Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ο λαμπρός νάνος γαλαξίας Kiso 5639

Ο νάνος γαλαξίας Kiso 5639 είναι ένα νάνος ακανόνιστος γαλαξίας που βρίσκεται στο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου σε μια απόσταση περίπου 85 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Έχει σχήμα τηγανίτας, αλλά επειδή είναι κεκλιμένος στη μία άκρη, μοιάζει με φωτοβολίδα, έχοντας ένα λαμπερό φλεγόμενο κεφάλι και μια μακριά αστεροειδής ουρά. Η εμφάνισή του κερδίζει μια εξαίρετη θέση στην κατηγορία των γαλαξιών.
 
Σε αυτή την εικόνα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble μια πυροθύελλα φωτίζει το ένα άκρο του νάνου γαλαξία Kiso 5639, ως αποτέλεσμα της γέννησης ενός αστέρα.
 
Το λαμπερό ροζ κεφάλι προέρχεται από τη λάμψη του υδρογόνου, φωτισμένο από την έκρηξη νέων αστεριών. Η μάζα αυτών των νεαρών αστεριών ισοδυναμεί με περίπου ένα εκατομμύριο Ήλιους. Τα αστέρια ομαδοποιούνται σε μεγάλες ομάδες που σχηματίστηκαν λιγότερο από ένα εκατομμύριο χρόνια πριν.
 
Τα αστέρια αποτελούνται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, αλλά περιέχουν επίσης βαρύτερα στοιχεία όπως οξυγόνο και άνθρακα. Όταν τα αστέρια πεθαίνουν, απελευθερώνουν τα βαριά τους στοιχεία και εμπλουτίζουν το περιβάλλον αέριο. Στον Kiso 5639, το φωτεινό αέριο στο κεφάλι του γαλαξία είναι πιο ανεπαρκές σε βαριά στοιχεία από ότι ο υπόλοιπος γαλαξίας. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το πρόσφατο συμβάν σχηματισμού αστεριών προκλήθηκε όταν ο γαλαξίας συσσώρευσε πρωτογενές αέριο από το περιβάλλον του, καθώς ο διαγαλαξιακός χώρος περιέχει περισσότερο παρθένο αέριο που είναι πλούσιο σε υδρογόνο.
 
Οι κοιλότητες στο αέριο οφείλονται σε πολυάριθμες εκρήξεις υπερκαινοφανών – όπως εκρήξεις πυροτεχνημάτων στον ουρανό – διαμορφώνοντας τρύπες υπερθέρμανσης αερίου.
 
Η επιμήκης ουρά, που φαίνεται να εκτείνεται μακριά από το κεφάλι του γαλαξία και να είναι διασκορπισμένη με φωτεινά μπλε αστέρια, περιέχει τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές περιοχές σχηματισμού αστεριών. Αυτά τα αστέρια φαίνεται να είναι παλαιότερα από αυτά που βρίσκονται στο κεφάλι (που σχηματίζει άστρα).
 
Τα λεπτά νήματα, που αποτελούνται από αέριο και μερικά αστέρια, εκτείνονται από το κύριο σώμα του κοσμικού γαλαξία.
 
Οι παρατηρήσεις ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2015 με τη φωτογραφική μηχανή μεγάλου πεδίου Hubble 3. Το Kiso 5639 είναι 82 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς και το κεφάλι του περίπου 2700 έτη φωτός.
 
Νάνος γαλαξίας είναι ένας μικρός γαλαξίας που αποτελείται από 100 έως λίγα δισεκατομμύρια άστρα, λίγα σε σύγκριση με τα 200-400 δισεκατομμύρια αστέρια που βρίσκονται στον Γαλαξία μας. Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, με πάνω από 30 δισεκατομμύρια αστέρια, μερικές φορές ταξινομείται ως ένας νάνος γαλαξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου