Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς

Το 1646 (1η Ιουλίου) γεννιέται ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς στην Γερμανική Λειψία. Καθολική ευφυΐα. Μαθηματικός, φιλόσοφος, διπλωμάτης, φυσικός, ιστορικός, βιβλιοθηκονόμος και διδάκτορας των λαϊκών και εκκλησιαστικών Νομικών. Ανέπτυξε τον απειροστικό λογισμό, ανεξάρτητα από τον Νεύτωνα. Ο Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 17ου και του 18ου αιώνα και θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (Home Universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλη ». Έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες στον τομέα της μηχανικής αριθμομηχανών. Ενώ εργαζόταν για την προσθήκη αυτόματου πολλαπλασιασμού και διαίρεσης στην αριθμομηχανή του Πασκάλ, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε μια αριθμομηχανή pinwheel το 1685 και εφηύρε τον τροχό Leibniz, που χρησιμοποιείται στην αριθμομετρία, η πρώτη μαζικής παραγωγής μηχανική αριθμομηχανή. Όρισε επίσης το δυαδικό αριθμητικό σύστημα, εμπνεόμενος από το Βιβλίο των Αλλαγών ένα από τα κλασικά έργα της κινέζικης φιλοσοφίας που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια .

O Λάιμπνιτς υπήρξε ένας εκ των δυο πρωταγωνιστών μιας από τις μεγαλύτερες μαθηματικές έριδες την ιστορία των μαθηματικών, ο άλλος ήταν ο Νεύτωνας.

Όλα ξεκινούν το 1684 ,ο Λαιμπνιζ δημοσιεύει στο μαθηματικό περιοδικό Acta eruditorum ένα άρθρο με τίτλο “Μια νέα μέθοδος για μέγιστα και ελάχιστα καθώς και για εφαπτόμενες, η όποια δεν περιορίζεται σε κλασματικές ή άρρητες ποσότητες, και ένα σημαντικό είδος λογισμού για αυτήν” .Μεταξύ μας καθόλου πιασάρικος τίτλος. Παρά τα ασαφή σημεία και κάποια λάθη απροσεξίας ήταν μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον διαφορικό λογισμό. Ο συμβολισμός που χρησιμοποίησε είναι ο ίδιος που χρησιμοποιούμε και σήμερα. Το 1675 εισάγει και τον συμβολισμό για τα ολοκλήρωμα ως ένα μακρόστενο S που είναι το πρώτο γραμμα της λατινικής λέξης summa που σημαίνει άθροισμα. Από την άλλη ο Νεύτωνας επινόησε νωρίτερα το 1665 ,τον διαφορικό λογισμό με άλλο συμβολισμό και τον ονόμασε Λογισμό των ροών αλλά δεν δημοσίευσε το έργο του πριν από το 1687.Αυτή η καθυστέρηση ήταν που άναψε φωτιές στις σχέσεις των δυο ανδρών. Ο καθένας τους ισχυριζόταν ότι υπήρξε ο πρώτος. Οι μαθηματικοί χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα στους υπέρμαχους του Νεύτωνα και του οπαδούς του Λάιμπνιτς, κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η έριδα εκφυλίστηκε σε πολιτική διαμάχη ανάμεσα στην Γερμανία και την Αγγλία. Οι Άγγλοι αμετανόητοι έναν αιώνα μετά χρησιμοποιούσαν τον δύσκαμπτο συμβολισμό του Νεύτωνα με αποτέλεσμα τα αγγλικά μαθηματικά να έχουν μεγάλη φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου