Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Μπορούμε να λέμε Ναι, καθώς και Όχι

Έχουμε διδαχθεί πως είναι καλό να λέμε Ναι, να προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με ένα εκατομμύριο πράγματα και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε στο συντομότερο χρονικό διάστημα για να επιτύχουμε οτιδήποτε επίσης σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, το άγχος και η συντριβή να αποτελούν φαινόμενα ενδημικά στην σύγχρονη κουλτούρα μας.

Ωστόσο, μεταξύ των ανθρώπων που αισθάνονται ευδαιμονία, ευημερία και απολαμβάνουν την ζωή και εκείνων πως αισθάνονται δυστυχείς και μίζεροι, δεν είναι οι άνθρωποι που λένε Ναι κάτω από όλες ή σχεδόν όλες τις συνθήκες και τις περιστάσεις, αλλά εκείνοι που είναι πρόθυμοι να πουν Όχι όταν το αισθάνονται.

Το Όχι, είναι η πιο ισχυρή λέξη. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον να ενθυμηθούμε είναι ότι, όταν είμαστε μικροί, αυτή ήταν και η λέξη που εκφέραμε με την μεγαλύτερη συχνότητα για να εκνευρίσουμε τους γονείς μας. Η πρώτη και ουσιαστικότερη αντίστασή μας. Εκείνη η μαγική στιγμή της νεανικής μας ζωής όταν συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά πως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μας λένε οι άλλοι. Την δυναμική αίσθηση του Όχι νομίζω πως όλοι την αγαπήσαμε από την πρώτη φορά που το εκστομίσαμε.

Για τους ενήλικες είναι εξαιρετικά ενοχλητικό κάθε φορά που ακούνε τα παιδιά τους να λένε Όχι. Μερικές φορές και κάτω από περιστάσεις ειδικές μπορεί να γίνεται απειλητικό ακόμα και επικίνδυνο. Έτσι, εξαναγκαστήκαμε κατά κάποιον τρόπο να ντραπούμε, να αισθανθούμε άβολα και να παραμελήσουμε τα δικά μας συναισθήματα και ανάγκες, έναντι των συναισθημάτων και των αναγκών των άλλων ανθρώπων. Διδαχτήκαμε ότι η λέξη Όχι, είναι κακή, εγωιστική και για αυτό την θάψαμε βαθιά μέσα μας. Είναι περίεργο που απορούμε και αναρωτιόμαστε τον λόγο για τον οποίο έχασε την δύναμή της. Μάθαμε να κάνουμε αυτό που οι άλλοι μας λένε για να αισθανόμαστε ασφαλείς, αποδεκτοί, να συνεχίσουν να μας φροντίζουν και για να αποφύγουμε την ντροπή και την ενοχή.

Τώρα, είμαστε ενήλικες και έχουμε επιλογή.

Μπορούμε να λέμε Ναι, καθώς και Όχι.

Όποια και αν είναι η καριέρα μας, η κοινωνική ή η προσωπική ζωή μας, ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες, τον τόπο ή τον τρόπο που θέλουμε να ταξιδέψουμε, ως ενήλικες έχουμε την δυνατότητα της επιλογής. Κυριολεκτικά όλα είναι δυνατά.

Η τεχνολογία μας επιτρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαφή με τους συνανθρώπους μας, τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα. Καθημερινά κάνουμε έναν τεράστιο αριθμό επιλογών. Τι να τρώμε, τι να φορέσουμε, τι να διαβάσουμε, πώς να μετακινηθούμε κλπ. Υπάρχουν πράγματα που οι άλλοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε, πράγματα που πρέπει, που χρειάζεται και πράγματα που θέλουμε ή δεν θέλουμε να κάνουμε. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με υπερ-αφθονία επιλογών και καθηκόντων που πολλές φορές μας δημιουργούν σύγχυση, μας εκνευρίζουν και ακόμα χειρότερα μας στρεσάρουν.

Λέγοντας όμως Ναι σε ένα πράγμα, αυτομάτως λέμε Όχι σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, λέγοντας Ναι στις υπερβολικές ώρες εργασίας που απαιτεί από εμάς ο εργοδότης μας, λέμε Όχι στην οικογένεια ή στον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη για τον εαυτό μας. Λέγοντας Ναι στην καθημερινή νυχτερινή έξοδο με τα φιλαράκια μας, λέμε Όχι στην ξεκούραση και την αποκατάσταση του σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου μας. Λέγοντας Ναι στις εξωφρενικές απαιτήσεις της υπέργηρης μητέρας μας, λέμε Όχι στην γαλήνη και την ηρεμία μας.

Έτσι λοιπόν, εάν…
• Αισθάνεστε δυσκολία να γυρίσετε την πλάτη σας στους ανθρώπους που ζητούν
να κάνετε πράγματα για αυτούς και εσείς δεν θέλετε
• Νιώθετε σαν να προσφέρετε περισσότερα στους άλλους και όχι αρκετά στον
εαυτό σας
• Δεν αντέχεται στην πίεση των παιδιών σας, τον γονέων ή των συνανθρώπων σας

Τότε, χρειάζεται να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας ενθυμούμενοι να λέτε Όχι όπως τότε όταν ήσασταν παιδιά.

Όταν αποζητούμε την εκπλήρωση των αναγκών και των συναισθημάτων μας και εφόσον με σαφήνεια γνωρίζουμε αυτό που θέλουμε, είναι σημαντικό να ενθυμηθούμε την δύναμη του Όχι τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τους άλλους. Επειδή στην σύγχρονη ζωή και πολυάσχολο κόσμο μας θα περισσεύουν πάντοτε οι απαιτήσεις των άλλων προς εμάς, όπως και οι δικές μας προς τον εαυτό μας έναντι του χρόνου που έχουμε στην διάθεσή μας, όταν λέμε Όχι, μας απαλλάσσει από το να πούμε Ναι σε κάτι άλλο.

Η λέξη Όχι είναι βασική δεξιότητα και αναπόσπαστο μέρος διατήρησης της ταυτότητάς μας και ελέγχου της ζωής μας. Όταν δεν το κάνουμε αυτό, γίνετε πολύ γρήγορα φανερό στους άλλους ότι μπορούν να επωφεληθούν από εμάς και να μας χειραγωγήσουν. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει έτσι. Αν και μπορεί να φαντάζει κάπως δύσκολο να μάθετε να λέτε Όχι ειδικά σε κάποιους ανθρώπους στη ζωή σας, η Κλινική Υπνοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να…

• Προγραμματίσετε το ασυνείδητο μυαλό σας έτσι ώστε να ανακτήσετε την
εμπιστοσύνη σας και να ενδυναμώσετε την αυτοεκτίμησή σας
• Παρατηρείτε και να δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και τα
συναισθήματα
• Αντιλαμβάνεστε αν οι άλλοι χρειάζονται πραγματικά την βοήθειά σας ή απλά
σας εκμεταλλεύονται
• Απαλλαγείτε από τον εγγενή φόβο σας για την λέξη Όχι και να συσχετίζετε την
χρήσης της με μια θετική αίσθηση και τα πλεονεκτήματα ή τα οφέλη που
προσφέρει στην ζωή σας
• Κατανοήσετε το δικό σας όραμα για την ζωή, να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σας
και να αφήνεστε με εμπιστοσύνη στην διαίσθησή σας
• Υιοθετήσετε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση σε κάθε πτυχή της ζωής σας

Το Όχι παίζει καθοριστικότατο ρόλο στην αυτοπραγμάτωση και την ευημερία μας. Γνωρίζουμε πότε να πούμε Όχι όταν είμαστε σαφείς με το όραμα, τους στόχους μας, τις αξίες μας , αυτά που θεωρούμε πολύ σημαντικά, όταν εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας και αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Τότε ξέρουμε που, πότε και σε ποιους ή ποιόν πρέπει να πούμε Όχι. Έως τότε, έχουμε την τάση να λέμε Ναι σε όλα και να καταρρέουμε.

Το διαβατήριό μας για πληρότητα και ευτυχία είναι όταν λέμε Ναι μόνο στα πράγματα που εμπλουτίζουν και ζωντανεύουν την ζωή μας και λέμε Όχι στα πράγματα που μας αποστραγγίζουν ή μας απομακρύνουν από τον σκοπό μας.

¨Υπάρχουν μόνο δύο λέξεις που θα σας οδηγήσουν πάντα στην επιτυχία. Αυτά τα λόγια είναι Ναι και Όχι. Αναμφισβήτητα, έχετε μάθει να λέτε Ναι. Ξεκινήστε να λέτε Όχι. Οι στόχοι σας βασίζονται σε αυτό¨ -Jack Canfield

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου