Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Άστρα που κινούνται πολύ γρήγορα ίσως προέρχονται από γειτονικό γαλαξία ή ξεφεύγουν από τον Γαλαξία μας

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει δεκάδες αστέρια, μέσα στα δεδομένα της αποστολής Gaia, που κινούνται τόσο γρήγορα που δεν δεσμεύονται από τη βαρύτητα του Γαλαξία μας. Μερικά είναι πιθανό να έχουν έρθει και από άλλους γαλαξίες. Ένα τέτοιο άστρο, ένας λευκός νάνος, μπορεί να εντοπιστεί πίσω στον χρόνο σε μια έκρηξη σουπερνόβα.

 

Σχεδόν 30 αστέρια δραπέτες εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο Gaia της ESA και τουλάχιστον δύο ταξιδεύουν σε αυτόν προερχόμενα από άλλο γειτονικό γαλαξία. Αυτή η εικόνα της Γαίας που δημιουργήθηκε από το ίδιο σύνολο δεδομένων δείχνει αστέρια μέσα σε έναν από τους πλησιέστερους γαλαξίες, το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος ή LMC.


Για να εντοπίσουν τα ίχνη αυτών των άστρων μια ομάδα αστρονόμων πάει πίσω στο χρόνο, κάπου 100.000 χρόνια. Ένα ίχνος λοιπόν βρέθηκε σε ένα παρακείμενο κατάλοιπο σουπερνόβα, τα απομεινάρια από μια προηγούμενη έκρηξη εμβαθύνοντας έτσι τον σύνδεσμο τους.  Οι θεωρητικοί βεβαίως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν αυτό το σενάριο, αλλά ο λευκός νάνος πιθανώς είναι μέρος μιας έκρηξης σουπερνόβα.
 
Ένα λευκό νάνο  άστρο που κινείται γρήγορα μπορεί να είναι επιζών από μια έκρηξη σουπερνόβα που συμβαίνει λίγο πριν τη συγχώνευση δύο λευκών νάνων
 
Τα αστέρια που κινούνται πολύ γρήγορα μαρτυρούν και ένα είδος γαλαξιακής βίας.  Έτσι βρέθηκαν 28 από αυτά που επιταχύνθηκαν από το γαλαξιακό κέντρο, όπου κρύβεται μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα. Θεωρητικά, η ισχυρή βαρύτητα αυτής της μαύρης τρύπας μπορεί να διαταράξει δυαδικά αστρικά συστήματα που κινούνται αδέσποτα πολύ κοντά της, στέλνοντας το ένα αστέρι μέσα σε αυτήν και το άλλο να ξεφεύγει από αυτήν κινούμενο σαν πύραυλος με μια ταχύτητα, περίπου, 1000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αρκετά γρήγορα για να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη και του Γαλαξία.  
 
Δύο από αυτά τα αστέρια δραπέτες, ωστόσο, εντοπίζονται να έχουν έρθει έξω από τον Γαλαξία μας, ίσως από το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου LMC. Ένα άλλο αστέρι, που ονομάζεται HVS3, προσφέρει μια ακόμα πιο ξεκάθαρη περίπτωση. Ανακαλύφθηκε το 2005, και είναι ύποπτα κοντά στο LMC, στο φωτοστέφανο του Γαλαξία μας. Τα δεδομένα της αποστολής Gaia δείχνουν ότι το άστρο HVS3 προέρχεται από την καρδιά του LMC, υποστηρίζει μια ομάδα αστρονόμων. Ταξιδεύει τόσο γρήγορα ώστε ίσως να έχει πάρει το λάκτισμά της από μια κεντρική μαύρη τρύπα που ανήκει όμως στο LMC.
 
Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι όλοι οι μεγάλοι γαλαξίες φιλοξενούν μεγάλες μαύρες τρύπες, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι μικροί γαλαξίες όπως το LMC έχουν στο κέντρο τους μια μαύρη τρύπα. Η ανακάλυψη περισσότερων αντικειμένων που να εκτοξεύθηκαν από το LMC θα βοηθούσε να ζυγίσουμε  αυτή τη μαύρη τρύπα και ίσως να επιβεβαιώσουμε την υποψία των αστρονόμων, ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των επιταχυντών του Γαλαξία μας προέρχεται εξ ολοκλήρου από έναν διαφορετικό γαλαξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου