Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Γιατί η Σελήνη έχει διαφορετική εμφάνιση στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο;

Αν ζείτε στο νότιο ημισφαίριο θα βλέπετε τη Σελήνη διαφορετικό από αυτούς που ζουν στο νότιο ημισφαίριο, ακόμα και χωρίς τηλεσκόπιο παρά μόνο με τα μάτια σας. Αν γυρίσετε το κεφάλι σας ανάποδα φυσικό είναι να δείτε και το φεγγάρι ανάποδα, όπως όλα τα άλλα αντικείμενα. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένους αστερισμούς.

Η Σελήνη είναι ίσως το καλύτερο και το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα του νυχτερινού ουρανού, απλά επειδή την γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά δεν είναι το μόνο αντικείμενο που μπορεί να φαίνεται περίεργο στον Νότιο ουρανό, αν είστε συνηθισμένοι στη βόρεια θέα. Οι αστερισμοί κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ορισμένοι βόρειοι αστερισμοί δεν είναι ορατοί στους νότιους ουρανούς, αλλά ο Ωρίωνας, ένας από τους φωτεινότερους και ευκολότερους αστερισμούς στο βόρειο χειμερινό ουρανό, είναι ορατός και από τα δύο ημισφαίρια. Και ακριβώς όπως η Σελήνη, έτσι και ο Ωρίωνας εμφανίζεται ανάποδα, με το κεφάλι προς το έδαφος, αντί για τα υπόλοιπα αστέρια.

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, φανταστείτε για να γίνει πιο απλό ότι η τροχιά της Σελήνης ήταν ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον ισημερινό της Γης. Από το βόρειο ημισφαίριο, η Σελήνη βρίσκεται στο νότιο ουρανό, γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση του ισημερινού της Γης. Στο νότιο ημισφαίριο, η κατάσταση αντιστρέφεται. Τώρα φανταστείτε ότι στέκεστε στον ισημερινό. Το φεγγάρι θα είναι άμεσα πάνω από το κεφάλι σας. Πρώτα βλέπετε τη βόρεια πλευρά κοιτάζοντας ευθείαν επάνω στο φεγγάρι. Θα πρέπει να μοιάζει σαν να το βλέπετε στην Αυστραλία. Τώρα αναποδογυρίστε το κεφάλι σας και θα το βλέπετε όπως φαίνεται στο βόρειο ημισφαίριο...

Ο ισημερινός είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, γιατί το φεγγάρι είναι πάνω από το κεφάλι μας (τουλάχιστον στο νοητικό πείραμα μας), και δεν υπάρχει καμία προτιμητέα κατεύθυνση προβολής. Σε υψηλότερα ή χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη υπάρχει μια προτιμητέα κατεύθυνση, δηλαδή για παράδειγμα όταν στέκεστε στα πόδια σας και όχι με τα χέρια σας, έτσι μπορείτε πραγματικά να δείτε το φεγγάρι με έναν ορισμένο προσανατολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου