Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Είναι στη φύση μας να πληγωνόμαστε, αλλά είναι και στη φύση μας να το ξεπερνάμε

Είναι στην ανθρώπινη φύση να βιώνουμε συναισθήματα απόγνωσης και απελπισίας, αλλά είναι επίσης στη φύση μας η ικανότητα να ξεπερνάμε αυτά τα συναισθήματα και να προσεγγίζουμε υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στη ζωή μας. Αν και αυτό είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε, τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή θέλουν κόπο. Η στεναχώρια και η θλίψη είναι μέρος της ζωής, αλλά εμείς εδώ θέλουμε να σας βοηθήσουμε να μπορείτε να τα ξεπερνάτε πιο εύκολα.

1. Τα ραγίσματα είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης ζημιάς

Όταν αρχίζετε να αναρωτιέστε αν έχετε ή όχι πληγωθεί, μάλλον αρχίζετε ήδη να πονάτε. Είναι ακριβώς η στιγμή που χρειάζεται να ανοιχτείτε σε κάποιον- και να ανοίξετε τα μάτια σας- σε ό,τι θετικό υπάρχει στη ζωή σας. Αν μπορέσετε να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τις πιο διασκεδαστικές πλευρές της ζωής, σε αντίθεση με εκείνες που σας πονάνε, τότε τα ραγίσματα στην καρδιά σας θα αρχίζουν να επουλώνονται, πριν επέλθει η κατάρρευση.

2. Αποδεχτείτε τα συναισθήματα αντί να τα αγνοείτε ή να τα θάβετε

Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα κλάψετε, ότι θα ουρλιάξετε ή ότι θα ξημεροβραδιαστείτε στο κρεβάτι σας, είναι σημαντικότατο να αποδεχτείτε την πραγματικότητα, αντί να προσπαθείτε να πείσετε τους εαυτούς σας ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ότι τελικά είναι. Μόνο μέσω της αποδοχής της , μπορείτε να απελευθερώσετε την αρνητικότητα που έχει προκαλέσει στη ζωή σας και να προχωρήσετε μπροστά.

3. Θυμηθείτε να μαθαίνετε, να εξελίσσεστε και να δυναμώνετε

Όπως προαναφέραμε, είναι αναπόφευκτο ότι όλοι οι άνθρωποι θα βιώσουμε την απογοήτευση, την αποτυχία και τη στεναχώρια στη ζωή. Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας να μαθαίνουμε από αυτές τις εμπειρίες και τα συναισθήματα, ώστε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Γι’ άλλη μια φορά, πρέπει να πούμε ότι είναι ευκολότερο να το λέμε, παρά να το κάνουμε, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να βλέπουμε τα πράγματα όσο πιο θετικά και παραγωγικά μπορούμε.

4. Διατηρήστε την πρακτική ματιά απέναντι στα πράγματα

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «μην συμπεριφέρεσαι σαν να γυρνά όλος ο κόσμος γύρω από εσένα», αλλά, όπως με τα περισσότερα κλισέ και αυτό ισχύει πέρα για πέρα. Ακόμα κι αν το πρόβλημα ή τα προβλήματά σας είναι εξαιρετικά σοβαρά, υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι πάνω σε αυτό τον πλανήτη που είναι πολύ χειρότερα από εσάς- και τα παγκόσμια προβλήματα είναι προφανώς πιο απειλητικά για τη ζωή από το σύνολο των δικών σας ζητημάτων. Δεν θα σας χαροποιήσει να σκέφτεστε τέτοιες αλήθειες, αλλά θα σας δώσει μια μεγάλη ώθηση για να αλλάξετε τη ματιά σας ως προς την κατάσταση.

5. Διατηρήστε ένα πλαίσιο στήριξης γύρω σας

Όλοι έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια των φίλων μας, της οικογένειας και των άλλων αγαπημένων μας. Βεβαιωθείτε ότι είστε παρόντες όταν αυτοί οι άνθρωποι σας χρειαστούν και σίγουρα κάποιος θα είναι εκεί για εσάς, όταν θα τον χρειαστείτε.

6. Εστιάστε στα θετικά

Κάθε κατάσταση, κάθε αλλαγή έχει τόσο τις αρνητικές, όσο και τις θετικές εκφάνσεις της, ακόμα κι αν νιώθετε την εμπειρία περισσότερο αρνητική. Αν δυσκολεύεστε να δείτε τα θετικά στη ζωή, συχνά βοηθά απλά το να βγείτε έξω, να περπατήσετε υπό το φως του ήλιου και να επανασυνδεθείτε με τη φύση. Έτσι είναι αδύνατο να χάσετε την ομορφιά και τη θετική αύρα της φύσης γύρω σας.

7. Μην υποθέτετε ότι όλες οι σκέψεις ή τα συναισθήματα είναι αληθινά ή ακριβή

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν γρήγορα, αλλά δεν παράγονται από κάποια μηχανή αλήθειας ή από κάποια εσώτερη διαίσθηση. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν φορές που έχετε ένα συναίσθημα για κάτι, το οποίο βγαίνει αληθινό, αλλά αυτές οι στιγμές δεν είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένες. Οι περισσότερες σκέψεις και συναισθήματα είναι είτε τυχαία είτε πραγματικά αδύνατο να κατανοηθούν άμεσα. Γι’ αυτό, μην αφήνετε αυτές τις «ψεύτικες» διαισθήσεις να σας εμποδίσουν από το να μιλάτε, να σχεδιάζετε και να βιώνετε την ευτυχία, όπως σας αξίζει.

8. Η ζωή δεν είναι μια ευθεία, αλλά μια περιπετειώδης διαδρομή

Η ζωή είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια ήρεμη και σχεδιασμένη πορεία. Για την ακρίβεια, μάλλον μοιάζει περισσότερο με μια απότομη, γεμάτη στροφές και απρόβλεπτη περιπετειώδη διαδρομή. Το μόνο κοινό με μια σχεδιασμένη εκδρομή είναι ότι αλλιώς περιμένουμε ότι θα είναι κι αλλιώς μας βγαίνει. Όμως αυτό είναι και το πιο γοητευτικό της στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου