Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της κβαντομηχανικής και της Μεγάλης Έκρηξης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένας πύραυλος Antares που εκτοξεύτηκε από τη Βιρτζίνια περιλαμβάνει το Εργαστήριο Ψυχρών Ατόμων (CAL) το οποίο θα ψύχει τα άτομα σχεδόν στο απόλυτο μηδέν, που θα είναι έτσι ψυχρότερα από το κενό του ίδιου του χώρου, δημιουργώντας συμπυκνώματα Bose-Einstein στο ISS.
 
Εργαστήριο Ψυχρών Ατόμων (CAL)
 
Τα συμπυκνώματα Bose-Einstein είναι συλλογές ορισμένων ατόμων (όπως το ρουβίδιο, για παράδειγμα) ακινητοποιημένα από τα λέιζερ, τα οποία τα ψύχουν σε θερμοκρασίες λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν, μεγιστοποιώντας τις επιπτώσεις της κβαντομηχανικής σε σχεδόν μακροσκοπικές κλίμακες, καθιστώντας ευκολότερη την ανίχνευση τους.   

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα συμπυκνώματα Bose-Einstein για να δημιουργήσουν εντελώς νέες καταστάσεις της ύλης, κβαντική διεμπλοκή με χιλιάδες άτομα, ακόμη και μοντέλα της Μεγάλης Έκρηξης.
 
Αλλά όπως συμβαίνει με τις σχεδόν μακροσκοπικές συλλογές ατόμων, τα συμπυκνώματα Bose-Einstein αισθάνονται τα αποτελέσματα της βαρύτητας. Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν όταν απενεργοποιείτε τα λέιζερ που τα καταψύχουν στη θέση τους στη Γη.
 
Επειδή υπάρχει μόνο μικροβαρύτητα στον ISS, οι επιστήμονες μπορούν να πραγματοποιήσουν πειράματα και να παρατηρήσουν τα συμπυκνώματα Bose-Einstein για μεγαλύτερες περιόδους από ό, τι στη Γη, όπου η βαρύτητα είναι έντονη.
 
Δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά μεγεθύνουν τις επιπτώσεις της κβαντομηχανικής σε μεγαλύτερες κλίμακες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μη σχετιζόμενα συστήματα. Ίσως το σύστημα θα μπορούσε να δώσει μια εικόνα για τη φύση της σκοτεινής ενέργειας, τη μυστηριώδης δύναμη που επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος που φαίνεται να αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της ενέργειας του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου