Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Οι επιθυμίες ζητούν εκπλήρωση

Όλοι έχουμε αυτές τις λίστες με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε πριν φύγουμε. Κι όσο πιο πολλά τα όνειρα, τόσο πιο πολλά παραμένουν στην κατηγορία των ανεκπλήρωτων. Όταν είσαι μικρός, αλλοπρόσαλλος κι επαναστάτης νομίζεις ότι έχεις απεριόριστο χρόνο να κυνηγήσεις όλα σου τα όνειρα ή ακόμα και να αλλάξεις τον κόσμο. Σύντομα, όμως, η πραγματικότητα σε προσγειώνει και κάνεις εκπτώσεις στις επιθυμίες σου και στις απαιτήσεις σου. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος απ’ το να σε κερδίσει η απότομη προσγείωση και τελικά να αφήσεις αυτή τη ζωή να πάει χαμένη. Τι κι αν έχεις τελειώσει νομικές κι ιατρικές; Αν το όνειρό σου ήταν να γίνεις αστροναύτης δε σε εμποδίζει κανένας να το πράξεις, πιθανότατα κι οι γονείς του Άρμστρονγκ γέλασαν όταν τους το ανακοίνωσε. Ή μπορεί να θέλεις να φτιάξεις ένα ζηλευτό σπίτι με πισίνα και να στεγάσεις σύζυγο και τέκνα. Θα δουλέψεις μέχρι να το καταφέρεις. Το ίδιο ισχύει κι αν θέλεις να γνωρίσεις όλον τον κόσμο.

Το μόνο εύκολο είναι να τα παρατήσεις και να συμβιβαστείς με μια βαρετή κι άχαρη καθημερινότητα, γιατί νόμιζες ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις. Μυστικό: Μόνο από εσένα εξαρτάται και μόνο εσύ θα αποφασίσεις αν μπορείς ή όχι. Κι η αποτυχία, άλλωστε, μέρος του παιχνιδιού είναι. Αποκλείεται να εκπληρώσεις κάθε σου επιθυμία, δεν υπάρχουν νεράιδες. Αν, όμως, θέσεις προτεραιότητες και κάνεις τις σωστές επιλογές θα έχεις μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Θέτουμε έναν στόχο τη φορά και μόλις επιτευχθεί προχωράμε στον επόμενο. Δεν εφησυχαζόμαστε. Δε φαντάζεσαι πόσο τρομακτικά γρήγορα περνάει ο καιρός και μετανιώνουμε που δεν κυνηγήσαμε εκείνον τον έρωτα, που δεν κάναμε εκείνο το ταξίδι και που απλούστατα δεν έχουμε επιδιώξει την ίδια μας την ευτυχία. Τα όνειρά μας δεν αξίζουν δικαιολογίες, αξίζουν εκπλήρωση.

Δεν έχει σημασία αν τα όνειρά σου είναι απλά καθημερινά ή μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι δικά σου, κομμάτι της δικής σου ξεχωριστής προσωπικότητας. Τους χρωστάς να καταβάλεις την παραμικρή προσπάθεια για την πραγματοποίησή τους. Βρες τον χρόνο, βρες τα χρήματα, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν πιστέψουμε αρκετά σε αυτό. Ας ευχηθούμε το σύμπαν να συνωμοτήσει. Κι αν όχι, δεν έχασες, κέρδισες δύναμη για να συνεχίσεις. Οι προκλήσεις, καμιά φορά, συμβάλλουν περισσότερο στην αυτοβελτίωσή μας απ’ το να μας έρθουν όλα αβίαστα και δίχως να πασχίσουμε.

Όπως λένε «η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή». Γέμισέ την όσο μπορείς με εμπειρίες, επιτυχίες και μικρές ή μεγάλες ιστορίες. Το κόλπο είναι να ονομάζεις τα όνειρά σου «στόχους» και να μην τα εγκαταλείπεις ακόμη και αν τα πάντα γύρω σου καταρρέουν. Ο κόσμος άλλαξε από μερικούς τρελούς που πρωτίστως πίστεψαν στους εαυτούς τους. Όταν κάποιος σου λέει τι δεν μπορείς να καταφέρεις δείχνει τα δικά του όρια, όχι τα δικά σου. Ίσως είσαι ένας από αυτούς τους τρελούς κι ήρθε η σειρά σου.

ΥΓ: Η ζωή δεν είναι παραμύθι, αλλά έχει μαγικές στιγμές. Και τα όνειρα που κάνεις με ανοιχτά τα μάτια ανήκουν σε αυτές. Πόσο μάλλον όταν κλείνεις τα μάτια σου κάθε βράδυ και νιώθεις πλήρης γιατί οι εκκρεμότητες ματαιώνονται λόγω υλοποίησης. Η ευτυχία είναι επιλογή, δεν έρχεται να μας βρει τυχαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου