Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Μπορεί να είναι σταθεροί στις τροχιές τους πλανήτες σε σύστημα πολλών άστρων

Κάποιοι εξωπλανήτες σε συστήματα πολλαπλών αστέρων  μπορεί να φωλιάζουν σε τροχιές σταθερές για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σε αυτήν οι ερευνητές έτρεξαν πάνω από 45.000 υπολογιστικές προσομοιώσεις, εξετάζοντας πού θα μπορούσαν να υπάρχουν πλανήτες διαφόρων μαζών και διαστάσεων σε συστήματα δύο και τριών αστέρων. Ήδη τέτοιοι εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί σε τέτοια συστήματα , αλλά για πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν στις τροχιές τους πριν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τους στείλουν να συντριβούν πάνω σε ένα από τα αστέρια τους ή να πεταχτούν στο διαστρικό διάστημα, παραμένει ένα θέμα σημαντικής συζήτησης 

Τώρα, οι υποστηρικτές της σταθερής τροχιάς αυτών των πλανητών έχουν κάποιες περισσότερες αποδείξεις για να αναφέρουν.
 
«Έχουμε τρέξει προσομοιώσεις για περιόδους που κυμαίνονται από 1 εκατομμύριο έως 10 εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να δούμε αν τα συστήματα αυτά είναι σταθερά σε πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Franco Busetti, της Σχολής Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand. 
 
«Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότερες συνθέσεις είχαν αρκετά μεγάλες σταθερές περιοχές για να υπάρχουν πλανήτες», πρόσθεσε ο Busetti, που παρουσίασε τα αποτελέσματα στην 232η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ντένβερ. «Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι πραγματικά πολύ ευνοϊκές για την παρουσία πλανητών».
 
Λιγότεροι από 40 πλανήτες τριών αστέρων είναι γνωστοί. Αλλά η νέα μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να βρουν περισσότερους, δήλωσε ο Busetti.
 
«Θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιλογή κατάλληλων υποψηφίων για μια έρευνα για τέτοια συστήματα και να καθοδηγήσει τις παρατηρησιακές έρευνες για αυτούς», τόνισε. «Η γεωμετρία της σταθερής ζώνης δείχνει όχι μόνο πού να ψάξουμε για πλανήτες αλλά πώς να κοιτάξουμε».
 
Περίπου 3.700 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Η μακρά και διαχρονική πορεία του Kepler σύντομα θα τελειώσει , αλλά θα συνεχίσουν να ανακαλύπτονται νέα ευρήματα του εξωγήινου κόσμου. 
 
Για παράδειγμα, ο δορυφόρος Survey Survey Survey της NASA, ο οποίος ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου για να κυνηγήσει νέους κόσμους που περιστρέφονται γύρω από αστέρια στη γειτονιά του ήλιου, αναμένεται να υπερβεί τελικά σε ανακαλύψεις τον Kepler. Και το διαστημικό σκάφος Gaia της Ευρώπης θα εντοπίσει χιλιάδες εξωπλανήτες, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου