Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Υπόγειο ποτάμι λιωμένου σιδήρου με πλάτος 420 χλμ κινείται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη

Πριν από 15 χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι σε βάθος τριών χλμ κάτω από την επιφάνεια της Γης σε μια περιοχή ανάμεσα στον Καναδά και την Σιβηρία υπάρχει μια ροή λιωμένου σιδήρου.

Παρατηρήσεις που έγιναν με τους δορυφόρους της ευρωπαϊκής αποστολής Swarm που βρίσκονται σε τροχιά από το 2013 αποκάλυψαν ότι η ροή αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα ποτάμι λιωμένου σιδήρου με πλάτος 420 χλμ.

Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το ποτάμι έχει αποκτήσει τριπλάσια ταχύτητα κίνησης από εκείνη που εκτιμούσαν οι ειδικοί. Όπως φαίνεται ο λιωμένος σίδηρος κινείται δυτικά προς την Ευρώπη καλύπτοντας ετησίως αποστάσεις 40-45 χλμ. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί φωτίζει τον μηχανισμό των πολύτιμων για την Γη μαγνητικών της πεδίων.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Γνωρίζαμε ότι ο υγρός πυρήνας της Γης κινείται αλλά ο εντοπισμός αυτού του ποταμού μας προσφέρει σημαντικά στοιχεία. Γνωρίζουμε περισσότερα για τον πυρήνα του Ήλιου από ότι για αυτόν της Γης.

Η ανακάλυψη του ποταμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών της Γης» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν την ανακάλυψη τους στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου