Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018

Δύο τηλεσκόπια αποκάλυψαν νέες ενδείξεις στη σύνθεση της ατμόσφαιρας πλανητών του Trappist-1

Trappist-1Από τότε που η NASA ανακοίνωσε επτά πλανήτες στο μέγεθος της Γης του συστήματος Trappist-1, οι επιστήμονες εργάστηκαν σκληρά για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους δελεαστικούς κόσμους, μόλις 40 έτη φωτός μακριά μας. Χάρη σε δεδομένα από ένα συνδυασμό διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων, γνωρίζουμε περισσότερα για το Trappist-1 από οποιοδήποτε άλλο πλανητικό σύστημα εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
 
Με τι μπορεί να μοιάζει το πλανητικό σύστημα Trappist-1 με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πλανήτες, τη διάμετρο, τις μάζες και τις αποστάσεις από το μητρικό άστρο.
 
Όλα τα βλέμματα στην επτάδα των εξωπλανητών
 
Από τότε που η «επτάδα» ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Trappist στη Χιλή, έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων και μη σε όλο τον κόσμο, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν και οι νέες έρευνες, οι επτά εξωπλανήτες μοιάζουν αξιοσημείωτα με τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη και τον Άρη. Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Spitzer και Kepler της NASA έχουν έκτοτε μελετήσει το πλανητικό σύστημα του Trappist, ενώ το ίδιο θα κάνει και το μελλοντικό ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
 
Τα νέα δεδομένα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες τουλάχιστον τρεις από τους πλανήτες να διαθέτουν συνθήκες φιλόξενες για ζωή.
 
Οι πλανήτες είναι βραχώδεις και έχουν νερό
 
Με βάση τα νέα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν σε τέσσερις μελέτες εκτιμάται ότι και οι επτά εξωπλανήτες είναι βραχώδεις. Την ίδια ώρα έως το 5% της μάζας τους είναι νερό, μια σημαντική ποσότητα σε σχέση με τη Γη, όπου όλοι οι ωκεανοί αποτελούν μόνο το 0,02% της μάζας της.
 
Η μορφή που βρίσκεται το νερό στους εξωπλανήτες, εξαρτάται από το πόση θερμότητα δέχονται από το άστρο τους, το οποίο έχει μάζα μόλις το 9% του Ήλιου. Πάντως και οι επτά πλανήτες φαίνεται να έχουν σχετικά ήπιες επιφανειακές θερμοκρασίες, συνεπώς – υπό ορισμένες γεωλογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες – είναι πιθανό όλοι να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή.
 
Η ατμόσφαιρα τους μοιάζει με τη δική μας
 
Επιπροσθέτως, οι πέντε τουλάχιστον από τους επτά εξωπλανήτες φαίνεται να στερούνται ατμόσφαιρας από υδρογόνο και ήλιο, όπως συμβαίνει με τον Ποσειδώνα ή τον Ουρανό, κάτι που ενισχύει τις ομοιότητες με το δικό μας ηλιακό σύστημα.
 
Ο Trappist-1e μοιάζει περισσότερο με τη Γη
 
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το σύστημα του Trappist-1 για να εντοπίσουν πιο συγκεκριμένα ποιός ή ποιοί από τους πλανήτες του έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι κατοικήσιμοι. Μέχρι στιγμής, η εκτίμηση είναι ότι ο τέταρτος σε απόσταση από το άστρο, ο Trappist-1e, είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο με τη Γη, αν και παραμένει ασαφές προς το παρόν αν διαθέτει ατμόσφαιρα, ποιές συνθήκες επικρατούν στην επιφάνειά του και αν έχει υγρό νερό.
 
789_Hubble_TRAPPIST_comparison
Οι πλανήτες του άστρου Trappist-1 βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους, που ένας παρατηρητής, ο οποίος θα βρισκόταν στην επιφάνεια ενός από αυτούς, θα είχε θεαματική θέα των γειτονικών πλανητών στον ουρανό, μερικοί από τους οποίους θα φαίνονταν μεγαλύτεροι και από τη Σελήνη. Παρόλο όλο που και οι επτά βρίσκονται κοντύτερα στο άστρο τους από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο, δεν «ψήνονται», επειδή ο Trappist-1 είναι ένα πολύ αχνό άστρο.
 
Προς το παρόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς ακριβώς είναι ο κάθε πλανήτης.
 
Trappist-1: Πώς εκτιμάται ότι είναι οι πλανήτες
 
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι καλύτερες εκτιμήσεις είναι ότι:
– Ο Trappist-1b, ο πιο εσωτερικός πλανήτης, έχει πιθανότατα ένα βραχώδη πυρήνα και περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα πιο πυκνή από τη γήινη.
– Ο Trappist-1c είναι βραχώδης αλλά με πιο αραιή ατμόσφαιρα.
– Ο Trappist-1d είναι ο πιο ελαφρύς από όλους, έχοντας μόνο το 30% της μάζας της Γης. Είναι αβέβαιο αν έχει μεγάλη ατμόσφαιρα, ωκεανό ή στρώμα πάγου.
– Ο Trappist-1e είναι ο μόνος από τους επτά που είναι ελαφρώς πυκνότερος από τη Γη, πράγμα που ίσως οφείλεται στο ότι διαθέτει πιο πυκνό πυρήνα σιδήρου από ό,τι ο πλανήτης μας. Όπως ο 1c, φαίνεται να έχει σχετικά αραιή ατμόσφαιρα. Από άποψη μεγέθους, πυκνότητας και ακτινοβολίας που δέχεται από το άστρο του, εμφανίζει την μεγαλύτερη ομοιότητα με τη Γη.
– Οι άλλοι τρεις πλανήτες Trappist-1f, g και h απέχουν περισσότερο από το άστρο τους και το νερό σε αυτούς μπορεί να βρίσκεται σε μορφή πάγου. Αν έχουν αραιές ατμόσφαιρες, είναι απίθανο να περιέχουν γήινα βαριά μόρια όπως το διοξελίδιο του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου