Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Αυθεντικότητα και Διαίσθηση

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε πως μόνο τα παιδιά παίζουν μιμητικά παιχνίδια. Και όμως μπορεί να αντιστέκεστε στην ιδέα πως υπάρχουν περιστάσεις όπου προσποιείστε πως κάτι είναι εντάξει για εσάς ενώ δεν είναι.

Ακόμα χειρότερα, μπορεί αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς να είναι τόσο βαθιά ριζωμένο μέσα σας που πια να μην το συνειδητοποιείτε.

Η εκπλήρωση των προσδοκιών των άλλων θεωρείται ορισμένες φορές πιο σημαντική από την εκπλήρωση των δικών σας προσδοκιών ή αναγκών.

Σε πολλές κουλτούρες το να μην είναι κάποιος εγωιστής θεωρείται το πρότυπο της συμπεριφοράς που όλοι πρέπει να έχουμε.

Εντούτοις, ισχύει και το αντίθετο – το να είναι κάποιος εγωιστής μπορεί να δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση ντροπής και ενοχής μέσα μας.

Στο λεξικό, η λέξη εγωιστής είναι αποδυναμωτική και φέρει πολλές αρνητικές προεκτάσεις. Για παράδειγμα εγωιστής είναι κάποιος που δεν νοιάζεται, που είναι εγωκεντρικός, άπληστος κτλ

Παρόλα αυτά, κάποιες έννοιες μας δίνουν πληροφορίες για τη σημασία που έχει να είμαστε εγωιστές, να αναζητούμε δηλαδή τον εαυτό μας ή αυτό που είναι σημαντικό για εμάς.

Η αλήθεια είναι πως το να είμαστε εγωιστές είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εσωτερική μας αυθεντικότητα και διαίσθηση.

Και όμως, η κατανόηση της σημασίας αυτής μειώνεται από την ανάγκη μας να ταιριάξουμε σε αρχέγονες προσδοκίες της κουλτούρας μας για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε.

Εάν έχετε ποτέ βρεθεί σε μια κατάσταση όπου πρέπει να παραβρεθείτε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση ενώ δεν έχετε καμία διάθεση να πάτε, καταλαβαίνετε τί εννοώ.

Έχω ακούσει ανθρώπους να λένε: «Δεν μπορώ να πω όχι γιατί θα προσβάλλω τους φίλους μου – δε θέλω να πάω στη γιορτή άλλα πρέπει να πάω».

Αυτό δημιουργεί αρκετές ερωτήσεις

– Είναι η απάντηση αυτή αυθεντική για τον εαυτό σας;

– Τι επιθυμείτε και τι χρειάζεστε από την κατάσταση;

– Είναι εγωιστικό να θέλετε να κάνετε κάτι άλλο;

– Πρέπει να θυσιάσετε τις ανάγκες σας για τις ανάγκες των άλλων;

– Μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος που μοιραία θα ζούμε τη ζωή μας;

Οι ερωτήσεις αυτές θα σας δώσουν μια βαθύτερη κατανόηση στο πώς ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των άλλων.

Ένας άλλος τρόπος να το δείτε είναι να σκεφτείτε το εξής

Εάν κρατήσετε την πόρτα για να περάσει κάποιος, μπορεί να σας χαμογελάσει και να σας ευχαριστήσει.

Μπορεί μετά να έρθουν πολλοί άλλοι άνθρωποι και όλοι να θέλουν να περάσουν από την πόρτα που εσείς κρατάτε ανοιχτή και να βρεθείτε κολλημένοι στη θέση αυτή, να κρατάτε ανοιχτή την πόρτα για όλους.

Σύντομα μπορεί να γίνεται αόρατοι σε κάποιους – γιατί η προσδοκία τους είναι πως θα συνεχίζετε να κρατάτε την πόρτα ανοιχτή.

Μετά από λίγο θα έχετε ξεχάσει πως θέλατε να βγείτε κι εσείς από την πόρτα αυτή!

Μπορεί να αναρωτηθείτε

– Αυτός είναι ο ρόλος μου στη ζωή;

– Πότε θα έρθει η σειρά μου να περάσω την πόρτα;

Με πολλούς τρόπους αυτό το παράδειγμα αναπαράγει αυτό που κάνουμε με τη ζωή μας. Δεν ήταν όμως αυτό ακριβώς που είχε την πρόθεση να κάνει η ψυχή μας ως μέρος της εξέλιξης και την ανάληψής της. Και εδώ βρίσκεται το μπέρδεμα!

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε ανιδιοτελώς αλλά μόνο μέσα από την κατανόηση και την εμπειρία της αυθεντικότητας και της έκφρασης του σκοπού της ψυχής μας.

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να βρούμε τη δική μας αυθεντικότητα – την εσωτερική μας διαισθητική γνώση εαυτού και πώς να την εκφράζουμε με σοφία, συμπόνια και τιμή.

Τότε μόνο μπορούμε να προσφέρουμε ανιδιοτελώς στους άλλους. Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψουμε αυτήν την διαδικασία. Δεν μπορούμε να δώσουμε στους άλλους αυτό που δεν δίνουμε στον εαυτό μας.

Εάν δεν γνωρίζετε την εσωτερική σας σοφία που είναι η ουσία σας, τότε δεν μπορείτε ούτε να την δείτε ούτε να την κατανοήσετε στους άλλους. Είναι αδύνατο!

Μπορείτε φυσικά να προσπαθήσετε. Αυτό όμως δημιουργεί μια ενεργειακή ανισορροπία που τελικά θα σας οδηγήσει σε κούραση, πικρία, αίσθηση πως οι άλλοι δεν εκτιμούν εσάς ή αυτά που κάνετε για αυτούς και σε ορισμένες περιπτώσεις θα νοιώσετε κατάθλιψη ή πως σας λείπει η αυταξία.

Σκεφτείτε μια περίπτωση που έγινε κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Νοιώσατε κάποια από αυτά τα συναισθήματα ή ίσως κάποιο άλλο συναίσθημα όπως θυμό;

Παρατηρείστε εάν προβάλατε τα συναισθήματα αυτά στους άλλους και τους κατηγορήσατε. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μια «τράπεζα πικρίας» από συναισθήματα προς τους άλλους.

Και όμως δεν είναι αυτά η αληθινή πηγή του προβλήματος, δεν μπορεί παρά να είναι ένα σύμπτωμα. Η αντιμετώπιση του συμπτώματος ποτέ δεν δημιουργεί λύσεις που κρατούν στον χρόνο.

Το σημείο εκκίνησης είναι να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις όπου δεν ήσασταν στην αυθεντικότητά σας. Η διαίσθησή σας θα σας καθοδηγήσει. Οι αισθήσεις και τα συναισθήματά σας θα σας καθοδηγήσουν.

Το να είστε αυθεντικός και αληθινός προς τον εαυτό σας δεν είναι ούτε αγενές ούτε επιθετικό και δεν χρειάζεται να δημιουργεί συγκρούσεις. Όταν κινείστε από αυτόν τον εσωτερικό χώρο γνώσης δημιουργείτε γαλήνη, αρμονία, αποδοχή και ισορροπία.

Δεν είστε «αντίγραφο» κανενός άλλου πάνω σε τούτον τον πλανήτη. Είστε ένα μοναδικό ον. Αυτά που βλέπετε ή που ακούτε να σας λένε μπορεί να μην συνηχούν με την εσωτερική σας γνώση ή την ακεραιότητά σας.

Πρέπει άραγε να τα θυσιάσετε αυτά για να συμμορφωθείτε με τις προσδοκίες μιας ομάδας; Αυτό είναι κάτι που θα κάνει άραγε τον κόσμο καλύτερο;

Το σημείο εκκίνησής σας πρέπει να είναι «εγώ-ιστικό». Να γνωρίζετε και να κατανοείτε την αλήθεια του ποιος είστε, της δύναμης, του φωτός και της σοφίας σας.

Για να γνωρίσετε εαυτόν πρέπει να επανασυνδεθείτε με τη δύναμη, τη σοφία και την συμπόνια που βρίσκονται στο ενεργειακό κέντρο της καρδιάς σας.

Το κέντρο της καρδιάς σας συνδέεται άμεσα με την ψυχή και τον Ανώτερο εαυτό σας. Ο όμορφος αυτός σύνδεσμος αποκαλείται συχνά κρυστάλλινη ή αργυρή χορδή.

Είναι εκεί παρόν και μαζί μας από τη γέννησή μας μέχρι το θάνατό μας και είναι η διαισθητική ζωτική γραμμή που μας ενώνει με την αλήθεια του ποιοι είμαστε.

Δεν εξαφανίζεται ποτέ αλλά αυτό που συμβαίνει είναι πως αρχίζουμε να αγνοούμε την δύναμή του καθώς μπλεκόμαστε ολοένα και περισσότερο στις ψευδαισθήσεις και τις προσδοκίες της πραγματικότητας στην οποία ζούμε.

Η διαίσθηση και η εσωτερική μας γνώση έρχονται από αυτήν την σύνδεση όπως και η αυθεντικότητά μας. Εντούτοις, η διαίσθηση δεν έχει απευθείας σύνδεση με το λογικό νου και έτσι συχνά αγνοείται γιατί δεν μπορούμε ούτε να την ταυτοποιήσουμε ούτε να αιτιολογήσουμε γιατί μπορεί να

– γνωρίζουμε κάτι

– αισθανόμαστε κάτι

– θέλουμε να κάνουμε κάτι

– δε θέλουμε να κάνουμε κάτι

Κι έτσι, μαθαίνουμε να συμμορφωνόμαστε με τη δύναμη της λογικής. Φυσικά, τίποτα κακό στη λογική – αλλά μόνη της περιορίζει και μειώνει αυτό που συχνά θα μπορούσε να είναι μια δημιουργική επιλογή ή μια βαθιά εγγενής ευκαιρία για μάθηση και εξέλιξη.

Κάποιες ερωτήσεις που θα είχε νόημα να εξετάσετε

1. Είστε έτοιμοι να εισέλθετε στο ενεργειακό κέντρο της καρδιάς σας για να εξερευνήσετε ποιες είναι οι αποφάσεις σας που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τον σκοπό της ψυχής σας και την έκφρασή της;

2. Είστε αρκετά θαρραλέοι για να βρείτε τη δική σας αυθεντικότητα μέσα από τη δύναμη της σοφίας και της θεϊκής σας διαίσθησης;

3. Είστε διατεθειμένοι όχι μόνο να ακούσετε αλλά και να δράσετε βάσει όσων σας λέει η εσωτερική σας γνώση;

Ή σας είναι πιο εύκολο να παραμείνετε στις ψευδαισθήσεις και στις συμβάσεις που σας περιορίζουν και σας αναγκάζουν να προσποιείστε;

Φυσικά, ούτε σας ζητώ ούτε περιμένω πως θα κάνετε οτιδήποτε βασιζόμενοι στην ανάγνωση αυτού του άρθρου. Εντούτοις, τι θα λέγατε να παραμένατε ανοικτοί στο δυναμικό και σκεφτείτε πώς θα θέλατε να συμπεριφέρονται τα παιδιά, τα εγγόνια και οι μελλοντικές γενεές;

Να ξέρετε πως καθώς κάνετε πράξη τις αποφάσεις που πήρατε από το κέντρο της καρδιάς σας δράτε με αυθεντικότητα και θεϊκή διαίσθηση.

Αυτό το επίπεδο εγωισμού (ή τιμής των αναγκών της ψυχής σας) είναι το θεμέλιο για την ανιδιοτελή υπηρεσία και προσφορά.

Αντί λοιπόν να κρατάτε ανοιχτή την πόρτα για τους άλλους – ας είστε οι πρώτοι που ανοίγετε και περνάτε την πόρτα και ας είστε εσείς το φως της έμπνευσης που θα ακολουθήσουν οι άλλοι.

Η αυθεντικότητα στο κέντρο της καρδιάς σας είναι τόσο αγνή και θεϊκή που πάντοτε θα σας καθοδηγεί με τρόπο που θα υπηρετεί τόσο εσάς όσο και όλους όσους βρίσκονται στην κοινότητα και τη χώρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου