Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Το μυστικό πίσω από την απίστευτη ταχύτητα του γατόπαρδου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα από τα κλειδιά που εξηγούν τις απίστευτες ταχύτητες του γρηγορότερου ζώου στον πλανήτη, του γατόπαρδου ή τσιτάχ.

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δημοσίευσε σήμερα μια έρευνα που αποδεικνύει ότι η απάντηση για τις απίστευτες ταχύτητες των τσιτάχ, που φτάνουν μέχρι τα 104 χλμ/ώρα, κρύβεται στο εσωτερικό του αυτιού τους.


Η έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες σε νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη δομή του εσωτερικού του αυτιού του γατόπαρδου, η οποία ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος του ζώου ενώ τρέχει. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά τσιτάχ έχουν σχεδιαστεί με αρκετές διαφορές στο κομμάτι της δομής των αυτιών τους σε σχέση με παλαιότερα είδη. Τα περισσότερα ζώα που μελετήθηκαν ήταν από τα σημερινά είδη των τσιτάχ ενώ ένα εκ των δειγμάτων που μελετήθηκε, έζησε περίπου μεταξύ 2.6 εκατομμυρίων και 126.000 χρόνων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σαρώσεις για να μελετήσουν τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις των σχημάτων του εσωτερικού του αυτιού των τσίτα. Από αυτές προέκυψε ότι τα αυτιά των σημερινών τσίτα έχουν πολύ διαφορετική δομή σε σχέση με αυτή των παλαιότερων.


Η ξεχωριστή ανατομία του αυτιού τους αντανακλά την αυξημένη ευαισθησία και τις πιο γρήγορες αντιδράσεις στις κινήσεις του κεφαλιού, εξηγώντας την εξαιρετική ικανότητα των τσιτάχ να διατηρούν το βλέμμα τους σταθερό στο θήραμά τους ακόμη και κατά τη στιγμή που τρέχουν με υψηλές ταχύτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου