Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Η ακραία θερμότητα διακόπτει την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα

 
Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν μία αξιοπερίεργη νέα παρατήρηση σχετικά με το πώς τα δέντρα ανταποκρίνονται σε ακραίες θερμοκρασίες. Αφού παρακολούθησαν δέντρα στη χώρα για ένα ολόκληρο έτος, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σίδνεϋ, ανακάλυψαν ότι υπό υπερβολική ζέστη, τα δέντρα διαπνέουν και απελευθερώνουν νερό για να επιβιώσουν, σταματώντας προσωρινά την δέσμευση άνθρακα. 
 
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η φωτοσύνθεση και η διαπνοή δεν μπορούν να συμβούν χωρίς η μία την άλλη. Η συγκεκριμένη αντίδραση που παρατηρήθηκε τώρα λειτουργεί σαν «εφίδρωση» και συμβάλλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας των δέντρων, αλλά προκαλεί ανησυχίες για το τι θα συμβεί καθώς επιδεινώνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
 
Για τη μελέτη, οι ερευνητές φύτευσαν δώδεκα δέντρα σε δύο τοποθεσίες κοντά στο Σίδνεϋ, ελέγχοντας όλες τις κλιματικές μεταβλητές. Για τα μισά δέντρα, οι ερευνητές προσομοίωσαν ένα περιβάλλον όπου η μέση θερμοκρασία είχε αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου, όπως αναμένεται να εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα.
 
Οι ερευνητές στη συνέχεια προσομοίωσαν αρκετά «κύματα θερμότητας». Οι επιδόσεις και η ανάπτυξη των δύο ομάδων δέντρων ήταν παρόμοιες, και η συγκεκριμένη προσωρινή διακοπή της απορρόφησης άνθρακα παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες δέντρων, ως απόκριση στο κύμα θερμότητας.
 
Προς το παρόν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουν καλύτερα οι ερευνητές τη διαδικασία και αν είναι πιθανό ότι τα δέντρα θα σταματήσουν κάποια στιγμή να συλλέγουν άνθρακα. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένα δέντρα για να διασφαλιστεί η επιβίωσή τους, καθώς και της ανθρωπότητας, αναφέρει η έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου