Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στους φίλους που δίδαξα πώς να τεντώνουν το τόξο, πήραν εμένα για στόχο

Ο Σααδή ήταν ένας Πέρσης ποιητής του Μεσαίωνα, όμως η εμβέλεια του έργου του παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα. Μέσα από τα βιβλία του – είτε έμμετρα είτε πεζά – παρέχει διδάγματα και νουθεσίες για την ζωή και την στάση των ανθρώπων απέναντι στα προβλήματα που τους απασχολούν. Πάρτε μια μικρή ιδέα από το έργο του:

– Όσοι ταξίδεψαν στην έρημο, γνωρίζουν πως, εκείνος που πηγαίνει χωρίς βιασύνη, φτάνει πιο νωρίς από εκείνον που πάει τρέχοντας.
– Ο αδύναμος εχθρός, όταν υποτάσσεται, έχει στο νου μια μέρα να γίνει επίφοβος. Μην εμπιστεύεσαι στις κολακείες των φίλων σου και πολύ περισσότερο σ’ εκείνες των εχθρών σου. Όποιος δε λογαριάζει έναν εχθρό αδύναμο, μοιάζει μ’ έναν άνθρωπο, που αμελεί να σβήσει την πυρκαγιά στην αρχή της.
Μην αποκαλύπτεις στο φίλο σου όλο το μυστικό σου. Μια μέρα μπορεί να γίνει εχθρός σου. Μην προξενήσεις στον εχθρό σου όλο το κακό, που είσαι ικανός να του κάνεις. Μια μέρα μπορεί να γίνει φίλος σου. Το μυστικό που επιθυμείς να μείνει κρυφό, μην το εκμυστηρεύεσαι ούτε στον πιο καρδιακό σου φίλο. Πώς θέλεις ο άλλος να το φυλάξει καλύτερα από σένα;
– Ρώτησαν έναν σοφό ποιος είναι ο ευτυχισμένος σ’ αυτόν τον κόσμο και ποιος ο δυστυχισμένος. Απάντησε: Ο ευτυχισμένος είναι εκείνος που έσπειρε και έφαγε, ενώ ο δυστυχισμένος εκείνος που πέθανε και τα λεφτά που άφησε, δεν έπιασαν τόπο.
– Εκείνος που έπαιξε την ζωή του στην τύχη, δεν βγήκε με κανένα κέρδος. Έριξε όλα τα λεφτά του στη θάλασσα και πέθανε στην ψάθα.
– Ο Σοφός, που δεν έχει εγκράτεια, είναι ένας τυφλός που κρατάει φανάρι. Φωτίζει τους άλλους, ενώ αυτός σκοντάφτει.
– Ένας φυλακισμένος που ελευθερώνεται, αξίζει περισσότερο από έναν εμίρη που φυλακίζεται.
– Σε πολλούς φίλους μου δίδαξα πώς να τεντώνουν το τόξο και όλοι πήραν εμένα για στόχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου