Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Σύστημα με τρεις βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης

Πλανητικό σύστημα σε απόσταση 160 ετών φωτός, στο οποίο εντοπίστηκαν τρεις βραχώδεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης, ανακάλυψαν αστρονόμοι στην Ισπανία. με επικεφαλής τον Diez Alonso, ο οποίος δεν αποκλείει να φιλοξενούν ακόμη και ζωή. Όπως ανέφερε, οι πλανήτες κινούνται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, η θερμοκρασία του οποίου είναι περίπου στους 3.450 βαθμούς Kelvin, δηλαδή μιάμιση φορά μικρότερη από εκείνη του Ήλιου.
 
Καλλιτεχνική προσομοίωση ενός πλανητικού συστήματος που αποτελείται από τρεις βραχώδεις πλανήτες στο ίδιο μέγεθος με τη Γη
 
Στο κέντρο του ίδιου πλανητικού συστήματος υπάρχει ένας ακόμη ερυθρός νάνος, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται δύο βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος διπλάσιο από εκείνο της Γης και τουλάχιστον πέντε φορές βαρύτεροι, οι οποίοι χρειάζονται έξι και 20 γήινες ημέρες αντίστοιχα, για να πραγματοποιήσουν έναν «κύκλο» γύρω από το άστρο τους.
 
Οι πληροφορίες σχετικά με τους νέους εξωπλανήτες έχουν ληφθεί από τα δεδομένα που συγκέντρωσε η αποστολή K2 του δορυφόρου Kepler της NASA, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013.
 
Το project αποκαλύπτει την ύπαρξη δύο νέων πλανητικών συστημάτων που ανιχνεύτηκαν από τις εκλείψεις που παράγουν στο αστρικό φως των αντίστοιχων γονικών άστρων τους.
 
Το πρώτο εξωπλανητικό σύστημα βρίσκεται στο αστέρι K2-239, που χαρακτηρίζεται ως ερυθρός νάνος τύπου M3V από τις παρατηρήσεις που έγιναν με το Μεγάλο Τηλεσκόπιο στα Κανάρια (GTC) και στο Παρατηρητήριο στην Πάλμα. Βρίσκεται στον αστερισμό του Εξάντας, σε απόσταση 160 ;φωτός από τον ήλιο.. Έχει ένα συμπαγές σύστημα από τουλάχιστον τρεις βραχώδεις πλανήτες μεγέθους παρόμοιου με τη Γη (1.1, 1.0 και 1.1 ακτίνα της Γης) που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι κάθε 5,2, 7,8 και 10,1 ημέρες αντίστοιχα.
 
Το άλλο ερυθρό νάνο αστέρι, που ονομάζεται K2-240, έχει δύο πλανήτες που μοιάζουν με σούπερ Γη περίπου διπλάσιους από το μέγεθος του πλανήτη μας. Η ατμοσφαιρική θερμοκρασία των κόκκινων νάνων γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι πλανήτες είναι 3.450 και 3.800 Κ αντίστοιχα, σχεδόν το ήμισυ της θερμοκρασίας του ήλιου.
 
Αυτοί οι ερευνητές εκτιμούν ότι όλοι οι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν θα έχουν θερμοκρασίες δεκάδες βαθμούς υψηλότερες από αυτές της Γης λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας που λαμβάνουν από τις στενές τροχιές προς τα αστέρια τους.
 
Οι μελλοντικές εκστρατείες παρατήρησης εξωπλανητών με το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα βρουν και τη σύνθεση των ατμοσφαιρών των ανακαλυμμένων πλανητών. Επίσης, θα βοηθήσουν οι φασματοσκοπικές παρατηρήσεις με το όργανο ESPRESSO, εγκατεστημένο στο πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), ή με τους μελλοντικούς φασματογράφους στο GTC ή με νέες αστρονομικές εγκαταστάσεις, όπως το ELT ή το TMT, για τον προσδιορισμό των μαζών, των πυκνοτήτων και των φυσικών ιδιοτήτων αυτών των πλανητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου