Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Ο λόγος που οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι δεν νιώθουν εύκολα το αίσθημα του «ανήκειν»

Αυτή η έντονη αίσθηση δυστυχίας που εκπέμπεται από κάποια άτομα γύρω μας αποτελεί ένα ζήτημα που κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί πρόθυμα και ευχάριστα. Και η πιο λυπηρή αλήθεια είναι ότι ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων μπορεί να σας φέρει πιο κοντά σε εκείνους, πολύ συχνά συμβαίνει το αντίθετο τελικά.

Όχι μόνο γίνεστε πιο ανεκτικοί απέναντί τους για το ότι παλεύουν συναισθηματικά, αλλά η ανικανότητά τους να δούνε τα δικά σας συναισθήματα θα τους κάνει, στην πραγματικότητα, σκληρότερους απέναντί σας.

Στο τέλος, η ανεπτυγμένη ενσυναίσθησή σας θα σας οδηγήσει στο σκοτεινό μονοπάτι της απομόνωσης από τον κόσμο, καθώς θα είστε από τα λίγα άτομα που θα καταλαβαίνουν τους άλλους, αλλά εκείνοι δεν θα μπορούν να σας δούνε καθαρά γι’ αυτό που είστε και να σας καταλάβουν.

Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως κάποιες φορές η ενσυναίσθηση φέρνει αδυναμία σε μια κοινωνία που έχει βυθιστεί μέσα στην αρνητικότητα και έχει αρχίσει να προβάλλει την αντίληψή της για την πραγματικότητα, μια αντίληψη που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί ο ενσυναισθητικός.

Η ευαίσθητη πλευρά του ενσυναισθητικού και η συνεχής εσωτερική πάλη με τον εαυτό του και με τα συναισθήματα των άλλων μπορεί να φανερώσει τόσα πολλά, αλλά έρχεται με ένα κόστος, εκείνο της απουσίας αίσθησης του ανήκειν.

Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να βρεθείτε σε ένα κοινωνικό πλαίσιο φαινομενικά καλών σας φίλων, αρχίζετε να προσέχετε την υποκρισία που φαίνεται να ξεχειλίζει μέσα από τις λέξεις τους και αρχίζετε να αναρωτιέστε τι συμβαίνει πια σε αυτό τον κόσμο, τι πηγαίνει στραβά.

Ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να υιοθετήσετε όταν η κατάσταση δυσκολεύει για εσάς είναι να αρχίσετε να μην προσέχετε τόσο τα συναισθήματα που ξεπροβάλλουν από τους ανθρώπους γύρω σας, αλλά αντιθέτως να εστιάσετε στην ανάπτυξη της εσωτερικής σας γαλήνης και ηρεμίας. Δεν χρειάζεται να ανήκετε πουθενά, όσο ανήκετε πλήρως στον εαυτό σας.

Να είστε αληθινοί και ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι τέλειοι. Η ικανότητά σας αυτή έρχεται με ένα αντίτιμο, αλλά συνολικά το θετικό αποτέλεσμα είναι σπουδαιότερο και μεγαλύτερο από όλες τις αρνητικές πλευρές της ανθρώπινης υπόστασης. Είστε θεραπευτές και είστε εδώ για να αλλάξετε τον κόσμο.

Η ικανότητά σας να βλέπετε καθαρά τις ατέλειες και τα ελαττώματά του σας δίνει την ευκαιρία να τα αλλάξετε ένα προς ένα. Όπως μας λέει η Elizabeth Lowell:
«Κάποιοι από εμάς δεν είναι γραφτό να ανήκουν. Κάποιοι από εμάς χρειάζεται να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα, να τον ταρακουνήσουν, μέχρι να φτιάξουν το δικό τους μέρος σε αυτόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου