Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Να θυμάσαι…

Η καθημερινότητα, τα πολλά καθήκοντα, ο γρήγορος τρόπος ζωής, η μοναξιά, η έλλειψη επικοινωνίας μας κάνουν πολλές φορές να ξεχνάμε βασικές αρχές που κάνουν τη ζωή μας πιο αληθινή, πιο χαρούμενη, λιγότερο τοξική. Είναι πράγματα που γνωρίζουμε καλά, αλλά κάποιες φορές επιλέγουμε να τα ξεχνάμε ή να τα θυσιάζουμε με ένα ‘δε βαριέσαι’ ή ένα παραιτημένο ‘δεν πειράζει’. Κι, όμως, είναι τόσο απλά κι αν τα θυμηθούμε και τα εφαρμόσουμε, τότε η ζωή μας θα γεμίσει με χαρά και αλήθεια. Τι λέτε; Πάμε να τα θυμηθούμε…

You cannot change the past
Δε μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν : Η ζωή είναι ένα ποτάμι που κυλά μόνο μπροστά. Ό,τι συνέβη, συνέβη για κάποιο λόγο και δε μπορούμε να το αλλάξουμε. Ακόμα και μια επιλογή που δε θεωρήσαμε επιτυχημένη, ακόμα και μια φιλία, ένας σύντροφος, ένας γάμος που μας πλήγωσε κι ευχόμαστε στο παρόν να μην είχε συμβεί, ας σκεφτούμε πως συνέβη τη στιγμή που συνέβη, γιατί πολύ απλά εμείς το επιλέξαμε και γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή το είχαμε ανάγκη. Το παρελθόν με όσα εκείνο μας έφερε, ήταν γεμάτο μαθήματα. Ας πάρουμε ό,τι θετικό έχει να μας δώσει ακόμα και η πιο λανθασμένη επιλογή μας, γιατί μεταξύ μας αυτή έχει το καλύτερο μάθημα για εμάς. Αντί να σιχτιρίζουμε αυτό που πέρασε, να προσπαθούμε να το αποτάξουμε από πάνω μας, ας το δεχτούμε, ας συμφιλιωθούμε μαζί του, ας κάνουμε ανακωχή με το παρελθόν γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να απολαύσουμε το παρόν και να το ζήσουμε στο μέγιστο.

Τhings always get better with time
Τα πράγματα πάντα βελτιώνονται στην πάροδο του χρόνου: Υπάρχουν φορές, ειδικά όταν βιώνουμε μία δύσκολη κατάσταση, μία ένταση, μία απώλεια, μία ασθένεια, κάτι που ταράζει τη ροή της ζωής μας, να πιστεύουμε πως δε θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε ή πως δε θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας πως θα τα καταφέρουμε. Όλα περνάνε κι όλα βελτιώνονται, όταν τα αποδεχτούμε και προχωρήσουμε παρακάτω. Ο χρόνος από μόνος του δε γιατρεύει, όπως υποστηρίζει ο λαός, απλά μας δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την κατάσταση, να την αποδεχτούμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα.

Happiness is found within
Την ευτυχία που ψάχνουμε θα την βρούμε μέσα μας. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, ούτε σε κάποιο σύντροφο. Αν οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους, αν οι ίδιοι δεν επιλέξουμε να απέχουμε από τοξικότητες και μίζερες καταστάσεις, κανένας φίλος, κανένας σύντροφος, κανένα υλικό αγαθό δε θα μας προσφέρει την ευτυχία. Αν αποζητούμε την ευτυχία σε λάθος μέρος, δε θα τη βρούμε ποτέ. Ο θησαυρός της ευτυχίας, βρίσκεται εκεί που χτυπάει η καρδιά μας. Και μόνο εκεί μπορούμε να ψάξουμε να την βρούμε.

Everyone has a different journey
Ο καθένας μας έχει το δικό του ταξίδι ζωής να πραγματοποιήσει. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να εστιάζουμε σε εμάς τους ίδιους κι όχι στους γύρω μας. Το ταξίδι του καθενός έχει διαφορετικό προορισμό, ξεχωριστές προκλήσεις, άλλους δρόμους, διαφορετικούς χάρτες. Και είναι ακριβώς κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το ταξίδι ζωής του καθενός έχει προορισμό την ανακάλυψη της ψυχής μας. Δε μπορεί να είναι το ίδιο για όλους μας, εξαιτίας της διαφορετικότητας του καθενός μας. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να συγκρίνουμε το δικό μας ταξίδι με αυτό της ζωής των άλλων. Δεν υπάρχει νόημα σε όλο αυτό γιατί το μόνο που θα εισπράξουμε είναι απογοήτευση και θα πληγωθούμε. Κάποιος από μας μπορεί να έχει ευκολότερη διαδρομή, κάποιος άλλος πιο δύσκολη ή πιο δύσβατη διαδρομή. Αυτή, όμως είναι και η διαδρομή που του ταιριάζει. Περπάτησε το δρόμο της ζωής σου και πάρε απλόχερα αυτά που η ζωή σου προσφέρει σε κάθε βήμα.

Smiles are contagious
Ε ναι, λοιπόν, τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά. Χαμογελάτε όσο περισσότερο μπορείτε με χαμόγελα που έρχονται από την καρδιά. Με χαμόγελα αληθινά που φωτίζουν την ημέρα μας. Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα, κι όμως είναι πολύτιμο. Πλουτίζει εκείνον που το δέχεται, χωρίς να φτωχαίνει εκείνος που το δίνει. Δεν διαρκεί παρά μονάχα μια στιγμή, αλλά η ανάμνησή του είναι πολλές φορές αιώνια. Ένα χαμόγελο αναπαύει τον κουρασμένο, δίνει θάρρος στον απογοητευμένο, παρηγορεί τον λυπημένο, αναπτερώνει την αισιοδοξία και δημιουργεί την ευτυχία στο σπίτι. Κι όμως δεν δανείζεται, δεν κλέβεται, δεν αγοράζεται, δεν παίρνεται εκβιαστικά, γιατί είναι κάτι που έχει αξία όταν δίνεται. Κι αν καμιά φορά συναντήσετε κάποιον άνθρωπο που δεν σας χαρίσει το χαμόγελο που αξίζετε, φανείτε γενναιόδωροι κι ανώτεροι άνθρωποι και δώστε του εσείς το δικό σας, γιατί κανένας δεν το έχει τόση ανάγκη, όσο εκείνος που δεν μπορεί να το δώσει. Κλείστε για λίγο τα μάτια, ξεχαστείτε από το στρες της καθημερινότητας, τις έγνοιες και τις ανησυχίες σας και φέρτε στο νου σας στιγμές με τα χαμόγελα της ζωής σας, τις δικές σας χαμογελαστές στιγμές…
Πόση δύναμη έχει το χαμόγελο για σας;

Kindness does not cost a thing
Η καλοσύνη δε στοιχίζει τίποτα. Αντίθετα μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά. Ξεκινάμε με το να είμαστε καλοί πρώτα στον εαυτό μας, φροντίζοντάς τον, αγαπώντας τον, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια αυτή την καλοσύνη να την δείξουμε και στους γύρω μας. Η αλήθεια είναι πως αν οι ίδιοι δεν δείχνουμε καλοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό, τον παραμελούμε, τον παραγκωνίζουμε, δε θα μπορέσουμε να δείξουμε καλοσύνη ούτε και στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στο σύντροφό μας, στους γονείς μας… Η καλοσύνη είναι μια αρετή που ξεκινά από μέσα μας για να καταλήξει έξω και γύρω μας. Και μεταφράζεται με τα απλά καθημερινά, όπως είναι ένα φιλί και μια αγκαλιά, όπως είναι ένα αγαπημένο φαγητό, μια βόλτα στο πάρκο, το μοίρασμα των ρούχων, ένα δώρο που θα κάνουμε, η παρέα που θα κάνουμε σε κάποιον που μένει μόνος, μια καλή κουβέντα που θα βγει από την καρδιά μας.

The opinions of others do not define you
Η γνώμη των άλλων δε μας καθορίζει. Η γνώμη των άλλων είναι γνώμη των άλλων κι εκεί πρέπει να μείνει. Δε χρειάζεται να επηρεάζεται η δική μας κρίση και βούληση από τη γνώμη των άλλων. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα παρά τον ίδιο του τον εαυτό. Η γνώμη των άλλων, όσο καλοπροαίρετη και να είναι πολλές φορές περιλαμβάνει καθρεφτίσματα των ιδίων πάνω σε μας, έχει διαμορφωθεί ανάλογα με τις αντιλήψεις τους και σίγουρα δεν είναι αντικειμενική. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας, να τον εμπιστευόμαστε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να τον προφυλάξουμε από τη γνώμη των άλλων. Όταν η ανασφάλεια τρυπώνει στην ψυχή κάποιου τότε βρίσκουν χώρο και οι γνώμες των άλλων να στήσουν ένα χορό σειρήνων, που δύσκολα μπορείς να τους ξεφύγεις. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας μας είναι να γνωρίσει τον εαυτό του και να τον αποδεχτεί και να μην επιτρέπει σε κανενός τη γνώμη να τον ορίζει ή να τον κατευθύνει

What goes around comes around
Αυτό που δίνεις είναι αυτό που θα πάρεις. Όσο λιγότερα δώσεις, τόσα λιγότερα ακριβώς θα πάρεις. Όσα περισσότερα δώσεις, τόσα θα σου έρθουν πίσω. Με μια προυπόθεση, πως ό,τι δίνουμε το δίνουμε με αγάπη και χωρίς την προσδοκία ή την απαίτηση της ανταπόδοσης. Ό,τι δίνουμε με την καρδιά μας θα μας επιστραφεί, με τον τρόπο εκείνο που είναι ωφελιμότερος για εμάς. Το σύμπαν γνωρίζει και ανταποδίδει με δικαιοσύνη και αγάπη στον καθένα μας αυτό που έχει δώσει. Αυτό που είμαστε και αυτό που δίνουμε, αυτό έλκουμε και αυτό παίρνουμε. Αν είμαστε φειδωλοί στα συναισθήματά μας, το σύμπαν θα μας φέρει άλλους ανθρώπους εξίσου φειδωλούς στα συναισθήματά τους για παράδειγμα. Αν δίνουμε με την ψυχή μας, τότε το σύμπαν θα μας ανταμείψει με χαρά και σε μορφές που ίσως δεν περιμένουμε. Για ό,τι μας έρχεται ας νιώσουμε ευγνώμονες.

You only fail if you quit
Μόνο όταν παραιτηθείς θα έχεις αποτύχει. Μ’ αλλα λόγια, μην το βάλεις κάτω όσες κι αν είναι οι δυσκολίες, όσα κι αν είναι τα προβλήματα. Να σκέφτεσαι θετικά. Κι αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως το προσδοκούσες, είναι φυσικό να στεναχωρηθείς. Ωστόσο μην το αφήσεις να σε ρίξει κάτω. Κάθε εμπόδιο, κάθε τι που δεν πραγματοποιείται, είναι γιατί κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο μας περιμένει λίγο παρακάτω. Ας έχουμε εμπιστοσύνη και θα έρθει. Άλλωστε επιτυχία είναι να δέχεσαι την αποτυχία και να την αναγάγεις από αυτήν το θετικό μήνυμα που σου προσφέρει.

Positive thoughts create a positive life
Οι θετικές σκέψεις δημιουργούν μία ευτυχισμένη ζωή. Θετική σκέψη και μόνο θετική σκέψη, γιατί αυτή μας εμπνέει, ενισχύει την εμπιστοσύνη μας και μας δίνει φτερά να συνεχίσουμε και να πετύχουμε το στόχο μας. Να φτάσουμε στον προορισμό μας. Η θετική σκέψη βοηθά την ενέργεια να ρέει στο σώμα μας αντί να την μπλοκάρει. Μας δίνει πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μας κάνει περισσότερο δημιουργικούς. Η θετική σκέψη συμβάλλει αποτελεσματικά και αποδεδειγμένα τόσο στη θεραπεία, όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Χρησιμοποιούμε μόνο θετικές λέξεις. Αν συνεχώς λέμε «δεν μπορώ» θα πείσουμε κάποια στιγμή και τον ίδιο μας τον εαυτό ότι δεν μπορούμε. Αντί να λέμε «δεν μπορώ», προσπαθούμε να πούμε «θα κάνω το καλύτερο που μπορώ» ή «θα προσπαθήσω». Παραμερίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα, για όσο μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην ημέρα μπορούμε. Ακόμη και μια ώρα, που θα σκεφτόμαστε μόνο τα θετικά πράγματα που υπάρχουν στη ζωή μας, μπορεί να βοηθήσει! Δεν ξεχνάμε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Ακόμα και την ώρα που όλα κατά τα φαινόμενα έχουν πάει στραβά, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα στη ζωή μας, όπως και για το ότι θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα! Βλέπουμε το αρνητικό ως ευκαιρία, με άλλα λόγια προσπαθούμε να δούμε τη θετική όψη του νομίσματος, πώς μπορεί ένα ατύχημα ή μια ασθένεια να μας οδηγήσει να κάνουμε κάτι που δεν θα κάναμε διαφορετικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου