Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Μετασυνουσιακή Δυσφορία: Μπορεί το σεξ να σε "ρίξει" ψυχολογικά;

Σεξουαλικές προσδοκίες: πόσα αλήθεια περιμένει να βιώσει ο καθένας μας μέσα από την σεξουαλική πράξη! Πόσα «στηρίζει» στο σεξ για την πολυπόθητη αίσθηση πληρότητας! Στο σεξ που σύμφωνα με πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι ωφελεί και κάνει καλό στην υγεία μας, ψυχοσυναισθηματικά αλλά και σωματικά. Μας αναζωογονεί, μας ανεβάζει ψυχολογικά με τις ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκειά του αλλά και μας γυμνάζει.

Και όμως, φαίνεται πως δεν προσφέρει σε όλους μας τα ίδια θετικά συναισθήματα και την ίδια ψυχική ανάταση και πληρότητα. Αν λοιπόν, έχετε παρατηρήσει πως μετά το σεξ αισθάνεστε καταθλιπτικά και πως η αίσθηση αυτή της θλίψης και της μελαγχολίας, ζητούν την έκφρασή τους μέσα από τα δάκρυα που προσπαθείτε να κρύψετε από τον έτερον ήμισυ, όπως και την πιθανή αμηχανία και πιάνετε τον εαυτό σας να αναρωτιέται τι σας συμβαίνει και γιατί νιώθετε τόσο άσχημα, εφόσον και θέλετε ο ένας τον άλλον αλλά και το σεξ είναι καλό ανάμεσά σας, τότε μάλλον αναφέρεστε στην Μετασυνουσιακή Δυσφορία.

Θα μπορούσαμε βέβαια και λόγω των ημερών, να εμπνευστούμε από το Christmas Blues και να το ονομάσουμε χαριτολογώντας, Post-Sex Blues!

Τι είναι η Μετασυνουσιακή Δυσφορία;Πρόκειται για έναν νέο όρο που ακόμη δεν έχει καθιερωθεί πλήρως. Πιο χαρακτηριστικά, θα λέγαμε ότι μάλλον έχει σχεδόν αναγνωριστεί, εφόσον παρουσιάζει ένα στατιστικά σημαντικό ποσοστό, χρειάζεται όμως ακόμη πληθώρα ερευνών για την πλήρη εξήγηση και την λειτουργία του.

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η Μετασυνουσιακή δυσφορία (PCD, Post-coital dysphoria) όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι μία κατάσταση, όπου μετά το σεξ μπορεί να εμφανιστούν συναισθήματα έντονης θλίψης, άγχους, ανησυχίας, ευερεθιστότητας, εχθρότητας, ακόμη και κλάμα.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να κρατήσουν μέχρι και δύο ώρες μετά την σεξουαλική επαφή, άσχετα με το αν ήταν επιτυχημένη ή όχι. Επίσης, δεν σχετίζεται με την σχέση του ζευγαριού, εφόσον δεν είναι η «κακή» σχέση εκείνη που προκαλεί τα δυσφορικά αυτά συναισθήματα.

Και πως εξηγείται;Τίποτα, δεν είναι τυχαίο. Για όλα – σχεδόν – υπάρχει μία εξήγηση. Έτσι και για τη λύπη μετά την επαφή, φαίνεται και πάλι ότι «φταίνε» οι ορμόνες. Άλλωστε, εμείς οι γυναίκες, είμαστε εξοικειωμένες πολύ περισσότερο με το τι προκαλούν οι ορμόνες στην ψυχική μας διάθεση!

Σύμφωνα λοιπόν με το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Sexual Medicine, η προλακτίνη είναι η ορμόνη που επηρεάζει τις ψυχικές μεταβολές μας. Μία ορμόνη που αν και παράγεται από το γυναικείο σώμα για τη παραγωγή γάλακτος, υπάρχει και στους άνδρες.

Από τα πρώτα στάδια του σεξουαλικού κύκλου – ερωτική επιθυμία - παράγεται επίσης η ντοπαμίνη, μία άλλη ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη σεξουαλική διέγερση. Έχει παρατηρηθεί πως μετά τον οργασμό, ο οργανισμός μας για να μπορέσει να αντισταθμίσει και να ισορροπήσει την ντοπαμίνη, μπαίνει στη διαδικασία παραγωγής προλακτίνης, με σκοπό να ξαναγυρίσει στην κατάσταση ηρεμίας που βρισκόταν πριν από τη σεξουαλική ένταση.

Φαίνεται λοιπόν, πως αυτή η «απότομη προσγείωση» μέσα από την παραγωγή προλακτίνης, ευνοεί την εμφάνιση μελαγχολικών αλλά και άλλων δυσφορικών συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα;Πως αισθανόμαστε; Ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας βοηθήσουν στην αναγνώριση της μετασυνουσιακής δυσφορίας; Πρώτα από όλα, όπως μας λέει και η ονομασία, θα υπάρξει μία δυσφορία γενικότερη, που δεν ταιριάζει στην κατάσταση που βιώσαμε πριν από λίγο, στη διάρκεια δηλαδή της σεξουαλικής επαφής.

Συναισθήματα θλίψης, μελαγχολίας, αμηχανίας αλλά και κλάμα, εμφανίζονται πιο συχνά. Εδώ χρειάζεται προσοχή, να μην μπερδεύουμε βέβαια την κατάθλιψη, που θεωρείται μια ιατρικά επιβεβαιωμένη κατάσταση και που δεν εμφανίζεται μόνο μετά το σεξ αλλά υπάρχει στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της ημέρας και για αρκετό διάστημα, με τη συγκεκριμένη αίσθηση θλίψης, που μπορεί να μοιάζει μεν αλλά δεν είναι.

Άλλα συμπτώματα είναι να θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας και να διατηρήσουμε μία απόσταση με το σύντροφό μας, Να νιώθουμε ενοχές ή/και ντροπή για την έκφραση συναισθημάτων που ξεστομίσαμε πάνω στο σεξουαλικό πάθος και πιθανόν να μην τα εννοούσαμε ή ακόμα να νιώθουμε πως είναι πολύ νωρίς για να ανοιχτούμε και να εκτεθούμε τόσο πολύ συναισθηματικά, όπως επίσης και να έχουμε φόβο δέσμευσης: «Τώρα που είπα όλα αυτά στη διάρκεια του σεξ, μπορεί να νομίζει ότι θέλω να είμαστε μαζί και να έχουμε κοινή πορεία και να… Ωχ! Πως θα το αντιμετωπίσω αυτό;»

Υποφέρουν και οι άνδρες από τη Μετασυνουσιακή Δυσφορία;Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μέχρι τώρα, μπορεί να είχαμε στο μυαλό μας ότι μόνο οι γυναίκες υποφέρουν αλλά τελικά το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο στον ανδρικό πληθυσμό, εφόσον φαίνεται να επηρεάζει τελικά και τα δύο φύλα εξίσου. Ναι και οι άνδρες βιώνουν συναισθήματα θλίψης, άγχους, έντασης, μπορεί να κλάψουν, κλπ. μετά από την ερωτική δραστηριότητα. Η διαφορά βρίσκεται περισσότερο στη φύση των συμπτωμάτων, όπου ένας άνδρας μπορεί να είναι περισσότερο «επιθετικός», δηλαδή πιο απότομος, αγχωμένος και ευερέθιστος (συμπτώματα πιο αποδεκτά στην ανδρική συμπεριφορά και που συνήθως δεν εμφανίζονται τόσο συχνά στις γυναίκες).

Μάλιστα, αν είστε γυναίκα, ίσως έχετε ακούσει από άνδρες ή αν είστε άνδρας μπορεί και ο ίδιος να έχετε βιώσει το παρακάτω: «Το σεξ ήταν πολύ καλό αλλά μόλις έφτασε στο τέλος του, παρακαλούσα να εξαφανιστεί ή να εξαφανιστώ…, ένιωθα άσχημα και δεν ήθελα να είμαστε άλλο πια μαζί!» Φράση που ίσως οδηγεί στο συμπέρασμα πως τελικά όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι η σχέση αυτή μάλλον δεν πηγαίνει πέρα από το …κρεβάτι!

Λογικό λοιπόν να το βιώνουν και οι άνδρες, που όπως γνωρίζουμε άλλωστε είναι από τη φύση περισσότερο πολυγαμικοί σε σχέση με τις γυναίκες, λόγω της διαιώνισης του είδους, που με τη σειρά του σημαίνει πως, κάνουν εύκολα σεξ με κάποια γυναίκα χωρίς όμως απαραίτητα να «θέλουν» να ξαναβρεθούν μαζί της, μόνο και μόνο για να «σπείρουν» το σπέρμα τους…

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ανδρικό ψυχισμό μετά το σεξ είναι και πάλι ο ορμονικός, όπως και στις γυναίκες.

Έτσι, μέσα από έρευνες έχει φανεί πως αν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της κυρίαρχης ανδρικής ορμόνης, είναι υψηλά, η επικοινωνία μετά το σεξ είναι πιο δύσκολη και λιγότερο θετική, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει όταν δεν υπάρχει ο πολυπόθητος οργασμός για κάποιους λόγους. Αντίθετα, τα πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται με πιο θετική επικοινωνία μετά το σεξ, πιο γλυκιά συμπεριφορά και ανάγκη «να είμαστε μαζί».

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως αρκετοί άνθρωποι – άνδρες και γυναίκες, νιώθουν μια προσωρινή πτώση στη διάθεσή τους, κυρίως λόγω της ξαφνικής βιοχημικής αλλαγής μετά την ερωτική πράξη, αισθανόμενοι λύπη, που δεν σχετίζεται όμως απαραίτητα με το σεξ που τους πρόσφερε ικανοποίηση και ηδονή μέσα από την οργασμική τους κορύφωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου