Κυριακή 1 Απριλίου 2018

InSight: Η πρώτη αποστολή εξερεύνησης του εσωτερικού του Άρη

Λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα της αποστολή στον Άρη αποκάλυψε την Πέμπτη η NASA: Η αποστολή Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) προορίζεται να εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου (η εκτιμώμενη νωρίτερη ημερομηνία) και θα είναι η πρώτη αποστολή στην ιστορία της που έχει σκοπό την εξερεύνηση και μελέτη του εσωτερικού του πλανήτη. Επίσης, θα είναι η πρώτη αποστολή της NASA από τις προσεληνώσεις του προγράμματος «Απόλλων» που θα εγκαταστήσει σεισμόμετρο στο έδαφος άλλου πλανήτη.
 
«Κατά κάποιον τρόπο, το InSight είναι σαν επιστημονική χρονομηχανή που θα φέρνει πίσω πληροφορίες σχετικά με τα πρώιμα στάδια της δημιουργίας του Άρη, πριν από 4,5 δισ. χρόνια» λέει ο Μπρους Μπάνερντ του JPL, επικεφαλής ερευνητής του InSight.«Θα μας βοηθήσει να μάθουμε πώς δημιουργούνται βραχώδη σώματα, περιλαμβανομένης της Γης, της Σελήνης, και ακόμη και πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα». 
 
Το InSight διαθέτει μια σουΐτα ευαίσθητων οργάνων για τη συλλογή δεδομένων τα οποία απαιτούν ένα στατικό όχημα προσεδάφισης (και όχι ρόβερ), προκειμένου να τοποθετηθούν με προσοχή πάνω και κάτω από την επιφάνεια του Άρη.
 
Η μελέτη του εσωτερικού του Άρη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν πόσο διαφορετικός είναι ο φλοιός, ο μανδύας και ο πυρήνας του από αυτούς της Γης- κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς πως, κατά κάποιον τρόπο, ο Άρης είναι ο πιο κοντινός μας «εξωπλανήτης», δηλαδή μας δείχνει πώς αέρια, σκόνη, και θερμότητα συνδύαζονται και δημιουργούν πλανήτες.
 
Η NASA δεν είναι η μόνη υπηρεσία που συμμετέχει στην αποστολή, καθώς συνέβαλαν και ευρωπαϊκές υπηρεσίες και φορείς, όπως το γαλλικό Centre National d’Études Spatiales και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), κατασκευάζοντας όργανα για το InSight: Στην πρώτη περίπτωση, πολυεθνική ομάδα κατασκεύασε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρο για τον εντοπισμό σεισμών στον Άρη και στη δεύτερη το γερμανικό κέντρο έφτιαξε ένα θερμικό όργανο που μπορεί να θάβεται σε βάθος πέντε μέτρων και να μετρά τη θερμότητα στο εσωτερικό του πλανήτη.
 
«Το InSight είναι μια πραγματικά διεθνής διαστημική αποστολή» είπε ο Τομ Χόφμαν, project manager στο JPL. «Οι συνεργάτες μας παρέδωσαν απίστευτα ικανά όργανα που θα κάνουν δυνατή τη διεξαγωγή μοναδικών επιστημονικών ερευνών μετά την προσεδάφιση».
 
Επί της παρούσης, το InSight βρίσκεται στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια, όπου και λαμβάνουν χώρα οι τελικές προετοιμασίες πριν την εκτόξευση. Τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθεί στον πύραυλο, θα ελεγχθούν οι συνδέσεις και θα γίνουν οι υπόλοιπες προετοιμασίες της ομάδας που έχει αναλάβει την εκτόξευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου