Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το τηλεσκόπιο ALMA βρήκε δύο πρώιμους κολοσσιαίους γαλαξίες μέσα σε ένα τεράστιο ωκεανό σκοτεινής ύλης

1-almafindsmasΜια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε στο «Nature» την ανακάλυψη δύο απρόσμενα κολοσσιαίων γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν. Εκτιμάται ότι κατά τη στιγμή της παρατήρησής τους με το τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, οι δύο γαλαξίες είχαν ηλικία σχεδόν 800 εκατομμυρίων ετών μετά το Big Bang και το φως τους χρειάσθηκε περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει στη Γη.
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση του ζεύγους των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.
 
Το ζεύγος των γαλαξιών, με την κοινή ονομασία SPT0311-58, είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν καταρρίπτει τις έως τώρα θεωρίες για το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν. Ο ένας από τους δύο γαλαξίες είναι ο μεγαλύτερος που έχει ποτέ βρεθεί από την εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία έως ενός δισεκατομμυρίου ετών μετά το Big Bang. Εκτιμάται ότι έχει μάζα περίπου όσο 273 δισεκατομμύρια ήλιοι, ενώ ο μικρότερος γαλαξίας έχει μάζα «μόνο» 40 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες.
 
Αυτή η αποκάλυψη μας έδωσε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους δύο γαλαξίες, δείχνοντας ότι ο μεγαλύτερος από τους δύο σχηματίζει αστέρια με ρυθμό 2.900 ηλιακών μαζών ανά έτος. Ενώ περιέχει αέριο, περίπου, 270 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας και σκόνη σχεδόν 3 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας. Είναι μια τεράστια ποσότητα σκόνης, λαμβάνοντας υπόψη τη νεαρή ηλικία του συστήματος.
 
Οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γρήγορος σχηματισμός άστρων αυτού του γαλαξία πιθανότατα προκλήθηκε από μια στενή συνάντηση με τον ελαφρώς μικρότερο σύντροφό του, ο οποίος ήδη φιλοξενεί άστρα, με περίπου 35 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες και αυξάνεται σε άστρα με ρυθμό 540 ηλιακές μάζες ανά έτος.
 
almafindsmas
Μια σύνθετη εικόνα που δείχνει τα δεδομένα του ALMA (κόκκινο) των δύο γαλαξιών, που εμφανίζονται πάνω σε φόντο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (μπλε και πράσινο). Τα δεδομένα του ALMA δείχνουν τη σκονισμένη λάμψη των δύο γαλαξιών. Η εικόνα του γαλαξία στα δεξιά παραμορφώνεται λόγω του φαινομένου του βαρυτικού φακού. Ο πλησιέστερος γαλαξίας που παίζει το ρόλο του φακού στο προσκήνιο είναι το πράσινο αντικείμενο μεταξύ των δύο γαλαξιών.
 
«Οποιοσδήποτε από τους δύο γαλαξίες από μόνος του θα ήταν μια ακραία περίπτωση και παρόλα αυτά βρήκαμε δύο μαζί», δήλωσε ο Chris Hayward του Κέντρου Υπολογιστικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Flatiron της Νέας Υόρκης.
 
«Πιθανώς υπάρχουν μόνο ελάχιστα τέτοια αντικείμενα σε ολόκληρο τον ουρανό. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε δύο από αυτά», δήλωσε ο Dan Marrone, αναπληρωτής καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson και επικεφαλής της δημοσίευσης στο Nature.
 
Γύρω από το ζευγάρι των γαλαξιών υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη άλως σκοτεινής ύλης που τους περιβάλλει και η οποία υπολογίσθηκε ότι έχει μάζα τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.
 
«Πρόκειται για μια από τις πιο σπάνιες και ακραίες συσσωματώσεις σκοτεινής ύλης στο σύμπαν» δήλωσε ο Chris Hayward. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι καθώς οι δύο γαλαξίες βρίσκονται πολύ κοντά, σύντομα θα συγχωνευθούν και θα δημιουργήσουν τον μεγαλύτερο γαλαξία στην ιστορία του σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου