Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Τα λάθη των γονέων στον αθλητισμό των παιδιών τους

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τα οφέλη ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι πολλά. Αρχικά, ο αθλητισμός είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν στους κανόνες και μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Αθλητισμός και οφέλη

Ο αθλητισμός βοηθά στη καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, της εμπιστοσύνης και του ελέγχου των διαφόρων συναισθημάτων. Ακόμη, μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν πώς να είναι πειθαρχημένα και πώς να επικεντρώνουν την προσοχή τους. Η συμμετοχή στον αθλητισμό μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, ένα φαινόμενο με ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να αθλείται;

Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τον αθλητισμό είναι όταν το παιδί αντιλαμβάνεται τις οδηγίες που του δίνονται. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι διασκέδαση γι’ αυτό και παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούν να εμπλακούν στην άθληση, αρκεί να γίνει με έναν πιο παιγνιώδη τρόπο.

Τι άθλημα να κάνει το παιδί μου;

Η επιλογή του αθλήματος πρέπει να συμφωνεί με τις επιθυμίες και τις δεξιότητες του παιδιού. Οι γονείς δεν μπορούν να υποχρεώσουν το παιδί τους να ξεκινήσει τον αθλητισμό αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο μίμησης, δηλαδή για παράδειγμα ο πατέρας να πηγαίνει να παίζει τοξοβολία με τους γιους του.

Τα λάθη των γονιών

Το κυριότερο λάθος των γονιών είναι η υπέρ εμπλοκή τους στο άθλημα που κάνει το παιδί τους. Έστω, ότι το παιδί παίζει ποδόσφαιρο θα είναι μεγάλο λάθος του γονέα να εμπλακεί στις διοικήσεις ή να αντικαθιστά τον προπονητή και να λειτουργεί ο ίδιος σαν προπονητής. Δεν είναι λίγες φορές που το παιδί ακούει τον πατέρα του και όχι τον προπονητή με αποτέλεσμα να γίνεται παρέμβαση στους στόχους που έχει θέσει το παιδί σε συνεργασία με τον προπονητή του. Επίσης, η υπέρ εμπλοκή των γονέων στο άθλημα του παιδιού τους υπονομεύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του παιδιού.

Περαιτέρω, οι γονείς πολλές φορές δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί τους στο άθλημα. Πολλές φορές αποδοκιμάζουν σκληρά τις επιδόσεις του παιδιού με αποτέλεσμα να το απογοητεύουν. Άλλες φορές υπέρ θαυμάζουν τις επιδόσεις του παιδιού με αποτέλεσμα να το γεμίζουν με ένα υπερτροφικό εγώ. Συχνό είναι το φαινόμενο το παιδί να απολαμβάνει τον αθλητισμό, ενώ ο γονιός να αγχώνεται καθώς περιμένει από εκείνο να αποδίδει με τρόπο αντάξιο της εικόνας που έχει ο γονέας για τον εαυτό του.

Ο ρόλος του γονιού

Ο ρόλος του γονιού είναι να είναι στο πλάι του παιδιού αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας την προσπάθεια του. Αντί της κριτικής μπορούμε απλώς να πούμε στο παιδί ότι είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά του και αν το ίδιο δείχνει απογοητευμένο ή στεναχωρημένο να το ενθαρρύνουμε λέγοντας ότι πιστεύουμε πολύ σε εκείνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου