Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Οι τρωτοί και αυθεντικοί άνθρωποι είναι Δυνατοί, όχι αδύναμοι

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς για όσα σκέφτονται και αισθάνονται, επειδή αυτό θα τους κάνει να φαίνονται τρωτοί. Πιστεύουν πως το να είναι κανείς τρωτός σημαίνει αδυναμία. Ωστόσο σημαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι άνθρωποι που είναι τρωτοί και αυθεντικοί είναι οι πιο δυνατοί και οι πιο θαρραλέοι. Η ικανότητα να είμαστε αυθεντικοί μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις που θα μας ανταμείψουν.

Σημαντικό είναι πρώτα να δημιουργήσουμε στενή σχέση- οικειότητα με τον εαυτό μας, να συνδεθούμε με τα πραγματικά μας συναισθήματα και την τρωτότητα μας έτσι ώστε στη συνέχεια να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αυτά τα συναισθήματα μέσα από αυτά που θα πούμε και μέσα από αυτά που θα κάνουμε. Χρειάζεται να παρατηρήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και πως αυτά συσχετίζονται. Μόλις ξεκαθαρίσουμε πώς τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σκέψεις μας και πώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, θα βοηθηθούμε στο να δημιουργήσουμε ένα συναισθηματικό λεξιλόγιο που θα ενισχύσει την έκφραση του πραγματικού μας εαυτού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο δεν έχουν καλή σχέση με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους επειδή δεν σταματούν για λίγο για να τα παρατηρήσουν και να αντιληφθούν πώς αυτά επηρεάζουν τις αντιδράσεις και τα όσα γίνονται μέσα στο σώμα τους. Το τι σκεφτόμαστε είναι μόνο ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε πάνω σε κάποιο γεγονός. Είναι σημαντικό να δούμε και τι αισθανόμαστε και έτσι να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στον νου και στην καρδιά. Η πολλή σκέψη μπορεί να οδηγήσει στην υπέρ-ανάλυση και το πολύ συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική αντίδραση.

Μόλις ξεκινήσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας θα καταφέρουμε να αποσαφηνίσουμε τι αισθανόμαστε ότι είναι ωφέλιμο και τι όχι. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τι πραγματικά σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε, τι επιθυμούμε, τι θέλουμε να αποφύγουμε και θα δούμε πολλές άλλες πτυχές και διαστάσεις του εαυτού μας. Έτσι όσο περισσότερη οικειότητα δημιουργήσουμε με τον εαυτό μας , τόσο περισσότερο θα είμαστε σε θέση να (επι)κοινωνήσουμε τον εαυτό μας, να βοηθήσουμε τον άλλον να κάνει το ίδιο και να δημιουργήσουμε οικειότητα μαζί του.

Ωστόσο, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια σχέση και να εξελιχθεί, θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές να είναι σε θέση να ρίξουν τα τείχη της άμυνας της ανασφάλειας και του φόβου, και να μοιραστούν. Μέσα από την τρωτότητα θα ανοίξει ο δρόμος της οικειότητας. Οι άνθρωποι πολλές φορές φοβούνται την οικειότητα επειδή αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να δείξουν τρωτοί. Και οι δύο αυτοί φόβοι πάνε χέρι χέρι. Έτσι καταστέλλουν κάποια επίπονα συναισθήματα επειδή πιστεύουν πως αν τα μοιραστούν, αν τα εκθέσουν θα πονέσουν περισσότερο. Πολλές φορές όμως μέσα από το μοίρασμα των συναισθημάτων μπορεί να θεραπευτούμε και να απελευθερωθούμε. Κάθε φόβος οικειότητας μπορεί να μειωθεί όταν αναπτύξουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και βαθμιαία μάθουμε να είμαστε άνετοι με το να είμαστε τρωτοί.

Χρειάζεται κουράγιο να μοιραστούμε αυθεντικές σκέψεις και συναισθήματα. Ανησυχούμε μήπως οι άλλοι μας απορρίψουν αν είμαστε τόσο αυθεντικοί. Φοβόμαστε πως μπορεί να μας κρίνουν ή ότι μπορεί να εκθέσουμε τον εαυτό μας σε κάποιο είδους πόνου. Όμως αν δεν είμαστε αυθεντικοί, αν δεν είμαστε ειλικρινείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε οικειότητα και δεν μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς αν δεν είμαστε τρωτοί.

Η αλήθεια που θα μοιραστούμε και το μέγεθος της τρωτότητας που θα εκθέσουμε θα προσδιορίσει τη δύναμη της οικειότητας που θα δημιουργήσουμε. Δεν παίζει ρόλο σε ποια γενιά ανήκουμε ή πόσο χρονών είμαστε. Δεν είναι ποτέ αργά να δημιουργήσουμε αυθεντική σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους και να έχουμε οικείες αλληλεπιδράσεις. Ας ξεκινήσουμε από εκείνους τους ανθρώπους που μας έχουν δείξει ότι μπορούμε να είμαστε άνετοι, αυθεντικοί και τρωτοί μαζί τους. Κάθε σχέση που μας δίνει την ΄άδεια’ να είμαστε αυτοί που είμαστε και να εκφράζουμε συναισθήματα και σκέψεις , θα κάνει δυνατούς τόσο εμάς όσο και τη σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου