Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΕΔΕΣΣΑ 1895: ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η φωτογραφία είναι του 1895, Συλλαλητήριο στην Έδεσσα, στον δρόμο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Από τον Σύλλογο Ανάδειξης – Προστασίας της Ελληνικής Ιστορίας και Παράδοσης. Φωτογραφία: Τούνας Θωμάς.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΕΙΩΝ 

Στους Σκόπους, μετά την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), συγκεντρώθηκαν σε κείμενο διαμαρτυρίας κατά των Μεγάλων Δυνάμεων 10.000 ελληνικές υπογραφές από μόνιμους κατοίκους των Σκοπείων.

Η πόλη τότε δεν ξεπερνούσε τους 20.000 κατοίκους.

Η ελληνική κοινότητα εκεί, διατηρούσε δύο εκκλησίες, ημιγυμνάσιο, παρθεναγωγείο και δημοτικό σχολείο με περισσότερους από 850 μαθητές.




ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΟΠΕΙΩΝ





 H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΕΙΩΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1910.

Το σχολείο της ελληνικής κοινότητας Σκοπείων.

Σ’ αυτό φοίτησε και ο δολοφόνος, προδότης και εχθρός του ελληνικού λαού, εβραιοκομμουνιστής Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, την περίοδο την παραμονής της οικογένειάς του στα Σκόπια (1905-1908, 1910-1912). Όπως γράφει στην αυτοβιογραφία του: «Στα 1905 ο πατέρας μου μετατέθηκε στα Σκόπια της Μακεδονίας, πάντα σαν εξπέρ της Ρεζί. Στα Σκό­πια πρωτοπήγα στο σχολείο της Ελληνικής κοινότητας…» (το αυτοβιογραφικό σημείωμα το έγραψε τον Αύγουστο του 1946 και το παρέδωσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ο ίδιος ο Νίκος Ζαχαριάδης. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο: “Υπέρ βωμών και εστιών, Άπαντα τα δημοσιευμένα (1946-1947)”, επιμ. Πετρόπουλος, εκδ. Καστανιώτη, 2013.)

H ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΟΥΠΩΝ

Ο Βασιλιάς της Αρκαδίας Ενδυμίων, στους αρχαιότατους χρόνους, είχε τρεις γιους, τον Παίονα, τον Επειό και τον Αιτωλό. Ο Ενδυμίων για να δώσει το βασίλειό του σε έναν από αυτούς, τους έβαλε να τρέξουν σε αγώνα δρόμου στην Ολυμπία, όπου νίκησε και πήρε την βασιλεία ο Επειός. Ο Παίονας λυπήθηκε και έφυγε για να εγκατασταθεί στην επάνω κοιλάδα του Αξιού που ονομάστηκε Παιονία.

Οι Παίονες με αρχηγό τον Παίονα ίδρυσαν την πόλη Σκούποι, σε ένα ψηλό λόφο , δίπλα στον Αξιό ποταμό και οι απόγονοι κάτοικοι ονομάζονταν Σκούπιοι Παίονες.

Σήμερα κοντά στην Αρχαία Ψωφίδα (περιοχή Αρκαδίας στην αρχαιότητα) υπάρχει χωρίο που ονομάζεται Παίων – Σκούποι.

Δίπλα στους Μακεδονικούς Σκούπους υπήρχε η πόλη με το όνομα Ολυμπιακή, προφανώς για να υπενθυμίζει τον αγώνα δρόμου του Παίονα με τα αδέλφια του στην Ολυμπία.

 Άλλος ελληνικός μύθος αναφέρει ότι ο θεός Αξιός γέννησε τον Πηλεγώνα (Πελασγοί – Πελαγονία), γενάρχη των Παιόνων, μετά τον έρωτα του ποταμού με τη μεγαλύτερη κόρη του Ακεσσαμενού, βασιλιά της γειτονικής στον Αξιό Πιερίας, την Περίβοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου