Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Διαχειρίσου σωστά τον εαυτό σου

Αισθάνεσαι απογοητευμένος, γιατί ενώ έχεις γνώσεις και δυνατότητες, δεν αναγνωρίζουν οι γύρω σου την αξία σου; Βλέπεις ότι στις σχέσεις σου, ενώ έχεις πολλά να δώσεις, δυσκολεύεσαι να εκτιμηθείς;   

Σημαντικό συστατικό της επιτυχίας, τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά, είναι το ταλέντο να πουλάς τον εαυτό σου και τα προσόντα σου. Οι περισσότεροι από μας περιμένουμε απ’ τους άλλους να μας ανακαλύψουν, με το φόβο μη μας θεωρήσουν ψωνισμένους και είτε δε μας ανακαλύπτουν ποτέ και μένουμε με την πικρία είτε έρχεται η δικαίωση, αλλά με τόσο αργό ρυθμό που έχουμε χάσει τεράστιες ευκαιρίες.

Δεν υπάρχει λόγος να ρίχνεις την αξία σου και κάθε φορά να σου θυμίζουν οι φίλοι ή οι συνάδελφοι ότι αξίζεις πολύ παραπάνω απ’ αυτά που επικοινωνείς. Αν θέλεις να προχωρήσεις στη ζωή σου και να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι, τότε έφτασε η στιγμή να δώσεις στον εαυτό σου την πραγματική του αξία.

Κάτσε απέναντί σου και παρατήρησε τον εαυτό σου. Τι βλέπεις; Αυτή η εικόνα που προβάλλεις σε ικανοποιεί; Αφιέρωσε χρόνο σ’ αυτή τη διαδικασία, εσύ είσαι ο καλύτερος κριτής του εαυτού σου. Τον ξέρεις καλύτερα απ’ τον κάθε περαστικό στη ζωή σου.

Ασχολήσου σχολαστικά με τα δυνατά σου σημεία, αναγνώρισε τα επιτεύγματά σου, κατάγραψε ένα προς ένα τα ταλέντα σου, τα σημεία που ξέρεις ότι είναι σημαντικά σε σένα, τα στοιχεία εκείνα που σε κάνουν ξεχωριστό και στη συνέχεια δες και την εξωτερική σου εικόνα, το ντύσιμο, το στιλ σου, τον τρόπο που στέκεσαι. Σου αρέσεις; Μη με πας στο τι δε σου αρέσει, δε θέλω μετριοφροσύνη. Επικεντρώσου στα θετικά.

Έφτασε η στιγμή να δεις ποιος είσαι, τι κάνεις καλά και να ξεκαθαρίσεις πού θέλεις να φτάσεις. Θα πρέπει να ξέρεις πού θέλεις να φτάσεις, γιατί μόνο αν το ‘χεις κάνει συγκεκριμένο θα το στοχεύσεις σωστά. Μην υποτιμάς τον εαυτό σου, έφτασε η στιγμή να μάθεις να τον πουλάς. Πρέπει να διεκδικήσεις, να κάνεις ξεκάθαρες τις επιθυμίες σου. Κάνε γνωστά, όσα κατάφερες μέχρι σήμερα, μια αληθινή δήλωση δεν είναι αλαζονεία.

Αν διεκδικείς μια θέση, πρέπει πέρα από την εκπαίδευση –πίστεψέ με την έχουν και πολλοί άλλοι που θα πάνε στη συνέντευξη– να βρεις εκείνο το πλεονέκτημα που θα πείσει κάποιον να επιλέξω εσένα κι όχι τον επόμενο υποψήφιο. Τι θα κερδίσει; Αυτό που κάνεις καλά και θα του δώσεις μέσα στην ομάδα του.

Αν ρωτούσες κάποιον που συνεργάζεται μαζί σου τι γνώμη έχει για σένα, τι θα σου έλεγε; Όσο καλύτερα λανσάρεις τον εαυτό σου, τόσο ευκολότερα θα διαφοροποιηθείς απ’ τον ανταγωνιστή σου.

Μίλα με πάθος, μίλα με συναίσθημα για όσα έχεις πετύχει. Κάνε κάποιον να σ’ έχει στο μυαλό του, όταν ανοίξεις την πόρτα και φύγεις. Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματος όταν μιλήσεις για σένα. Ένα φοβισμένο άτομο που αμφιβάλλει για τον εαυτό του, όσο δυνατό βιογραφικό και να ‘χει δε θα κερδίσει. Η γλώσσα του σώματος είναι σημαντικό να λέει αυτά που εσύ επιλέγεις και να ‘ναι ευθυγραμμισμένη με τη λεκτική επικοινωνία.

Να ‘σαι αυθεντικός, σύντομος και περιεκτικός. Φόρα το χαμόγελό σου και δώσε στους άλλους τα σωστά κομμάτια σου, για να σχηματίσουν την εικόνα που ξέρεις ότι αξίζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου