Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Καρλ Γιουνγκ: Δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που μου συμβαίνει, αλλά πώς αντιδρώ σε αυτό που μου συμβαίνει

Η πρώτη αντίδρασή μας όταν έρθουμε σε αυτό τον κόσμο είναι το κλάμα. Αυτό μας δείχνει πως η ζωή είναι κράμα πολλών και επαναλαμβανόμενων αντιθέσεων, μία διαρκής πάλη ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη.

Είναι αναπόφευκτο πως σε αυτή τη ζωή θα πληγωθείς από διάφορες καταστάσεις, ανθρώπους, γεγονότα. Όμως, όπως έλεγε και ο Καρλ Γιουνγκ: “δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που μου συμβαίνει, αλλά πώς αντιδρώ σε αυτό που μου συμβαίνει”.

Τι είναι αυτό που κερδίζω όταν πληγώνομαι και ποια πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα μου;

– Κρίνεις τα πάντα με διαφορετικό τρόπο: Όταν ένας άνθρωπος πληγωθεί, μέσα του, άξαφνα ωριμάζει περισσότερο και μαθαίνει να αντιλαμβάνεται τα πάντα διαφορετικά. Πλέον, ο τρόπος που κάποιος αντιδρά σε κάποιες καταστάσεις, όπως και η αντίληψη με την οποία κάποιος ψυχολογεί τους ανθρώπους και τα κριτήρια με τα οποία τους εμπιστεύεται και δένεται μαζί τους, αλλάζει.

– Γίνεσαι πιο δυνατός: Όταν πληγωθείς, μπορεί να βιώνεις έναν έντονο συναισθηματικό και ψυχικό πόνο, αλλά είναι βέβαιο πως εκείνη ακριβώς τη στιγμή γίνεσαι δυνατότερος. Οι ψυχικές σου άμυνες γίνονται μεγαλύτερες, οι πληγές σου σε μετατρέπουν σε έναν άνθρωπο με δυνατό πνεύμα ο οποίος πλέον δεν πτοείται από κανέναν και τίποτα. Και αυτή τη δύναμη δεν μπορεί να μας την πάρει κανείς.

– Γίνεσαι σοφότερος: Όταν πληγώνεσαι, αυτό είναι η απαρχή για να δημιουργήσεις μία προσωπικότητα η οποία θα γίνει περισσότερο σοφή και πιο ώριμη. Αντιλαμβάνεσαι πως κάθε εμπόδιο δεν έρχεται στη ζωή αυτή για να σε δυσκολέψει ή να σε κάνει θλιμμένο, αλλά για να σου δώσει μία ευκαιρία να ξεπεράσεις τα όριά σου και για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

– Γίνεσαι πιο επιλεκτικός με τους ανθρώπους: Μέσα από μία απογοήτευση, μαθαίνεις περισσότερα για τις σχέσεις των ανθρώπων, αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλές προθέσεις για εμάς, δεν θέλουν όλοι το καλό μας και πως είναι απρόβλεπτοι. Αυτό σε οχυρώνει περισσότερο, αφού σε ωθεί να κάνεις και τη δική σου αυτοκριτική, να μάθεις περισσότερα για εσένα και σταδιακά, να αποφεύγεις την τοξικότητα και την κακία ευκολότερα.

Γι’ αυτό, ας μη λιγοψυχούμε σε διάφορες δοκιμασίες που έρχονται μέσα στις σχέσεις, την επαγγελματική ή κοινωνική μας ζωή. Είναι βέβαιο πως η ζωή εκείνη τη στιγμή μάς προετοιμάζει για κάτι καλύτερο που δεν μπορούμε να το φανταστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου