τον ρωτούσαν ξανά και ξανά, αλλά εκείνος γελούσε και δεν μιλούσε ποτέ. Όταν πέθαινε κάποιος τον ρώτησε: «Μπεϊαζίντ, δώσε μας τώρα το κλειδί σου, το μυστικό σου. Σύντομα θα φύγεις. Ποιο ήταν το μυστικό σου;»

Εκείνος είπε: «Δεν υπάρχει μυστικό. Ήταν κάτι απλό. Κάθε πρωί όταν ανοίγω τα μάτια μου, έχω δίνει δύο εναλλακτικές. Λέω: «Μπεϊαζίντ, θέλεις να είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος;» Απαντώ: «Μα, θέλω να είμαι ευτυχισμένος». Και επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος και παραμένω ευτυχισμένος. Είναι μια απλή επιλογή, δεν υπάρχει μυστικό».

Δοκιμάστε το. Κάθε πρωί όταν θα ξυπνάτε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε. Αν αποφασίσετε να είστε δυστυχισμένος, δεν υπάρχει τίποτε κακό σ’ αυτό. Η απόφαση είναι δική σας. Αλλά τηρήστε την: παραμείνετε δυστυχισμένος ό,τι κι αν συμβεί. Ακόμη κι αν κερδίσετε το λαχείο, μην ταραχτείτε – παραμείνετε δυστυχισμένος. Ακόμη κι αν σας επιλέξουν ως πρωθυπουργό ή πρόεδρο, παραμείνετε δυστυχισμένος, στηρίξτε την επιλογή σας. Και μετά θα δείτε μπορείτε να παραμείνετε δυστυχισμένος αν το επιλέξετε. Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία. Αν το επιλέξετε, μπορείτε να παραμείνετε ευτυχισμένος.

Την ημέρα που θα αποφασίσετε ότι η απόφαση να είστε ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος είναι δική σας, έχετε πάρει τη ζωή σας στα χέρια σας έχετε γίνει κύριος του εαυτού σας. Τώρα δεν θα πείτε ποτέ ότι κάποιος άλλος σας κάνει δυστυχισμένο. Αυτό είναι μια διακήρυξη σκλαβιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου