Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018

Ο κοντινός εξωπλανήτης Ross 128b θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ζωή

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι το φθινόπωρο του 2017 όταν ανακάλυψαν με το όργανο HARPS στο Παρατηρητήριο La Silla της Χιλής,  ότι ένας πλανήτης μοιάζει πολύ με τον δικό μας και βρίσκεται σε ένα ηλιακό σύστημα μόλις 11.000 έτη φωτός μακριά μας.
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση για το πως μπορεί να μοιάζει ο Ross 128b, με το ερυθρό νάνο άστρο 128 Ross στο φόντο. Αυτό το σύστημα βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, περίπου 11 έτη φωτός μακριά. Το Ross 128b είναι 20 φορές πιο κοντά στο αστέρι του από ό, τι η Γη είναι στον Ήλιο και το έτος διαρκεί μόλις 9,9 ημέρες. Η θερμοκρασία ισορροπίας του πλανήτη υπολογίζεται ότι είναι 21 βαθμοί Κελσίου.
 
Θέλοντας να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για αυτόν τον πλανήτη, μια ομάδα ερευνητών, πολύ πρόσφατα κατόρθωσε να «ξεκλειδώσει» μερικά από τα μυστικά του. Ο λόγος για τον Ross 128 b, που δεν είναι μεν «δίδυμος αδελφός» της Γης αλλά έχει πράγματι πολλές ομοιότητες με αυτήν και δεν αποκλείεται να διαθέτει υγρό νερό στην επιφάνειά του.
 
Με βάση την ανάλυση των χημικών στοιχείων που υπάρχουν σε ένα άστρο οι αστροφυσικοί μπορούν να εκτιμήσουν τη σύσταση των βραχωδών πλανητών που περιφέρονται γύρω του. Για να δουν κατά πόσο ο μέχρι πρότινος άγνωστος γειτονικός μας εξωπλανήτης μοιάζει με τη γη, οι επιστήμονες αποφάσισαν να διερευνήσουν την αναλογία των στοιχείων στο μητρικό άστρο του, τον Ross 128.
 
Το μητρικό αυτό άστρο είναι επίσης γνωστό ως Proxima Virginis, Gliese 447 και HIP 57548, και είναι ένα κόκκινο νάνο αστέρι νάνος , που σημαίνει ότι είναι πολύ μικρότερο και πολύ πιο δροσερό από τον ήλιο μας.
 
Οι επιστήμονες με τις έρευνές τους επιβεβαίωσαν ότι ο Ross 126 b θα πρέπει να είναι βραχώδης, δεδομένο που προέκυψε από τη μελέτη της ακτίνας και της μάζας του. Ακόμη μελετήθηκε και το άστρο του εξωπλανήτη και η ποσότητα φωτός που δέχεται από αυτό, οπότε οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να έχει «εύκρατο κλίμα».
 
Τα όποια στοιχεία δείχνουν επομένως, ότι ο δεύτερος κοντινότερός μας βραχώδης εξωπλανήτης έχει αρκετές ομοιότητες με τη Γη και θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει κατοικήσιμος. «Αν και ο Ross 126 b δεν είναι ο… δίδυμος της γης κι ενώ ακόμη δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για τη γεωλογική δραστηριότητά του, κατορθώσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για έναν πλανήτη με εύκρατο κλίμα ο οποίος θα μπορούσε εν δυνάμει να έχει υγρό νερό στην επιφάνειά του» δηλώνουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου