Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Το Σύμπαν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από μια μαύρη τρύπα

Το Σύμπαν θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από μια μαύρη τρύπα αναφέρει μία νέα εκπληκτική θεωρία.

Παρά τις τεράστιες προόδους των επιστημόνων στην κατανόηση του Σύμπαντος κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από που προήλθε ο κόσμος μας παραμένει ένα μυστήριο.

Εξίσου μυστηριώδης με τους επιστήμονες είναι και οι μαύρες τρύπες – αλλά τώρα κάποιοι ειδικοί αρχίζουν να εξετάζουν κατά πόσον αυτά τα δύο συνδέονται με κάποιο τρόπο.

Στις αρχές του χρόνου, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, υπήρχε ένα πυκνό και σούπερ-καυτό ενεργητικό σημείο όπου οι νόμοι της φυσικής δεν ίσχυαν – αυτό που είναι γνωστό ως μοναδικότητα.

Το μόνο άλλο πράγμα στο Σύμπαν, όπου μια μοναδικότητα συμβαίνει και οι νόμοι της φυσικής δεν ισχύουν είναι στον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, η οποία παρμένη ανεξήγητη από τις τρέχουσες επιστημονικές θεωρίες.

Στο Σύμπαν οι μελανές οπές έχουν τον λεγόμενο «ορίζοντα γεγονότων», ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» από όπου τίποτε (ούτε καν το φως) δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι μελανές οπές στο Σύμπαν έχουν ένα σφαιρικού σχήματος ορίζοντα γεγονότων. Οι τριών διαστάσεων μαύρες τρύπες του Σύμπαντος δημιουργούν ορίζοντες γεγονότων δύο διαστάσεων.

Η νέα θεωρία αναφέρει ότι σε ένα σύμπαν όπου υπάρχουν μελανές οπές τεσσάρων διαστάσεων ο ορίζοντας γεγονότων τους πιθανώς να είναι ένα αντικείμενο τριών διαστάσεων, μια δομή που οι επιστήμονες ονομάζουν υπερσφαίρα.

Όταν οι ερευνητές πραγματοποίησαν προσομοιώσεις της κατάρρευσης ενός άστρου τεσσάρων διαστάσεων είδαν ότι η ύλη που εκτοξεύεται μπορεί να δημιουργήσει μια μεμβράνη τριών διαστάσεων. Η μεμβράνη αυτή περιβάλλει τον τρισδιάστατο ορίζοντα γεγονότων της μελανής οπής που έχει σχηματιστεί και μάλιστα είναι μια μεμβράνη που διαστέλλεται. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό το δικό μας σύμπαν να είναι στην πραγματικότητα μια υπερσφαίρα ενός άλλου σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου