Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Μαθαίνοντας να «χορεύουμε» με τα συναισθήματά μας

Ο πόνος και η δυσφορία είναι ανθρώπινες καταστάσεις, οικουμενικές και παντοτινές. Και είτε πρόκειται για φόβο, θυμό, μεταμέλεια, θλίψη, ενοχές, απόγνωση, ντροπή ή οποιοδήποτε άλλο επώδυνο ή άβολο συναίσθημα, αυτός ο πόνος είναι τόσο πραγματικός όσο οτιδήποτε άλλο βιώνουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν εκπαιδευτήκαμε στο πώς να τα αντιμετωπίζουμε σωστά. Επομένως, καθώς μεγαλώνουμε, αναπτύσσουμε και μια πληθώρα ανθυγιεινών μεθόδων για τη διαχείριση των επώδυνων συναισθημάτων και των άβολων περιστάσεων, πολλοί από τους οποίους μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα διάλειμμα από τον πόνο αλλά εις βάρος της υγείας μας, είτε μέσω ναρκωτικών ουσιών, κατάχρησης αλκοόλ, σεξ είτε μέσω οποιασδήποτε άλλης μορφής τοξικού περισπασμού.

Η διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας είναι κατά κάποιο τρόπο μια τέχνη, ένας αυτοσχεδιαστικός χορός. Δύσκολο να μαθευτεί. Όμως, όχι μόνο μπορούμε όλοι να την μάθουμε, αλλά είναι και τόσο σημαντική όσο οτιδήποτε άλλο μαθαίνουμε σε ολόκληρη την πορεία της ζωής μας.

«Σήμερα, επιλέγω τη ζωή. Κάθε πρωί όταν ξυπνώ, μπορώ να επιλέξω τη χαρά, την ευτυχία, την αρνητικότητα, τον πόνο… Να νιώσω την ελευθερία που έρχεται από το να έχω τη δυνατότητα να κάνω λάθη και επιλογές – σήμερα επιλέγω να νιώσω ζωή και να μην αρνηθώ την ανθρώπινή μου υπόσταση, αλλά να την αγκαλιάσω» – Kevyn Aucoin

Τα συναισθήματα συνδέονται άρρηκτα με τις καθημερινές μας εμπειρίες και με την ψυχική μας ευεξία ως όλο. Αν ελπίζετε ότι θα γίνετε ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι και υγιείς, χρειάζεται να μάθετε να διαχειρίζεστε τα δύσκολα συναισθήματα που θα έρθουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η απόπειρα απόδρασης από τα συναισθήματά μας τα φέρνει πιο κοντά μας

Έχουμε τη συνήθεια να τρέχουμε μακριά από τον πόνο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός αυτό βέβαια. Αν σας έλεγαν να αγγίξετε μια καυτή πέτρα, θα το κάνατε; Δεν θα προσπαθούσατε να απομακρύνετε τα χέρια σας από αυτή; Ναι. Όμως, τα συναισθήματα δεν λειτουργούν ακριβώς το ίδιο. Αντιθέτως, φανταστείτε ότι έχετε μια ανοιχτή πληγή στο χέρι σας και χρειάζεται να ρίξετε οξυζενέ για να την απολυμάνετε και να τη βοηθήσετε να κλείσει. Θα πονέσει πολύ, αλλά αν την αγνοήσετε και υποκριθείτε ότι δεν είναι εκεί, το μόνο που θα κάνετε είναι να την επιδεινώσετε. Η ανοιχτή πληγή θα μείνει ανοιχτή και πιθανότατα να μολυνθεί.

Τα συναισθήματα λειτουργούν παρομοίως. Χρειάζεται να βρούμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και τη δυσφορία αν ποτέ θέλουμε να γιατρευτούμε, ή τουλάχιστον, να τον διαχειριστούμε. Το όμορφο εδώ είναι ότι με τον ίδιο τρόπο που μια πληγή θα επουλωθεί από μόνη της αν λάβει τη σωστή φροντίδα, έτσι και οι συναισθηματικές πληγές θα επουλωθούν από με τον χρόνο.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες μορφές συναισθηματικού πόνου θα διαλυθούν πλήρως. Κάποιες θα μείνουν μαζί σας και θα μάθετε να τις διαχειρίζεστε. Όμως, ασχέτως, του τι περνάμε, με τον χρόνο και την σωστή προσοχή, θα γιατρευτούν αρκετά ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε.

Βρείτε την ευτυχία μέσα από τις εμπειρίες της ζωής – καλές και κακές

Μόλις αντιληφθείτε ότι αυτά τα άβολα και επώδυνα συναισθήματα είναι απλά μέρος της ζωής και ότι αν μάθετε την τέχνη αυτή και χορεύετε μαζί τους αντί να προσπαθείτε να τα αποφύγετε, τότε μπορείτε να βρείτε χαρά στη διαδικασία, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να ζήσει το πλήρες φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας και να το απολαύσει. Οπότε, ας ανοίξουμε λίγο καλύτερα τα μάτια μας και ας βρούμε την ευτυχία αναζητώντας όχι απλά και μόνο την θετικότητα ή την ευδαιμονία, αλλά σκύβοντας πάνω από τις τόσο πολυποίκιλες εκπληκτικές εμπειρίες της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου