Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο φόβος είναι χθες

Αν μπορούσα να συνοψίσω σε μια φράση, θα ήταν η εξής: ο φόβος βρίσκεται στη ρίζα κάθε αρρώστιας, κάθε πόνου και κάθε προβλήματος.

Κοίτα πίσω από κάθε αγωνία και άγχος και θα βρεις να ελλοχεύει εκεί ο φόβος.

Σε κάποιο επίπεδο, δεν υπάρχουν προβλήματα, μόνο φόβος και δεν υπάρχει διάβολος, μόνο φόβος. Γιάτρεψε το φόβο και θα ξανακαλύψεις την ελευθερία σου.

Ο φόβος είναι τρομακτικός!
Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν αρνείσαι να τον κοιτάξεις καταπρόσωπο. Ο φόβος παίζει κολπάκια με το μυαλό σου. Η αντίληψη ξεγελιέται εύκολα απ’ αυτόν, καθώς εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μία κόλαση, διώχνει με μαγικά κάθε ελπίδα και δημιουργεί ψευδαισθήσεις αδυναμίας.

Ο φόβος σε μεταμφιέζει σε θύμα του κόσμου. Όμως, δεν είσαι θύμα του κόσμου, όσος φόβος κι αν υπάρχει. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβεις σε σχέση με το φόβο, είναι ότι ο φόβος είναι χθες.

Όταν είσαι ολότελα παρών, ο νους είναι απόλυτα καθαρός και ολόκληρος. Δεν υπάρχει διχασμός, φόβος, αμφιβολία και αγωνία. Όταν φοβάσαι, αυτό συμβαίνει επειδή δεν είσαι ολοκληρωτικά παρών.

Ο φόβος παραπέμπει πάντα στο παρελθόν. Σε συμβουλεύει πάντα να προφυλαχθείς από τους κινδύνους του «τώρα», εξαιτίας κάποιου γεγονότος που συνέβη «πριν».

Σύμφωνα με το «λόμπι» του φόβου (αυτό που ζει μέσα στο κεφάλι σου), ο φόβος είναι καλός, είναι απαραίτητος και σε διατηρεί ασφαλή. Στην πραγματικότητα όμως, είναι το ένα και μοναδικό σου εμπόδιο στη χαρά.

Όταν παραιτείσαι από την πεποίθηση ότι ο φόβος είναι απαραίτητος, τότε ελευθερώνεσαι από την εσωτερική καταπίεση που προκαλεί όλο τον πόνο. Η θεραπεία είναι η λύτρωση από τον φόβο.

Ο φόβος είναι εσωτερική υπόθεση. Είναι μια μορφή «μικρής σκέψης» – ενός ιού του εγώ, που μπλοκάρει την έμπνευση, εμποδίζει την όραση και προκαλεί αμέτρητα λάθη κρίσης.

Προδίδει πίστη και υποταγή στο εγώ και όχι στον έμφυτο εαυτό σου. Ο φόβος δεν βρίσκεται στα γεγονότα. Βρίσκεται στο νόημα που δίνεις στα γεγονότα.

Επομένως, εξαφανίζεται όταν ζητάς από τον ανώτερο νου σου να επανερμηνεύσει όλες σου τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τα νοήματα για λογαριασμό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου