Κυριακή 29 Απριλίου 2018

NASA και ESA θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό ζωής στον Άρη

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να οργανώσουν από κοινού μια αποστολή στον Αρη. Η αποστολή θα έχει στόχο την συλλογή δειγμάτων εδάφους και πετρωμάτων από τον Κόκκινο Πλανήτη και την επιστροφή τους στην Γη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η ρομποτική αποστολή είναι πολύ προκαταρκτική: Δεν πρόκειται για συμφωνία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντ ‘αυτού, είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. το επόμενο είναι να μελετήσουμε τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας προσπάθειας και να αποφασίσουμε αν αξίζει να συνεχιστεί, το οποίο θα συμβεί το 2019.
 
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έχουν σταλεί στον Άρη διάφορα ρομπότ που έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και αναλύσεις του εδάφους και των πετρωμάτων του.
 
Όμως τα όργανα αυτών των ρομπότ είχαν σχετικά περιορισμένες δυνατότητες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μελέτη των δειγμάτων του Αρη στα εργαστήρια στην Γη θα επιτρέψει στο να εντοπιστούν κάποια ίχνη ζωής που υπήρχε στο παρελθόν (ή εξακολουθεί να υπάρχει) στον Κόκκινο Πλανήτη.
 
Η μελέτη των δειγμάτων στα εργαστήρια στην Γη αναμένεται επίσης να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για το αρειανό περιβάλλον και έτσι να προετοιμαστούν ακόμη καλύτερα οι επανδρωμένες αποστολές που οργανώνουν οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί αλλά και κάποιες ιδιωτικές εταιρείες.
 
Η NASA και η ESA ανακοίνωσαν ότι επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη αλλά και υψηλού κόστους αποστολή θα αναζητήσουν συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα.
 
Η αποστολή
Εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αποστολή, θα συνέβαινε σε τρία μέρη. Πρώτον, θα πρέπει να προετοιμαστούν τα δείγματα του εδάφους του Άρη για συλλογή. Ευτυχώς (ή με μεγαλύτερη ακρίβεια, λόγω της προνοητικότητας της NASA και του καλού σχεδιασμού), το τμήμα της αποστολής θα είναι σχετικά απλό, διότι οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ο Mars Rover 2020 του οργανισμού είναι ήδη εξοπλισμένος για τη συλλογή δειγμάτων αρειανού εδάφους για μέλλον. Επιπλέον, το σκάφος ExoMars της ESA (που θα προσγειωθεί στον κόκκινο πλανήτη το 2021) θα τρυπήσει την επιφάνεια του Άρη και θα συλλέξει δείγματα.
 
Το δεύτερο μέρος της αποστολής δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί. Θα αποτελούσε κάποιο είδος ρομποτικού οχήματος και σκάφους προσεδαφίσεως μαζί, που θα μπορούσε να βρεθεί κοντά σε ένα ή και στα δύο αυτά σκάφη της NASA και της ESA. Το ρόβερ αυτό θα κινείται στην επιφάνεια του Άρη και θα συλλέγει τα δείγματα που άφησαν πίσω τα δύο προηγούμενα, φέρνοντάς τα πίσω στο χώρο προσγείωσης. Σύμφωνα με την ESA, το σκάφος προσεδάφισης θα έχει κάποιο είδος μικρού οχήματος το οποίο θα έμπαινε σε τροχιά όταν όλα τα δείγματα ήταν μέσα σε αυτό. Αυτή θα είναι η πρώτη εκτόξευση πυραύλων από τον Άρη.
 
Τέλος, ένα διαστημόπλοιο που θα εκτοξευτεί ξεχωριστά από τη Γη θα συναντιόταν με το όχημα αυτό – που εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από το Άρη – και θα φέρει τα δείγματα πίσω στη Γη. Μόλις δε προσγειωθεί, θα τεθεί σε καραντίνα πριν αναλυθεί το περιεχόμενο του από επιστήμονες.
 
Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, βεβαίως, με πολλά «ifs». Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι πιθανότατα δεν πρόκειται να φτάσουμε στον Άρη σε σύντομο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον όχι μέσω της NASA), είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε τον Άρη χωρίς να χρειάζεται να στείλετε ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι λέει η ESA και η NASA σχετικά με τη σκοπιμότητα του σχεδίου κατά το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου